Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το διήμερο συνέδριο κοινοτήτων ΕΛΛΑΚ (Fosscomm 2016), το οποίο διεξήχθη φέτος στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Η φετινή FOSSCOMM, η οποία ήταν η 9η, διοργανώθηκε από την Software Libre Society του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία με πάνω από 800 συνέδρους να παρακολουθούν παραπάνω από 60 ομιλίες και εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου.
Κατά της διάρκεια της πρώτης ημέρας έγιναν 40 περίπου παρουσιάσεις και workshops σε 5 αίθουσες και 2 εργαστήρια πάνω σε θέματα ανοιχτών δεδομένων, ανοιχτού περιεχομένου, ανοιχτού hardware, ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Βαφόπουλος από το ODI Athens και την ΕΕΛ/ΛΑΚ, μίλησε για τα Ανοιχτά Δεδομένα, και ο Αλέξανδρος Νούσιας από την ομάδα Creative Commons Greece για τη χρήση των αδειών Creative Commons σε συνδυασμό με το Open Hardware. Από τις κοινότητες ΕΛΛΑΚ, ο Hellug, η κοινότητα του openSuse, του OSGeo και του OpenStreetMap παρουσίασαν τις δράσεις των κοινοτήτων τους και πραγματοποίησαν διάφορα εργαστήρια σχετικά με το αντικείμενο της κοινότητας τους. Στη θεματική ενότητα της ανοιχτής σχεδίασης o Μιχάλης Δημητρίου παρουσίασε εργαλεία ανοιχτού λογισμικού για το Web Design, ενώ η ομάδα των Design Thinkers για την εφαρμογή της Ανοιχτής Σχεδιάσης (Open Design) και της Ανοιχτής Καινοτομίας (Open Innovation) σε εταιρίες και οργανισμούς.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε επίσης η πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ του Ηλία Μαρμαρά “Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών”, ενώ στην κεντρική ομιλία της ημέρας ο πρόεδρος της ΕΕΛ/ΛΑΚ Διομήδης Σπινέλλης συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος των συνέδρων παρουσιάζοντας τους τρόπους που μπορούμε να συνεισφέρουμε στα έργα ανοιχτού λογισμικού.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκαν 30 παρουσιάσεις και εργαστήρια, με κορυφαίες του Humanitarian OpenStreetMap, του Δημήτρη Γλυνού για τα Risk pespectives στο Ανοιχτό λογισμικό, του Mirko Bohem για τα Open Source Business Models, ενώ τεράστιο ενδιαφέρον σε συμμετοχή είχαν όλες οι παρουσιάσεις για την ασφάλεια, το ανοιχτό Hardware, το Bitcoin και τα εργαστήρια για το WordPress και την EcmaScript.
H FossComm 2016 κατά γενική ομολογία όλων των συνέδρων κρίθηκε επιτυχημένη μιας και η συμμετοχή από πλευράς κοινού και ομιλητών ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Η οργανωτική επιτροπή (Software Libre Society του Πανεπιστημίου Πειραιώς) και οι εθελοντές κατάφεραν να διοργανώσουν παραδειγματικά μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού καθώς δεν υπήρξε καθόλου απόκλιση από το πρόγραμμα, η σήμανση ήταν κατατοπιστική και υπήρχε σε όλους τους χώρους του συνεδρίου κάποιος πρόθυμος εθελοντής να ενημερώσει και να βοηθήσει τους συμμετέχοντες.
Τα ονόματα των εθελοντών της οργανωτικής επιτροπής της FOSSCOMΜ 2016
- Ηλίας Ρηγόπουλος
- Παναγιώτα Θωμοπούλου
- ΗλιάναΛαμπρινή Παναγοπούλου
- Υρώ Σφουγγάρη
- Δημήτρης Τσιούμας
- Δημήτρης Τζιλιβάκης
- Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης
- Αλέξανδρος Μπαμπούνης – Τσάτσος
- Κυριάκος Γιαννάκης
- Χάρης Μαργαρίτης
- Σπύρος Νίτα
- Γιάννης Λιαρμακόπουλος
- Βαρβάρα Παπάζογλου
- Γιώργος Πιπιλής
- Ρεντίνα Τζαφεράι
- Όλγα Μπιγιάκη
- Γρηγόρης Κωνσταντίνης
- Νικόλας Κριτσωτάκης
- Αλέξανδρος Στούμπης
- Ηλίας Ρίζος
- Αθανασία Σταματέλου
- Νικηφόρος Αστεριάδης
- Νικόλας Γιαννόπουλος
- Χρήστος Δαλάκος
Η Fosscomm είναι μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού, του λογισμικού ανοιχτού κώδικα και ανοιχτών τεχνολογιών και λειτουργεί ως πόλος έλξης και προώθησης των έργων και των δράσεων ανοιχτότητας στην Ελλάδα. Η Fosscomm 2016 μπορεί να έκλεισε πριν από λίγες ώρες τις πύλες της, αλλά ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την προετοιμασία της επόμενης!
Δείτε μερικά στιγμιότυπα από την εθελόντρια φωτογράφο του συνεδρίου Νάσια Σταματέλου: