Τον περασμένο μήνα, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ (Government Communications Headquarters), δημοσίευσε το πρώτο της έργο ανοιχτού λογισμικού υπό την άδεια ανοιχτού κώδικα Apache 2. H υπηρεσία GCHQ, δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Github, μία διαδικτυακή πλατφόρμα αποθήκευσης και ελέγχου των διαφόρων εκδόσεων λογισμικού. Αμέσως μετά τη δημιουργία του λογαριασμού ακολούθησε και η δημοσίευση του πρώτου πρότζεκτ..
Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου, το Gaffer, όπως ονομάζεται, είναι ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων μεγάλης κλίμακας, ειδικό για γράφους (δίκτυα που αποτελούνται από άκρα και κορυφές). Σ’ αυτό το σύστημα, οι κόμβοι, όπως επίσης και οι διασυνδέσεις – αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών, περιέχουν πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία τα οποία ανανεώνονται ανά τακτά διαστήματα και στα οποία μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση ανά προκαθορισμένες χρονικές περιόδους. Το συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης έχει βελτιστοποιηθεί για την ανάκτηση δεδομένων από τους εκάστοτε κόμβους που μας ενδιαφέρουν.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει ο εκδότης του λογισμικού, η συγκεκριμένη έκδοση του Gaffer δεν βρίσκεται πλέον υπό την φάση της ανάπτυξης καθώς αυτή έχει ολοκληρωθεί. Δηλώνει μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα δημοσιευθεί και η νέα, τρέχουσα έκδοση του συγκεκριμένου λογισμικού, το Gaffer2.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Gaffer βασίζεται και αυτό με τη σειρά του σε ένα άλλο σύστημα ανοιχτού λογισμικού, το Accumulo, το οποίο αποτελεί μία πλατφόρμα διαχείρισης βάσεων δεδομένων τύπου NoSQL. Το συγκεκριμένο σύστημα μάλιστα είχε δημοσιευθεί το 2011 από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, NSA (National Security Agency).
Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ δήλωσε στο βιομηχανικό ιστότοπο TechWeekEurope UK ό,τι «οι τεχνολόγοι και οι προγραμματιστές μας έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη έργων ανοιχτού κώδικα. Το Gaffer αναμένεται μάλιστα να είναι το πρώτο από μια σειρά προσπαθειών συνεισφοράς της GCHQ προς την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού. Ελπίζουμε ότι το Gaffer θα αποδειχθεί χρήσιμο και για τους άλλους χρήστες της κοινότητας αυτής, όπως επίσης και ό,τι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο και για το ίδιο το τεχνικό προσωπικό της υπηρεσίας μας κατά την φάση της ανάπτυξης λογισμικού στο μέλλον.»
Πηγή αρχικού άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu