by: Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας
H FOSSCOMM 2024, το ετήσιο συνέδριο ανοικτού λογισμικού και ελεύθερου λογισμικού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Νοεμβρίου 2024 στον χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο FOSSCOMM αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και λάτρεις του ανοικτού λογισμικού να μοιραστούν τις γνώσεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες και να προωθήσουν την καινοτομία.
Μερικοί από τους κεντρικούς ομιλητές του Συνεδρίου:
Διομήδης Σπινέλλης
Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Τεχνολογίας Λογισμικού του Πολυτεχνείου του Delft. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα και ευρέως μεταφρασμένα βιβλία «Code Reading: The Open Source Perspective» και «Code Quality: The Open Source Perspective» καθώς και πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα που έχουν λάβει περισσότερες από 13500 ετεροαναφορές.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τίτλο «Effective Debugging: 66 Specific Ways to Debug Software and Systems». Είναι επίτιμος διευθυντής σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού IEEE Software καθώς και επί δεκαετία συντάκτης της τακτικής στήλης του «Tools of the Trade». Εργαλεία και βιβλιοθήκες λογισμικoύ ανοικτού κώδικα που έχει υλοποιήσει αποτελούν τμήμα των λειτουργικών συστημάτων Apple macOS και BSD Unix. Κατέχει τον τίτλο του διακεκριμένου μέλους στις οργανώσεις ACM και IEEE.
Luis Falcon
Ο Luis Falcon είναι γιατρός και επιστήμονας πληροφορικής. Κατέχει πτυχίο στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Μαθηματικών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ) και στην Ιατρική από το IUCS του Μπουένος Aires (Αργεντινή). Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη γονιδιωματική και την ιατρική γενετική από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία). Ο Luis είναι ο ιατρικός διευθυντής του PrecisionMed, του Κέντρου Ακριβείας Ιατρικής και Ολοκληρωτική Υγείας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική, την ολοκληρωτική ιατρική και την πληροφορική της υγείας. Ξεκίνησε το Global Exposome Project για να διερευνήσει το ρόλο του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος στην υγεία μας. Επί του παρόντος μελετά την επίδραση του περιβάλλοντος και των φυσιολογικών διεργασιών όπως γήρανση στη μικροαγγείωση του εγκεφάλου.
Ο Luis είναι ο δημιουργός του GNU Health, του βραβευμένου συστήματος πληροφοριών για την υγεία και τα νοσοκομεία, το οποίο ανακηρύχθηκε ψηφιακό δημόσιο αγαθό και υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Το 2009 ίδρυσε το GNU Solidario, ένα μη κερδοσκοπικό ανθρωπιστική οργάνωση που επικεντρώνεται στην προώθηση της Κοινωνικής Ιατρικής και των δικαιωμάτων των ζώων. Πιστεύει ακράδαντα ότι η εξέλιξη της ιατρικής και της κοινωνίας πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ανοικτής επιστήμης και μιας συμπονετικής, σχετικής με τον άνθρωπο, χωρίς βάναυσα ζώα έρευνας.
Ο Luis είναι κεντρικός ομιλητής σε συνέδρια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνές Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Υγεία και πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Κιότο, το ΜΙΤ και το Μπουένος Άιρες, μεταξύ άλλων.
Ο Luis ζει σήμερα στην Γκραν Κανάρια, απολαμβάνοντας τη φύση και ασκώντας την ιατρική.
Η ομιλία θα γίνει στα Αγγλικά.
Frank Karlitschek
Ο Frank Karlitschek συνεισφέρει μακροχρόνια στον ανοιχτό κώδικα και ήταν πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του KDE e.V. Ίδρυσε το Nextcloud το 2016 για να δημιουργήσει μια πλήρως ανοιχτού κώδικα και αποκεντρωμένη εναλλακτική λύση στις μεγάλες κεντρικές εταιρείες cloud.
Ο Frank ήταν προσκεκλημένος εμπειρογνώμονας στο W3C για να βοηθήσει στη δημιουργία του προτύπου ActivityPub. Έχει μιλήσει στο MIT, το CERN, το Harvard και το ETH και έχει δώσει ομιλίες στο LinuxCon, το Latinoware, το FOSSASIA, το Campus Party και σε πολλά άλλα συνέδρια.
Τελεί ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nextcloud GmbH. Είναι επίσης συνεργάτης του Open Forum Europe και σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον Ανοικτό Κώδικα.
Μέσα στις διάφορες διακρίσεις που έχει, ο Frank κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ελεύθερου Λογισμικού SFS 2023 και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Acteurs du Libre 2023.
Η ομιλία θα γίνει στα Αγγλικά.
Εάν θέλετε να παρευρεθείτε στο συνέδριο, παρακαλούμε εγγραφείτε στην ιστοσελίδα https://2024.fosscomm.gr/register/
Πηγές άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://opensource.uom.gr