Η ομάδα του Open Source Observatory της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OSOR) ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την κυκλοφορία της αρχικής έκδοσης του εγχειριδίου OSOR: ένα μακροχρόνιο έργο που αποσκοπεί στην παροχή βασικών πληροφοριών στην κοινότητα ανοικτού κώδικα εντός του δημόσιου τομέα. Ο οδηγός είναι προσαρμοσμένος για τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις και τους υπαλλήλους τους που επιδιώκουν να αναπτύξουν ή να εφαρμόσουν μια στρατηγική λογισμικού ανοικτής πηγής (OSS).
Τα τελευταία 15 χρόνια, το OSOR υπήρξε πολύτιμος πόρος, βοηθώντας τις διοικήσεις να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της OSS. Σκοπός αυτού του εγχειριδίου είναι να χρησιμεύσει ως οδηγός, εδραιώνοντας βασικές λύσεις και ιδέες από τη συλλογική εμπειρία της κοινότητας OSOR.
Η διαδικασία δημιουργίας του εγχειριδίου περιλάμβανε έρευνα, εργαστήρια εμπειρογνωμόνων και διαδικτυακά σεμινάρια. Το 2023, το OSOR διοργάνωσε μια σειρά από τρία εργαστήρια και τρία διαδικτυακά σεμινάρια, με επίκεντρο την τεκμηρίωση των δυσκολιών και την εξέταση επιτυχημένων υλοποιήσεων. Κάθε εργαστήριο ακολουθήθηκε από ένα διαδικτυακό σεμινάριο για την παρουσίαση των συμπερασμάτων, με τις ιδέες που έχουν συλλεχθεί για την παραγωγή αυτού του ολοκληρωμένου εγχειριδίου. Η γνώση που αποκτήθηκε από αυτές τις εκδηλώσεις συμπληρώθηκε από προηγούμενες έρευνες και πόρους του OSOR από την κοινότητα ανοιχτού κώδικα.
Για την προετοιμασία των εργαστηρίων, η έρευνα προσδιόρισε οκτώ κατηγορίες που ενσωματώνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες διοικήσεις στην ανάπτυξη και εφαρμογή της στρατηγικής OSS. Αυτές οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την δημιουργία λογισμικού ανοιχτού κώδικα, την εύρεση λογισμικού, την επιλογή λογισμικού, τη χρηματοδότηση, την ανταλλαγή γνώσεων, την οικοδόμηση κοινότητας, τις μαλακές δεξιότητες και την επαναχρησιμοποίηση των λύσεων. Οι ομάδες συζήτησης εξέτασαν διεξοδικά κάθε κατηγορία, παρέχοντας μια πλατφόρμα για ουσιαστική ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.
Το παρόν εγχειρίδιο συμπυκνώνει τις εκτενείς συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των εργαστηρίων και διαδικτυακών σεμιναρίων, εξετάζοντας σημαντικά θέματα σε κάθε κεφάλαιο και παρέχοντας πιθανές λύσεις. Ωστόσο, η σύνταξή του δεν έχει ολοκληρωθεί. Εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων ιδίως εκείνων που συμμετείχαν στα εργαστήρια, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας του OSOR, θα κληθούν για αναθεώρηση και σχόλια.
Πηγή άρθρου : https://joinup.ec.europa.eu/