ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ pootle.ellak.gr

Εγγραφή

To πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να μεταφράσετε το Moodle στα ελληνικά είναι να εγγραφείτε στο pootle.ellak.gr

Μπορείτε να εγγραφείτε  ( κάνοντας κλικ στο κουμπί Sign in και μετά στο link Create new Account) ακολουθώντας δύο απλά βήματα, εφόσον έχετε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  1. Συμπληρώστε το όνομα χρήστη που θέλετε, έναν έγκυρο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης σας δύο φορές για επαλήθευση.
  2. Στη συνέχεια, επιλέξτε “Εγγραφή” και θα λάβετε ένα μήνυμα με έναν σύνδεσμο ενεργοποίησης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δώσατε.

Όταν λάβετε το μήνυμα ενεργοποίησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, απλώς κάντε κλικ στον σύνδεσμο ενεργοποίησης και ο λογαριασμός σας θα ενεργοποιηθεί.

 

Σύνδεση και ρυθμίσεις χρήστη

Τώρα που είστε εγγεγραμμένος χρήστης, μπορείτε να συνδεθείτε στο Pootle ακολουθώντας τον σύνδεσμο Sign in στο επάνω μενού και συμπληρώνοντας τα διαπιστευτήριά σας.

Αφού συνδεθείτε, θα εμφανιστεί ο πίνακας ελέγχου του λογαριασμού σας, ο οποίος περιλαμβάνει συνδέσμους προς την Μετάφραση του Moodle

Περιήγηση  και μετάφραση αρχείων του moodle.

Εδώ μπορείτε να δείτε και να προσεγγίσετε τα αρχεία που επιθυμείτε για μετάφραση απευθείας μέσω των συνδέσμων σε αυτό.

Αν κάνετε κλικ σε ένα όνομα αρχείου .po θα σας εμφανίσει ένα παράθυρο με τα στατιστικά του αρχείου και με 2 επιλογές

Continue translation  View all

Πατώντας στην επιλογή Continue translation  θα σας εμφανίζει  όλες τις μη μεταφρασμένες ή ασαφείς καταχωρίσεις στο αρχείο, ενώ η επιλογή  View all θα σας εμφανίσει όλες τις καταχωρήσεις (μεταφρασμένες ή μη) για να διορθώσετε τις ήδη υπάρχουσες μεταφράσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις θα παρουσιαστεί ένας πίνακας δύο στηλών, με τους αγγλικούς όρους που θα μεταφραστούν στα αριστερά και την τρέχουσα μετάφραση στα δεξιά (αν υπάρχει – αν δεν υπάρχει δεν θα εμφανίζεται κάτι).

Για αν ξεκινήσετε την μετάφραση- διόρθωση ενός όρου κάνετε κλικ πάνω στο όρο . Θα σας εμφανιστεί ένα πλαίσιο κειμένου, όπου εκεί μπορείτε να προσθέσετε την μετάφραση σας ή να διορθώσετε την υπάρχουσα μετάφραση.

Κάτω από το πλαίσιο κειμένου αρκετές φορές θα σας εμφανίζεται ένα πεδίο που ονομάζεται Similar translations.. Αυτό το πεδίο σας προτείνει αυτόματα προτάσεις μεταφράσεων που έχει εντοπίσει στην μεταφραστική μνήμη του και πιθανώς να σας είναι χρήσιμα στην μετάφραση.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορείτε να εισάγετε το κείμενο της μετάφρασης (ή να διορθώσετε το υπάρχον κείμενο) να το υποβάλετε πατώντας το πλήκτρο Submit

Μόλις πατήσετε το πλήκτρο Submit γίνεται αυτόματα από το pootle ένας έλεγχος για λάθη μορφοποίησης του κειμένου  σε σχέση με το πρωτότυπο (tags, new lines, quotes). Σε περίπτωση που υπάρχουν κάποια λάθη το πλαίσιο κειμένου θα γίνει πορτοκαλί , και θα αναφέρονται τα λάθη πάνω από το πλήκτρο submit. Η μετάφραση σας θα έχει περάσει στο pootle, αλλά καλό θα ήταν να διορθώσετε τα σφάλματα συγκρίνοντας την μορφοποίηση τυ μεταφρασμένου κείμενου με το πρωτότυπο αγγλικό.

Για να περιηγηθείτε στους όρους του αρχείου .po  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελάκια που υπάρχουν στο πάνω δεξιό μέρος της οθόνης σας, ή τις συντομεύσεις  πληκτρολόγιου Ctrl + πάνω ή κάτω βέλος

Για οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα για τη χρήση του pootle  ρωτήστε μας στο admin@eellak.gr

(Λήψη αυτού του αρχείου σε .pdf )