Το ελεύθερο λογισμικό συμφέρει!

 • Θέλετε να χρησιμοποιείτε νόμιμα λογισμικό χωρίς να ξοδεύετε μια περιουσία για άδειες χρήσης;

 • Θέλετε να έχετε ενημερώσεις ασφαλείας και υποστήριξη από χιλιάδες προγραμματιστές από όλο τον κόσμο;

 • Θέλετε να είστε σίγουρος ότι τα αρχεία και τα έγγραφά σας θα είναι προσβάσιμα σε εσάς και τους συνεργάτες σας για πάντα;

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

opensouce


Τι είναι το Ελεύθερο Λογισμικό;

Το Ελεύθερο Λογισμικό cropped-main.jpg/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα(ΕΛ/ΛΑΚ) είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του. Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και χρήσης λογισμικού που βασίζεται στην ελεύθερη διάθεση του πηγαίου κώδικα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αλλαγών ή βελτιώσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της κάθε κοινότητας χρηστών.

Οφέλη Χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού

 • Απόλυτα νόμιμο λογισμικό το οποίο διατίθεται χωρίς κόστος κτήσης και έχει πολύ μικρότερο κόστος συντήρησης από τις ετήσιες άδειες χρήσης του ισοδύναμου κλειστού λογισμικού
 • Λογισμικό που ενσωματώνει άμεσα τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις
 • Συχνές ενημερώσεις με νέες δυνατότητες
 • Μεγάλη και φιλική κοινότητα ανάπτυξης και υποστήριξης του λογισμικού
 • Πληθώρα πρόσθετων προγραμμάτων με εύκολη και δωρεάν εγκατάσταση
 • Σταθερότητα και ασφάλεια
 • Σημαντικά ασφαλέστερο και αξιόπιστο σε σχέση με ιδιόκτητο λογισμικό που κατεβάζουμε από το διαδίκτυο.
 • Δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να μάθουμε τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες μας

Το κόστος άδειας χρήσης των εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού είναι μηδενικό. Δεν αγοράζονται άδειες χρήσης και μπορούμε να έχουμε απεριόριστο αριθμό εγκαταστάσεων. Η χρήση ανοιχτού κώδικα δεν περιορίζει τον οργανισμό ή τον απλό χρήστη σε μια σχέση εξάρτησης από τις κατασκευάστριες εταιρίες και επειδή η διανομή, η διόρθωση σφαλμάτων και η ανάπτυξη του ανοιχτού λογισμικού μπορεί να γίνει από κάθε τεχνικά καταρτισμένη ομάδα, δημιουργείται συναγωνισμός ο οποίος συμβάλλει στην διάθεση υψηλής ποιότητας υπηρεσίων υποστήριξης, για όσους χρειάζονται επαγγελματική υποστήριξη υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στην παραμετροποίηση και χρήση ανοιχτού λογισμικού.

Το ελεύθερο λογισμικό υποστηρίζεται από κοινότητες χρηστών και προγραμματιστών, οι οποίοι συνεργάζονται για τη συνεχή βελτίωση του λογισμικού. Σήμερα λειτουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο προγραμματιστών, οι οποίοι παράλληλα αναπτύσσουν και διορθώνουν τον κώδικα των προγραμμάτων, κυκλοφορώντας ταχύτατα νέες βελτιωμένες εκδόσεις λογισμικού. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν καθημερινά στην δημιουργία νέων κοινών αγαθών.

Η ανάπτυξη του λογισμικού ανοιχτού κώδικα από πολλούς προγραμματιστές ταυτόχρονα συμβάλλει στο να αποφεύγονται αρνητικές εκπλήξεις και σφάλματα. Ο κώδικας μελετάται από πλήθος ανθρώπων, άρα τα όποια κενά ασφαλείας εντοπίζονται και διορθώνονται με μεγάλη ταχύτητα. Η διόρθωση σε περίπτωση εμφάνισης σφαλμάτων υλοποιείται άμεσα.

Το Διαδίκτυο αποτελεί το βασικό τρόπο πρόσβασης στο διαθέσιμο Ελεύθερο Λογισμικό. Η σχέση του Διαδικτύου και ΕΛ/ΛΑΚ, υπήρξε εξ αρχής στενή και αμφίδρομη. Η εξάπλωση του ΕΛ/ΛΑΚ έχει στηριχθεί στην ευρεία χρήση του Διαδικτύου και η διαδικασία ανάπτυξης και λειτουργίας του Διαδικτύου βασίζεται στο ΕΛ/ΛΑΚ, Το GITHUB είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ανάπτυξης και διάθεσης ανοιχτού λογισμικού. Όλα τα μεγάλα έργα ανοιχτού λογισμικού ενσωματώνουν εθελοντική εργασία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, πχ το Libre Office το ισοδύναμο του Microsoft Office έχει κοστίσει πάνω από 145 εκ.

Το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, με συνεχείς βελτιώσεις και αυξημένη πλέον φιλικότητα προς το χρήστη, κερδίζει διαρκώς νέους φίλους παγκοσμίως. Στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση και στις επιχειρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται και αποκτούν ιδιαίτερα ελκυστικά εργαλεία, αξιόπιστα, σταθερά στη λειτουργία, και απαλλαγμένα από τα σημαντικά κόστη απόκτησης και συνεχούς αναβάθμισης που απαιτούν τα κλειστά λογισμικά. Έτσι πλέον όλο και πιο πολλοί πόροι διατίθενται στην τεχνική υποστήριξη με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Κατάλογος Ανοιχτού Λογισμικού στο mathe.ellak.gr