Το ελεύθερο λογισμικό συμφέρει!


  • Θέλετε να χρησιμοποιείτε νόμιμα λογισμικό χωρίς να χρειάζεται να προμηθευτείτε άδειες χρήσης; Το ανοιχτό λογισμικό είναι νόμιμο  και διατίθεται χωρίς κόστος κτήσης και έχει πολύ μικρότερο κόστος συντήρησης από τις ετήσιες άδειες χρήσης του ισοδύναμου κλειστού λογισμικού.

  • Θέλετε να έχετε ενημερώσεις ασφαλείας και υποστήριξη όταν τις χρειάζεστε;

 • Θέλετε να είστε σίγουρος ότι τα αρχεία και τα έγγραφά σας θα είναι προσβάσιμα σε εσάς και τους συνεργάτες σας για πάντα;

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

( Δείτε αναλυτικό κατάλογο με τα ισοδύναμα λογισμικά εδώ)

ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ

ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

opensouce


Τι είναι το Ελεύθερο Λογισμικό;

Το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα(ΕΛ/ΛΑΚ) είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του. Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και χρήσης λογισμικού που βασίζεται στην ελεύθερη διάθεση του πηγαίου κώδικα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αλλαγών ή βελτιώσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της κάθε κοινότητας χρηστών.

Τα οφέλη του Ελεύθερου Λογισμικού

 • Νόμιμο λογισμικό το οποίο διατίθεται χωρίς κόστος κτήσης και έχει πολύ μικρότερο κόστος συντήρησης από τις ετήσιες άδειες χρήσης του ισοδύναμου κλειστού λογισμικού,
 • Λογισμικό που ενσωματώνει άμεσα τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις,
 • Συχνές ενημερώσεις με νέες δυνατότητες,
 • Κοινότητα ανάπτυξης και υποστήριξης του λογισμικού,
 • Πληθώρα πρόσθετων προγραμμάτων με εύκολη και δωρεάν εγκατάσταση,
 • Σταθερότητα και ασφάλεια,
 • Ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο σε σχέση με ιδιόκτητο λογισμικό,
 • Δίνει την δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να μάθουμε τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες μας.

Το Κόστος

Το κόστος άδειας χρήσης των εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού είναι μηδενικό. Δεν αγοράζονται άδειες χρήσης και μπορούμε να έχουμε απεριόριστο αριθμό εγκαταστάσεων. Η χρήση ανοιχτού κώδικα δεν περιορίζει τον οργανισμό ή τον απλό χρήστη σε μια σχέση εξάρτησης από τις κατασκευάστριες εταιρίες και επειδή η διανομή, η διόρθωση σφαλμάτων και η ανάπτυξη του ανοιχτού λογισμικού μπορεί να γίνει από κάθε τεχνικά καταρτισμένη ομάδα, δημιουργείται συναγωνισμός ο οποίος συμβάλλει στην διάθεση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υποστήριξης, για όσους χρειάζονται επαγγελματική υποστήριξη υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στην παραμετροποίηση και χρήση ανοιχτού λογισμικού, δείτε εδώ κατάλογο της ΕΕΛΛΑΚ με εταιρίες που υποστηρίζουν  ανοιχτό λογισμικό.

Η Ανάπτυξη

Η ανάπτυξη του λογισμικού ανοιχτού κώδικα από πολλούς προγραμματιστές ταυτόχρονα συμβάλλει στο να αποφεύγονται αρνητικές εκπλήξεις και σφάλματα. Ο κώδικας μελετάται από πλήθος ανθρώπων, άρα τα όποια κενά ασφαλείας εντοπίζονται και διορθώνονται με μεγάλη ταχύτητα. Η διόρθωση σε περίπτωση εμφάνισης σφαλμάτων υλοποιείται άμεσα.  Το Διαδίκτυο αποτελεί το βασικό τρόπο πρόσβασης στο διαθέσιμο Ελεύθερο Λογισμικό. Η σχέση του Διαδικτύου και ΕΛ/ΛΑΚ, υπήρξε εξ αρχής στενή και αμφίδρομη. Η εξάπλωση του ΕΛ/ΛΑΚ έχει στηριχθεί στην ευρεία χρήση του Διαδικτύου και η διαδικασία ανάπτυξης και λειτουργίας του Διαδικτύου βασίζεται στο ΕΛ/ΛΑΚ. Το GITHUB και GITLAB είναι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανάπτυξης και διάθεσης ανοιχτού λογισμικού. Όλα τα μεγάλα έργα ανοιχτού λογισμικού ενσωματώνουν και εθελοντική εργασία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, πχ το Libre Office το ισοδύναμο του Microsoft Office έχει κοστίσει πάνω από 161 εκ.

Η Υποστήριξη

Το ελεύθερο λογισμικό υποστηρίζεται από κοινότητες χρηστών και προγραμματιστών, οι οποίοι συνεργάζονται για τη συνεχή βελτίωση του λογισμικού. Σήμερα λειτουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο προγραμματιστών, οι οποίοι παράλληλα αναπτύσσουν και διορθώνουν τον κώδικα των προγραμμάτων, κυκλοφορώντας ταχύτατα νέες βελτιωμένες εκδόσεις λογισμικού. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν καθημερινά στην δημιουργία νέων κοινών αγαθών.

Το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, με συνεχείς βελτιώσεις και αυξημένη πλέον φιλικότητα προς το χρήστη, κερδίζει διαρκώς νέους φίλους παγκοσμίως. Στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση και στις επιχειρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται και αποκτούν ιδιαίτερα ελκυστικά εργαλεία, αξιόπιστα, σταθερά στη λειτουργία, και απαλλαγμένα από τα σημαντικά κόστη απόκτησης και συνεχούς αναβάθμισης που απαιτούν τα κλειστά λογισμικά. Έτσι πλέον πιο πολλοί πόροι κατευθύνονται στην τεχνική υποστήριξη με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Κατάλογος Ανοιχτού Λογισμικού στο mathe.ellak.gr


Εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος με ανοιχτό λογισμικό