ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός της Εβδομάδας Ανοιχτού Λογισμικού του ΟΗΕ 2025

Η Εβδομάδα Ανοιχτού Λογισμικού του ΟΗΕ 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 800 συμμετέχοντες από πάνω από 74 χώρες, αποτελώντας ένα σημείο καμπής για τη διεθνή συζήτηση γύρω από το ρόλο του ανοιχτού λογισμικού στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Η εκδήλωση έφερε κοντά εκπροσώπους κυβερνήσεων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, της βιομηχανίας και κοινοτήτων ανοιχτού λογισμικού, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο το ανοιχτό λογισμικό υποστηρίζει την ψηφιακή δημόσια υποδομή (DPI), την κυριαρχία, τη συμπερίληψη και τη διεθνή συνεργασία.

Η Εξέλιξη μιας Ιδέας

Από την έναρξή της το 2023, αυτή η ετήσια συνάντηση ξεκίνησε ως μια απλή τεχνική συνεδρία ομάδας εργασίας, αλλά έχει μετεξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο χώρο ανταλλαγής ιδεών, συζήτησης πολιτικών και επίδειξης πραγματικού αντίκτυπου. Η έκδοση του 2025 επέκτεινε αυτό το έργο με συνεδρίες για το ανθρωπιστικό λογισμικό, την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού, την εμπιστοσύνη στα συστήματα ψηφιακής ταυτότητας και πολλά άλλα θέματα κρίσιμης σημασίας.

Όπως επισήμανε ο Amandeep Singh Gill, Υφυπουργός και Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Τεχνολογία, αυτή η απροσδόκητη εξέλιξη αντανακλά τη δύναμη της “απώλειας ελέγχου” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – ξεκλειδώνοντας τη δυνατότητα για απρόβλεπτες θετικές εξελίξεις και ενισχύοντας την ψηφιακή συνεργασία σε μια ανοιχτή οικονομία.

Μια Νέα Προσέγγιση στο Ανοιχτό Λογισμικό

Ιστορικά, πολλές συζητήσεις για το ανοιχτό λογισμικό επικεντρώνονταν στην εξοικονόμηση κόστους. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν η περίπτωση εδώ. Οι συζητήσεις έχουν μετατοπιστεί προς τη συνεργασία, την καινοτομία και τη χρήση του ανοιχτού λογισμικού για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτή η αλλαγή παραδείγματος είναι θεμελιώδης και αντανακλά μια ωριμότερη κατανόηση του ρόλου που μπορεί να παίξει το ανοιχτό λογισμικό στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος.

Αρκετοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι μίλησαν για το πώς η δημιουργία ενός Γραφείου Προγράμματος Ανοιχτού Λογισμικού (OSPO) τους βοήθησε να χτίσουν συνδέσεις με άλλους ανθρώπους εντός των οργανισμών τους, ενώ παράλληλα τους επέτρεψε να αναπτύξουν συνεργασίες και να μάθουν από εμπειρίες πέρα από τα εθνικά τους σύνορα.

Οι Προκλήσεις της Υιοθέτησης

Πολλές χώρες θεωρούν το ανοιχτό λογισμικό κρίσιμο για την επιτυχία τους ως έθνη και για την εξυπηρέτηση των αναγκών και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών τους. Η πρόκληση παραμένει ωστόσο συνεπής: οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τη χρήση ανοιχτού λογισμικού, αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην προσαρμογή των διαδικασιών προμηθειών που συχνά απαιτούν διαφορετικές πολιτικές για να συνεισφέρουν, να προσθέσουν νέα χαρακτηριστικά και να διατηρήσουν έργα ανοιχτού κώδικα.

Ενώ η ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών συχνά λαμβάνει χρηματοδότηση, η μακροπρόθεσμη συντήρηση ευρέως χρησιμοποιούμενων εργαλείων παραμένει υποχρηματοδοτούμενη, θέτοντας κινδύνους βιωσιμότητας. Αυτό το παράδοξο αναδεικνύει την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στη χρηματοδότηση και υποστήριξη του ανοιχτού λογισμικού.

Οι Βασικές Διαπιστώσεις από την Εκδήλωση

Εκπροσωπώντας το Γραφείο Καινοτομίας της UNICEF, Ομάδα Ventures, ο Ειδικός Καινοτομίας Ανοιχτού Κώδικα Vipul Siddharth συμμετείχε και μοιράζεται τις ακόλουθες βασικές διαπιστώσεις:

Διαπίστωση 1: Η Συμπερίληψη είναι Διαδικασία, Όχι Checkbox

Οι συνεδρίες τόνισαν την ανάγκη των χωρών να κάνουν ενημερωμένες επιλογές στον τρόπο με τον οποίο χτίζουν τις δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες τους. Τα ανοιχτά πρότυπα, η διαφανής διακυβέρνηση και η τοπική ικανότητα είναι κλειδιά για την αποφυγή εγκλωβισμού και τη διατήρηση ετοιμότητας για το μέλλον.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας μοιράστηκαν τον τρόπο με τον οποίο χτίζουν τους δικούς τους ανοιχτούς χώρους εργασίας (Le Suite, Zendis). Ο ΟΗΕ έχει επίσης φιλοξενήσει εσωτερικά ένα git forge (GitLab) για να επιτρέψει ευρύτερη και συνεχή εμβέλεια λύσεων σε διάφορα πλαίσια με περιορισμούς συνδεσιμότητας ή ρυθμιστικούς περιορισμούς.

Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν μια σαφή τάση προς την τεχνολογική αυτονομία και τον έλεγχο των ψηφιακών υποδομών. Η ικανότητα να φιλοξενούν και να διαχειρίζονται οι ίδιες οι κυβερνήσεις τα εργαλεία τους δεν είναι απλώς θέμα ασφάλειας, αλλά και δημοκρατικής κυριαρχίας στην ψηφιακή εποχή.

Διαπίστωση 2: Υπάρχει Ανάγκη για Ριζική Συμπερίληψη στη DPI

Ως μέρος της πρωτοβουλίας 50-in-5, μια αφιερωμένη συνεδρία για την Ψηφιακή Ταυτότητα και τις Πληρωμές εξέτασε πώς το ανοιχτό λογισμικό και τα ψηφιακά δημόσια αγαθά μπορούν να υποστηρίξουν τη συμπερίληψη σε κάθε βήμα: από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση. Η συνεδρία εστίασε σε ερωτήματα ιδιοκτησίας, εμπιστοσύνης και στους κινδύνους αποκλεισμού.

Ο Dr. Bosun Tijani, Υπουργός Επικοινωνιών, Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας της Νιγηρίας, υπογράμμισε ότι η ψηφιακή δημόσια υποδομή λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοιχτή, συμπεριληπτική, διαλειτουργική, ασφαλής και σεβάσμια της ιδιωτικότητας – καλώντας για μια μετάβαση από τον αποκλεισμό στη ριζική συμπερίληψη.

Αυτή η έκκληση για “ριζική συμπερίληψη” αντανακλά μια βαθύτερη κατανόηση ότι οι ψηφιακές υποδομές δεν είναι ουδέτερες – μπορούν είτε να ενισχύσουν είτε να μειώσουν τις υπάρχουσες ανισότητες. Η επιλογή ανοιχτών τεχνολογιών είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση ότι κανείς δεν μένει πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Διαπίστωση 3: Η Συντήρηση είναι Υποδομή και Πολλή Αόρατη Εργασία

Η εβδομάδα περιέλαβε αρκετά πάνελ (συμπεριλαμβανομένων παράλληλων εκδηλώσεων) για την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού, τη ρύθμιση και τον ρόλο των συντηρητών. Η Sovereign Tech Agency, το OpenSSF και άλλοι υποστήριξαν τη δημόσια επένδυση στα εργαλεία ανοιχτού κώδικα στα οποία βασιζόμαστε όλοι: “Οι συντηρητές δεν γράφουν απλώς κώδικα. Επιλύουν συγκρούσεις, καθοδηγούν νεοφερμένους και κρατούν τα πράγματα σε λειτουργία.”

Η ψηφιακή υποδομή χρειάζεται συντήρηση, ακριβώς όπως οι δρόμοι και τα συστήματα ύδρευσης. Οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν σταδιακά ότι η συντήρηση του ανοιχτού λογισμικού είναι δημόσια ευθύνη. Οι διακυβερνητικοί οργανισμοί (IGOs), οι ΜΚΟ και οι κυβερνήσεις πρέπει να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο οικοσύστημα πέρα από το να είναι απλώς δικαιούχοι.

Από τη Συνεργασία στην Πολιτισμική Αλλαγή

“Το ανοιχτό λογισμικό στον ΟΗΕ κινείται από το περιθώριο στην αναγκαιότητα. Αρχίζει να διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις κρίσεις, πώς χτίζουμε εμπιστοσύνη και πώς εξυπηρετούμε τους ανθρώπους,” δηλώνει ο Vipul Siddharth, Σύμβουλος Ανοιχτού Κώδικα στο Γραφείο Καινοτομίας της UNICEF.

Πέρα από τα πάνελ και τις παρουσιάσεις, η εβδομάδα δημιούργησε χώρο για βαθύτερη συνεργασία. Ο Vipul ήταν ενεργός συνεισφέρων καθ’ όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Ανοιχτού Λογισμικού, όχι μόνο συμμετέχοντας σε συνεδρίες, αλλά και υπηρετώντας ως κριτής, μαζί με τον Venture Data Science Innovation Manager Daniel Alvarez, στον UN Tech Over Hackathon.

Hackathon: Καινοτομία στην Πράξη

Το hackathon συγκέντρωσε πάνω από 80 καινοτόμους, τεχνολόγους και ενθουσιώδεις του ανοιχτού κώδικα για να αντιμετωπίσουν 3 πολύπλευρες προκλήσεις σχετικές με προβλήματα γεωχωρικής ανάλυσης δεδομένων που σχετίζονται με κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα ευθυγραμμισμένα με το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο.

Οι ομάδες του hackathon αξιολογήθηκαν με βάση τη χρηστικότητα, τη συνάφεια και τον ηθικό σχεδιασμό. “Τα εργαλεία έπρεπε να είναι έτοιμα για χρήση στο πεδίο και χρήσιμα για τους ανταποκριτές πρώτης γραμμής,” λέει ο Vipul. Αυτή η έμφαση στην πρακτική εφαρμογή και όχι απλώς στην τεχνική αριστεία είναι χαρακτηριστική της νέας προσέγγισης στο ανοιχτό λογισμικό.

Ανθρωπιστικό Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό (HFOSS)

Την ημέρα των OSPOs for Good, ο Vipul ηγήθηκε μιας ομάδας εργασίας για το Ανθρωπιστικό Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό (HFOSS). Η συζήτηση εξερεύνησε τι χαρακτηρίζεται ως HFOSS, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα εργαλεία, τα κενά χρηματοδότησης και διακυβέρνησης που παραμένουν, και την συχνά αόρατη εργασία των συντηρητών HFOSS.

Το HFOSS αντιπροσωπεύει μια ιδιαίτερη κατηγορία ανοιχτού λογισμικού που εστιάζει στην επίλυση ανθρωπιστικών προκλήσεων. Από εργαλεία για τη διαχείριση καταστροφών μέχρι πλατφόρμες για τη διανομή βοήθειας, αυτά τα έργα συχνά λειτουργούν με ελάχιστους πόρους παρά τον κρίσιμο ρόλο τους.

Η Ευρύτερη Εικόνα: Ψηφιακή Κυριαρχία και Εμπιστοσύνη

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αναδύθηκαν από την εβδομάδα ήταν η έννοια της ψηφιακής κυριαρχίας. Καθώς οι χώρες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από ψηφιακές υποδομές, η ικανότητα ελέγχου και κατανόησης αυτών των συστημάτων γίνεται θέμα εθνικής ασφάλειας και δημοκρατικής αυτονομίας.

Το ανοιχτό λογισμικό προσφέρει μια διαδρομή προς την ψηφιακή κυριαρχία που δεν βασίζεται στον προστατευτισμό αλλά στη συνεργασία. Επιτρέποντας στις χώρες να μοιράζονται κώδικα και γνώσεις, ενώ διατηρούν τον έλεγχο των δικών τους υλοποιήσεων, το ανοιχτό λογισμικό δημιουργεί ένα μοντέλο διεθνούς συνεργασίας που σέβεται την εθνική αυτονομία.

Το Μέλλον του Ανοιχτού Λογισμικού στη Διεθνή Διακυβέρνηση

Η Εβδομάδα Ανοιχτού Λογισμικού του ΟΗΕ 2025 ήταν μια υπενθύμιση ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν θα μετασχηματίσει τα συστήματα – οι άνθρωποι θα το κάνουν. Οι πιο πολύτιμες συζητήσεις δεν εστίασαν μόνο στην υποδομή ή τον κώδικα, αλλά στις αξίες: φροντίδα, εμπιστοσύνη, δικαιοσύνη και πρόσβαση.

Καθώς το ανοιχτό λογισμικό κινείται από το περιθώριο στο κέντρο της διεθνούς ψηφιακής πολιτικής, φέρνει μαζί του ένα σύνολο αξιών και πρακτικών που μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου και συμπεριληπτικού ψηφιακού μέλλοντος. Η πρόκληση τώρα είναι να μετατρέψουμε αυτή τη δυναμική σε συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε παγκόσμια κλίμακα.

“Το ανοιχτό λογισμικό στον ΟΗΕ κινείται από το περιθώριο στην αναγκαιότητα,” επαναλαμβάνει ο Vipul. “Αρχίζει να διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις κρίσεις, πώς χτίζουμε εμπιστοσύνη και πώς εξυπηρετούμε τους ανθρώπους.”

Αυτή η μετάβαση από το περιθώριο στην αναγκαιότητα δεν είναι απλώς τεχνική – είναι θεμελιωδώς πολιτική και κοινωνική. Αντιπροσωπεύει μια αναγνώριση ότι στον 21ο αιώνα, η ψηφιακή υποδομή είναι δημόσια υποδομή, και ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να χτίσουμε αυτή την υποδομή πρέπει να είναι ανοιχτά, διαφανή και υπό δημοκρατικό έλεγχο.

Καθώς προχωράμε προς το μέλλον, τα μαθήματα από την Εβδομάδα Ανοιχτού Λογισμικού του ΟΗΕ 2025 θα είναι κρίσιμα για τη διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών που μπορούν να διασφαλίσουν ότι η ψηφιακή επανάσταση εξυπηρετεί όλη την ανθρωπότητα, και όχι μόνο λίγους προνομιούχους.

Πηγή άρθρου: https://www.unicefventurefund.org

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com