Η PhysX αρχικά δημιουργήθηκε από το NovodeX AG, η οποίο αργότερα εξαγοράστηκε από την Ageia και στη συνέχεια το 2008 η Ageia αποκτήθηκε από τη NVIDIA. Έκτοτε, η PhysX είναι στενά συνδεδεμένη με τις GPU της NVIDIA και το CUDA.
Συνήθως η PhysX συσχετίζεται με τα παιχνίδια, αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό, ειδικά για την υπολογιστική επιστήμη της Φυσικής στην οποία χρησιμοποιείται συχνά για μοντελοποίηση διαφόρων φαινομένων.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της NVIDIA ο λόγος για τον οποίο γίνεται open source είναι:
Η προσομοίωση στην επιστήμη της Φυσικής, αποδεικνύεται πιο σημαντική από όσο σκεφτήκαμε ποτέ. Η προσομοίωση συνδυάζει Τεχνητή Νοημοσύνη, ρομποτική και computer vision, αυτοκαθοδηγούμενα οχήματα και high-performance computing.
Είναι θεμελιώδες για τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα που αποφασίσαμε να το προσφέρουμε στον κόσμο ως ανοιχτού κώδικα έργο.
Το PhysX παρέχει λύσεις σε σοβαρές προκλήσεις:
- Στον τομέα του AI, οι ερευνητές χρειάζονται τεχνητές αναπαραστάσεις του πραγματικού κόσμου για την εκπαίδευση νευρωνικών δικτύων που απαιτούν μεγάλο όγκο δεδομένων.
- Στη ρομποτική, οι ερευνητές πρέπει να εκπαιδεύσουν ρομποτικά μυαλά σε περιβάλλοντα που λειτουργούν όπως στο πραγματικό μας περιβάλλον.
- Για αυτοκαθοδηγούμενα οχήματα, το PhysX επιτρέπει σε αυτά να οδηγούν για εκατομμύρια χιλιόμετρα σε προσομοιωτές που αντιγράφουν πραγματικές συνθήκες.
- Στους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, οι προσομοιώσεις φυσικής γίνονται σε όλο και πιο ισχυρές μηχανές με όλο και μεγαλύτερα επίπεδα πιστότητας.
Το PhysX είναι ανοιχτού κώδικα υπό την άδεια χρήσης BSD, συμπεριλαμβανομένου του κώδικα επιτάχυνσης της GPU. Με αυτή την κίνηση ελπίζουν ότι θα ωθήσει την χρήση του PhysX σε AI, έρευνα και άλλους τομείς όπως έκανε η Google με το Tensor Flow, η Oracle με το GraphPie και η Xiaomi με το MACE. Ο κώδικας φιλοξενείται στο GitHub.
Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net/