ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Σήμερα σταματάει η υποστήριξη του Ubuntu 17.10 – αναβαθμίστε σε 18.04

Το Ubuntu ανακοίνωσε την έκδοση του 17.10 (Artful Aardvark) σχεδόν 9 μήνες πριν, όπως μας προδίδει και ο αριθμός έκδοσης του, στις 19/10/2017 (2017.10). Από σήμερα σταδιακά, όσοι έχουν ακόμα 17.10 θα παρατηρήσουν κάποια προβλήματα στην λήψη ενημερώσεων και εγκατάστασης λογισμικού. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε.

Ως έκδοση που δεν είναι LTS (5ετής υποστήριξη), το 17.10 έχει ένα 9μηνη υποστήριξη και πρόσβαση στα λογισμικά και ως εκ τούτου, η περίοδος υποστήριξης λήγει σήμερα την Πέμπτη 19 Ιουλίου. Από σήμερα και έπειτα, οι ειδοποιήσεις ασφαλείας του Ubuntu δεν θα περιλαμβάνουν πλέον πληροφορίες ή ενημερωμένα πακέτα για το Ubuntu 17.10.

Το Ubuntu 17.10 είναι η πρώτη έκδοση του Ubuntu η οποία βγήκε με GNOME περιβάλλον αφού πλέον όπως είχαμε πει, το Ubuntu «επέστρεψε» στις ρίζες του, στο Gnome Shell. Είναι σημαντικό όσοι χρησιμοποιούν ακόμα το Ubuntu 17.10 να αναβαθμίσουν στο Ubuntu 18.04 για να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεις μιας και πέραν αυτών, θα αντιμετωπίσουν σταδιακά προβλήματα πρόσβασης στα αποθετήρια, αφού και αυτά θα κλείσουν.

Η επόμενη υποστηριζόμενη έκδοση αναβάθμισης του Ubuntu 17.10 είναι μέσω του Ubuntu 18.04. Όσοι λοιπόν είστε ακόμα σε Ubuntu 17.10, ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό για να αναβαθμίσετε το Ubuntu 17.10 σε 18.04

Αναβάθμιση Ubuntu 17.10 σε Ubuntu 18.04

Πριν ξεκινήσω, θα προσπεράσω το αυτονόητο ότι έχετε κάνει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας και θα πάω κατευθείαν στο ζουμί. Σε περίπτωση προβλημάτων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για τις εκδόσεις για τις οποίες έχει έλθει το τέλος υποστήριξης (EOL) δεν υποστηρίζονται και η λήψη βοήθειας μπορεί να είναι λίγο δύσκολη καθώς οι περισσότεροι έχουν ήδη αναβαθμιστεί σε μια πιο πρόσφατη έκδοση του Ubuntu.

Πάμε λοιπόν βήμα-βήμα να κάνουμε την αναβάθμιση

  1. Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του ucaresystem-core (Όσοι έχετε ήδη το ucaresystem-core, αγνοείστε αυτό το βήμα)
  2. Κάντε το εγκατάσταση με διπλό κλικ
  3. Ανοίξτε ένα τερματικό και δώστε:
    1
    sudo ucaresystem-core -u
  4. Ακολουθήστε τις οδηγίες τύπου Yes ή No που θα εμφανίσει στο τερματικό.

Αν το άρθρο αυτό το διαβάζετε μετά από μια ή δυο βδομάδες και δεν έχετε αναβαθμίσει σε 18.04, τότε ίσως πλέον το Ubuntu 17.10 να έχει κηρυχθεί EOL και θα πρέπει αντί για sudo ucaresystem-core -u να δώσετε:

1
sudo ucaresystem-core -eol

Καλές αναβαθμίσεις και υπομονή γιατί θα πάρει αρκετή ώρα…

Παραπομπές:

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com