ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός του συνεδρίου OSPOs for Good: Προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω του ανοιχτού κώδικα

Την περασμένη εβδομάδα, 9-10 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο συνέδριο OSPOs for Good. Με βάση την επιτυχία της εκδήλωσης του προηγούμενου έτους, ο στόχος της διάσκεψης του 2024 ήταν να είναι «μεγαλύτερη και καλύτερη» με κάθε τρόπο, και πράγματι είχε περίπου δέκα φορές περισσότερους συμμετέχοντες από το πρώτο έτος, φτάνοντας περίπου τους 700. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών του Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για την Τεχνολογία, το Γραφείο Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών (UNOICT), το OpenForum Europe (OFE) και το OSPO++. Επιπλέον, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Καγκελαρία και η κυβέρνηση της Κένυας συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ενώ η διάσκεψη του 2024 επικεντρώθηκε στο ρόλο των Γραφείων Προγράμματος Ανοικτού Κώδικα (OSPOS) όπως έκανε η εκδήλωση του περασμένου έτους, το συνέδριο αυτό διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής για να διερευνήσει πώς η συζήτηση γύρω από νέες μορφές παγκόσμιας συνεργασίας γύρω από τον ανοικτό κώδικα για καλό σε διάφορες χώρες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν γεμάτο και οι 49 ομιλητές και τα 38 μέλη των οργανωτικών επιτροπών διασφάλισαν την καλή εκπροσώπηση του δημόσιου τομέα ανοιχτού κώδικα από όλο τον κόσμο.Ήδη στα εγκαίνια του συνεδρίου, ο Philip Thigo, Ειδικός Απεσταλμένος για την Τεχνολογία, της κυβέρνησης της Κένυας, κατέστησε σαφές ότι «Στην εποχή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπου πρέπει να τερματίσουμε την ακραία φτώχεια και επίσης να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, και αυτό σημαίνει ότι ο ανοικτός κώδικας γίνεται εγγενής, ή αναπόσπαστος, σε ό, τι κάνουμε.» και αυτό ήταν το πνεύμα που πέρασε όλη την εκδήλωση.

Ο Amandeep Singh Gill, απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Τεχνολογία, υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του τις αξίες της ανοιχτότητας, του εκδημοκρατισμού και της ανθρωποκεντρικής ψηφιακής ανάπτυξης. “Πρόκειται για αξίες σχετικά με την εμπιστοσύνη και τη συνδημιουργία, μειώνοντας τα εμπόδια μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών. Οι αξίες αυτές είναι εξίσου σημαντικές με την πτυχή της δημιουργίας και της καινοτομίας.”

Τα θέματα των συνομιλιών και των πάνελ επικεντρώνονταν πάντα στον ανοιχτό κώδικα και ανέπτυσσαν διάφορες πτυχές του. Πτυχές όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο Παγκόσμιος Νότος, η χρήση από τον ΟΗΕ, η νεολαία, οι δικτυωμένες πόλεις και η κοινότητα ήταν στο επίκεντρο, ενώ η συμμετοχή των κυβερνήσεων ήταν εμφανής σε αρκετές από τις συνεδρίες. Παρακάτω είναι μερικά από αυτά τα highlights.

Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις;

Υπήρξαν αρκετές συνεδρίες που άγγιξαν αυτό το ευρύ θέμα. Σε μια κεντρική ομιλία ο Pearse O’Donohue, Διευθυντής της Διεύθυνσης Μελλοντικών Δικτύων της GD CNECT, τόνισε τους βάσιμους λόγους για την υιοθέτηση ανοικτού κώδικα: «Αποφεύγει την επανεφεύρεση του τροχού. Επιτρέπει στους υιοθετούντες να ελέγχουν τον κώδικα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη και μειώνοντας τον κίνδυνο εγκλωβισμού και εξάρτησης. Επιτρέπει την προσαρμογή και τη συμβολή στον κώδικα για νέες και ειδικές ανάγκες. Αξιοποιεί τις κοινότητες για την αξιολόγηση από ομοτίμους και την αύξηση της ποιότητας, και συμβάλλει στην εμπιστοσύνη και τις κυρίαρχες ατζέντες τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις εταιρείες. Αυτοί είναι πολύ καλοί λόγοι για τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν λύσεις ανοιχτού κώδικα, αλλά και για τις κυβερνήσεις να προωθήσουν τη χρήση του ανοιχτού κώδικα. Τα οφέλη χρησιμεύουν άμεσα ως παράγοντες διευκόλυνσης των ΣΒΑ.»

Σε επόμενη συνεδρία, ο Markus Richter, Υφυπουργός από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Κοινότητας δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Φυσικά και η οικονομία ασχολείται με τον ανοιχτό κώδικα, μερικές φορές όχι άμεσα αλλά έμμεσα. Αλλά όταν πρόκειται να ωθήσουν τα προϊόντα ανοιχτού κώδικα και τις λύσεις ανοιχτού κώδικα, ειδικά οι κυβερνήσεις είναι το άνοιγμα της πόρτας σε μια αγορά στο τέλος. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ορισμένα καθήκοντα για τις κυβερνήσεις, και προσπαθούμε να το οργανώσουμε μέσω υποδομών και οργανισμών.

Ο Bastien Guerry, επικεφαλής της Μονάδας Ελεύθερου Λογισμικού της Γαλλικής Διυπουργικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Υποθέσεων, τόνισε την αξία του ανοιχτού κώδικα και τη σημασία της εύκολης εύρεσης των λύσεων: «Η επιτυχία εδώ είναι ότι μειώνουμε το κόστος. Αντί να αναπτύξουμε δύο φορές το ίδιο πράγμα και ίσως τρεις, τέσσερις φορές, δίνουμε συντομεύσεις στις διοικήσεις για να βρούμε τι υπάρχει. Οι καθημερινοί άνθρωποι λένε, «Χάρη στη λίστα σας, μπορέσαμε να βρούμε αυτό που ψάχναμε».

Η Adriana Groh από το Sovereign Tech Fund στη Γερμανία είχε ένα όραμα για το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για να επιτρέψουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του ανοιχτού κώδικα.

«Είναι αρκετά σαφές ότι επωφελούμαστε μαζικά από το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα και ότι δεν μπορούμε να αναθέσουμε σε τρίτους, ως κυβερνήσεις, τη διατήρηση αυτού του οικοσυστήματος μόνο σε κοινότητες εθελοντών και στον ιδιωτικό τομέα. Χρειαζόμαστε και την κυβέρνηση σε αυτό το μείγμα», δήλωσε η Groh και απαρίθμησε τις ακόλουθες ενέργειες για την κυβέρνηση:

  • Διασφάλιση της ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και της συντήρησης
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση
  • Στήριξη της τυποποίησης
  • Διευκόλυνση της (συν)ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα
  • Ενίσχυση των ψηφιακών κοινών
  • Προμήθεια προς το δημόσιο συμφέρον
Τρία άτομα σε ένα πάνελ, το μεσαίο άτομο μιλάει

Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις; Διασφάλιση της ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και της συντήρησης. Εκπαιδεύστε και εκπαιδεύστε. Υποστήριξη της τυποποίησης. Διευκόλυνση της (συν)ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Ενίσχυση των Ψηφιακών Κοινών. Προμήθεια προς το δημόσιο συμφέρον.

Προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης- ΣΒΑ

Υπονοώντας ότι θα υπάρξει τρίτη συνάντηση το επόμενο έτος, ο Bernardo Mariano Junior, Βοηθός Γενικός Γραμματέας & Chief Technology Officer, OICT, ζήτησε από όλους μέχρι το επόμενο έτος να περιλαμβάνουν πάντα μια πρόκληση για την εξεύρεση λύσεων που επιταχύνουν τους στόχους των ΣΒΑ σε όλες τις εκδηλώσεις.

Αυτό υπογράμμισε μια κοινή άποψη κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ιδίως από εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, ότι το «Καλό» στον Όσπο για Καλό αφορά τη χρήση ανοικτού κώδικα για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και ότι ο ανοικτός κώδικας είναι ένα μέσο για τον σκοπό αυτό.

Τα 17 εικονίδια παγκόσμιων στόχων σε ένα πλέγμα

Δείτε ξανά το συνέδριο

Τα βίντεο από τις 2 ημέρες του συνεδρίου είναι διαθέσιμες στους παρακάτω συνδέσμους

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/collection/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com