ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός της εκδήλωσης  AI_dev: Open Source GenAI & ML Summit Europe 2024

Στις 19-20 Ιουνίου, το Linux Foundation φιλοξένησε το  AI_dev: Open Source GenAI & ML Summit Europe 2024. Αυτή η εκδήλωση συγκέντρωσε προγραμματιστές που εξερευνούν τον περίπλοκο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης που δημιουργείται με ανοιχτό κώδικα. Κεντρικό στοιχείο αυτής της εκδήλωσης είναι η πεποίθηση ότι ο ανοιχτός κώδικας οδηγεί την καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη. Παρακάτω βρείτε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία από το AI_dev Paris και πώς αυτά ευθυγραμμίζονται με το έργο του OSI στον Ορισμό τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα.

Κεντρική Ομιλία: Καλωσόρισμα & Εισαγωγικές Παρατηρήσεις

Ο Ibrahim Haddad, Εκτελεστικός Διευθυντής του LF AI & Data Foundation, παρείχε μια επισκόπηση των σημαντικότερων προκλήσεων στο Open Source AI, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη κοινής κατανόησης του ανοίγματος στην τεχνητή νοημοσύνη
  • Άδειες λογισμικού ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούνται σε στοιχεία μη λογισμικού
  • Διάφοροι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των πολιτικών αποδεκτής χρήσης
  • Έλλειψη κατανόησης των αδειών και των επιπτώσεων στο πλαίσιο των μοντέλων AI
  • Ατελής απελευθέρωση των εξαρτημάτων του μοντέλου

Για να αντιμετωπίσει ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις, ο Haddad εισήγαγε το Model Openness Framework (MOF) και ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη του Model Openness Tool (MOT) στο συνέδριο.

Δείτε το video εδώ

Model Openness Framework: Επίτευξη πληρότητας και διαφάνειας σε ένα συγκεχυμένο τοπίο γενετικής τεχνητής νοημοσύνης

Οι Anni Lai, Matt White και Cailean Osborne εμβάθυναν στο Model Openness Framework, ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την αξιολόγηση και την ταξινόμηση της πληρότητας και της διαφάνειας των μοντέλων Machine Learning. Αυτό το πλαίσιο αξιολογεί ποια στοιχεία του κύκλου ζωής ανάπτυξης του μοντέλου κυκλοφορούν δημόσια και υπό ποιες άδειες, διασφαλίζοντας μια αντικειμενική αξιολόγηση. Ο Matt White, Εκτελεστικός Διευθυντής του Pytorch Foundation και συγγραφέας του white paper για το MOF, συνέχισε με την επίδειξη του Model Openness Tool , το οποίο αξιολογεί κάθε μοντέλο σε 3 κατηγορίες: Ανοιχτή Επιστήμη (Κλάση Ι), Ανοιχτό Εργαλείο (Κλάση ΙΙ) και Ανοιχτό Μοντέλο (Κλάση III).

Δείτε το video εδώ

Το δίλημμα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα: Δημιουργία σαφούς ορισμού για τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα

Ο Ofer Hermoni, ιδρυτής του LF AI & Data Foundation, συνέχισε την εξέταση του Model Openness Framework και εξήγησε πώς αυτό το πλαίσιο και η λίστα των στοιχείων του χρησιμεύουν ως βάση για το OSI’s Ορισμός τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα (OSAID). Το OSAID αξιολογεί κάθε στοιχείο σχετικά με τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες του Ανοιχτού Κώδικα:

  • Προς την χρήση το σύστημα για οποιοδήποτε σκοπό και χωρίς να χρειάζεται να ζητήσετε άδεια
  • Προς την μελέτη πώς λειτουργεί το σύστημα και επιθεωρήστε τα στοιχεία του
  • Προς την τροποποίηση του συστήματος για οποιονδήποτε σκοπό, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της εξόδου του
  • Προς το μοίρασμα του συστήματος για χρήση από άλλους με ή χωρίς τροποποιήσεις, για οποιονδήποτε σκοπό

Δείτε το video εδώ 

Προς τον εκδημοκρατισμό της τεχνητής νοημοσύνης με ψηφιακά δημόσια αγαθά

Η Lea Gimpel και ο Daniel Brumund από την Digital Public Goods Alliance (DPGA) τόνισαν τη σημασία του εκδημοκρατισμού της τεχνητής νοημοσύνης μέσω ψηφιακών δημόσιων αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, των ανοιχτών μοντέλων AI, των ανοιχτών δεδομένων, των ανοιχτών προτύπων και του ανοιχτού περιεχομένου. Η Lea τόνισε ότι, ενώ τα ανοιχτά δεδομένα είναι επιθυμητά, δεν είναι υπό όρους. Υποστήριξε τον ορισμό τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα του OSI, καθώς βοηθά το DPGA να περιηγηθεί στις νομικές αβεβαιότητες σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων και διευρύνει τη δεξαμενή των πιθανών λύσεων που μπορούν να αναγνωριστούν, να διατεθούν στην αγορά και να διατεθούν ως ψηφιακά δημόσια αγαθά, προσφέροντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες για θετικό αντίκτυπο στα άτομα.

Δείτε το video εδώ 

Συμπέρασμα

Ήταν σαφές σε όλο αυτό το συνέδριο ότι η εργασία για τη δημιουργία ενός τυπικού ορισμού τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που θα υποστηρίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες του Ανοιχτού Κώδικα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις βασικές προκλήσεις στην ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της τεχνητής νοημοσύνης και της ML. Το OSI εκτιμά τη συνεργασία του Ιδρύματος Linux προς αυτόν τον στόχο και τη δέσμευσή του να φιλοξενήσει άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση για τη διευκόλυνση αυτών των σημαντικών συζητήσεων.

Πηγή άρθρου: https://opensource.org/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com