Οι προμήθειες και οι επενδύσεις σε Ελεύθερο Λογισμικό είναι θεμελιώδεις για την καινοτομία και την ψηφιακή ανεξαρτησία. Μόνο το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να μειώσει τις εξαρτήσεις της δημόσιας διοίκησης.

Την Τρίτη 8 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Έσσεν το συμπόσιο «Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος Κώδικας! στην πράξη» που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE). Εμπειρογνώμονες από τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία των πολιτών συζήτησαν τις τρέχουσες προκλήσεις και λύσεις στην πορεία προς την ψηφιακή ανεξαρτησία. Υπήρξε ευρεία συμφωνία στην εκδήλωση ότι οι δημόσιες προμήθειες λογισμικού θα πρέπει να ακολουθούν την αρχή του “Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος Κώδικας!”. Ο κώδικας που χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα θα πρέπει να είναι διαθέσιμος σε όλους με άδεια Ελεύθερου Λογισμικού.
Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για βιώσιμες και ασφαλείς επενδύσεις στο Ελεύθερο Λογισμικό καθώς και για πιο εντατική συνεργασία της δημόσιας διοίκησης με έργα λογισμικού από το οικοσύστημα Ελεύθερου Λογισμικού και με την κοινωνία των πολιτών. Μόνο αυτό θα επιτρέψει την καινοτομία και την ψηφιακή ανεξαρτησία. Αυτό απαιτεί δράση σε τοπικό και δημοτικό επίπεδο, αλλά και σε ομοσπονδιακό και κοινοτικό επίπεδο.
Ο Christian Nähle, διευθύνων σύμβουλος της πρωτοβουλίας Do-FOSS, παρουσίασε το επιτυχημένο έργο που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Ντόρτμουντ, όπου η αρχή του “Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος Κώδικας!” έχει εδραιωθεί με επιτυχία στην αστική πολιτική.
Οι τοπικές αρχές ειδικότερα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν οικονομικά την ανεξαρτησία και τη δυνατότητα ελέγχου της ψηφιακής τους υποδομής μέσω του Ελεύθερου Λογισμικού. Τα τελευταία χρόνια, το Ντόρτμουντ έχει συγκεντρώσει πολύτιμη εμπειρία στην εφαρμογή της αρχής «Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος Κώδικας!» – εμπειρία που μπορούν τώρα να αξιοποιήσουν άλλες πόλεις και δήμοι για να ακολουθήσουν μια παρόμοια επιτυχημένη πορεία.
— Christian Nähle, Διευθύνων Σύμβουλος, Do-FOSS
Όσον αφορά τις υπάρχουσες εξαρτήσεις των γερμανικών διοικήσεων και τις τρέχουσες διαφωνίες γύρω από τις ΗΠΑ, η Jutta Horstmann, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ψηφιακής Ανεξαρτησίας Δημόσιας Διοίκησης (ZenDiS) GmbH, εξήγησε στην εκδήλωση:
“Δεν αντέχουμε πλέον κρίσιμες εξαρτήσεις της δημόσιας υποδομής πληροφορικής μας από τις ΗΠΑ. Οι δημόσιες διοικήσεις πρέπει να μπορούν να επιλέγουν μεταξύ εναλλακτικών, πρέπει να μπορούν να τις διαμορφώνουν και να επηρεάζουν τους παρόχους. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ως εκ τούτου, ζητούμε ένα υποχρεωτικό, σταδιακά αυξανόμενο ποσοστό λογισμικού ανοιχτού κώδικα στις προμήθειες λογισμικού του δημόσιου τομέα.”
— Jutta Horstmann, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ZenDiS

“Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος Κώδικας!” και εξασφάλιση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για το Ελεύθερο Λογισμικό
Εκφράστηκαν απαιτήσεις προς τη μελλοντική γερμανική κυβέρνηση: πρέπει να ενισχύσει τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες όπως το ZenDiS και να παράσχει χρηματοδότηση για το Ελεύθερο Λογισμικό για να εδραιώσει την ψηφιακή ανεξαρτησία και να μειώσει την εξάρτηση από ιδιόκτητους παρόχους λογισμικού. Μια άλλη εστίαση ήταν η ΕΕ, όπου εκκρεμεί μεταρρύθμιση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και συζητείται το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι ακυρώθηκε η χρηματοδότηση έργων Ελεύθερου Λογισμικού – ένα σαφές βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.
«Ζητούμε βιώσιμη και ασφαλή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του Ελεύθερου Λογισμικού προκειμένου να καταστεί δυνατή η ψηφιακή ανεξαρτησία, να εξαλειφθούν οι εξαρτήσεις των διοικήσεων σε όλη την Ευρώπη και να δημιουργηθεί διαλειτουργικότητα. Αυτό ωφελεί όλους: την ευρωπαϊκή οικονομία, την επιστήμη, την κοινωνία των πολιτών και μια ψηφιακά ανεξάρτητη και κυρίαρχη διοίκηση.
— Johannes Näder, Senior Policy Project Manager του FSFE
Περισσότερες πληροφορίες για το συμπόσιο «Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος Κώδικας! στην πράξη» μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ελεύθερο Λογισμικό και «Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος Κώδικας»
Το Ελεύθερο Λογισμικό δίνει σε όλους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν, να μελετούν, να μοιράζονται και να βελτιώνουν εφαρμογές για οποιονδήποτε σκοπό. Αυτές οι τέσσερις ελευθερίες διασφαλίζουν ότι παρόμοιες εφαρμογές δεν χρειάζεται να προγραμματίζονται από την αρχή κάθε φορά και, χάρη σε διαφανείς διαδικασίες, άλλες δεν χρειάζεται να επανεφεύρουν τον τροχό. Σε μεγάλα έργα, η τεχνογνωσία και το κόστος μπορούν να μοιραστούν και οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες σε όλους. Αυτό προωθεί την καινοτομία και εξοικονομεί χρήματα από τους φορολογούμενους στο μέλλον. Οι εξαρτήσεις από τους προμηθευτές ελαχιστοποιούνται και τα ζητήματα ασφαλείας μπορούν να διορθωθούν πιο εύκολα.
Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία είναι διαθέσιμες στην σελίδα “Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος Κώδικας!”
Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/