Η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την πολιτική ανοιχτού κώδικα 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, συγκέντρωσε φορείς χάραξης πολιτικής, ηγέτες του κλάδου και υποστηρικτές ανοιχτού κώδικα από όλη την Ευρώπη για να συζητήσουν τον κρίσιμο ρόλο του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης.
Με την έλευση μιας νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ)., τώρα είναι μια κρίσιμη στιγμή για να σκεφτούμε το ανοιχτό κώδικα στις φιλοδοξίες της ψηφιακής και βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και τις μελλοντικές στάσεις της προς την ανταγωνιστικότητα και την απλούστευση. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, τα πάνελ και οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις προοπτικές τους και πρότειναν νέες ιδέες και στρατηγικές για τη διαμόρφωση του πλαισίου ψηφιακής πολιτικής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα κύρια σημεία:
Takeaway #1: Η ανοιχτή και συνεργατική καινοτομία λύνει το δίλημμα της ανταγωνιστικότητας και της κυριαρχίας
«Αν
Η Σύνοδος Κορυφής για την Πολιτική Ανοικτού Κώδικα της ΕΕ το 2025 υπογράμμισε ότι ο ανοιχτός κώδικας δεν είναι απλώς συμβατός με τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για ανταγωνιστικότητα και κυριαρχία – είναι θεμελιώδης για την επίτευξή τους. Η ανοιχτή, συνεργατική καινοτομία εξουσιοδοτεί την Ευρώπη να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό μέλλον, μειώνοντας την εξάρτηση από μικρό αριθμό παρόχων τεχνολογίας ενώ ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της.
Η εμφάνιση του DeepSeek κατέστησε φανερή τη σύνδεση μεταξύ ανταγωνιστικότητας, ανεξαρτησίας και ανοιχτού κώδικα – τώρα είναι καιρός η Ευρώπη να δημιουργήσει το δικό της σχέδιο.
Η Cristina Caffarra, οικονομολόγος και υπέρμαχος της ψηφιακής ανεξαρτησίας, εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με την εξάρτηση της Ευρώπης από έναν μικρό αριθμό μη ευρωπαϊκών τεχνολογικών κολοσσών: «Είμαστε αποικισμένοι από τις Big Tech, με το 90% της υποδομής μας να ανήκει σε αυτούς». Αυτή η κυριαρχία, υποστήριξε, δημιουργεί κρίσιμα τρωτά σημεία στις αλυσίδες εφοδιασμού και την κυριαρχία των δεδομένων, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο δυναμική προσέγγιση για την ενίσχυση των εγχώριων τεχνολογικών ικανοτήτων.
Μια βασική πρόταση που προέκυψε από τη Σύνοδο ήταν η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ανοικτού Κώδικα Cloud και οικοσυστήματος AI, διασφαλίζοντας ότι οι ανοιχτές τεχνολογίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ψηφιακών υπηρεσιών αντί να στηρίζονται σε περιορισμένο αριθμό ιδιόκτητων παρόχων. Αυτό το όραμα ευθυγραμμίζεται με τους στόχους προηγούμενων πρωτοβουλιών της ΕΕ, όπως η GAIA-X, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής ευρωπαϊκής υποδομής δεδομένων και η Πρωτοβουλία EuroStack, που συζητήθηκε στο BruxConf2025 την προηγούμενη μέρα της εκδήλωσής
Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά τη νέα της θητεία, με την κυκλοφορία του Προγράμματος Εργασίας 2025 και τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), ο ρόλος του ανοιχτού κώδικα στην ψηφιακή και βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ πρέπει να είναι σημαντικός. Οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής ενίσχυσαν ότι η ανοιχτή, συνεργατική καινοτομία δεν είναι απλώς ένα μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού – είναι η γέφυρα που συμβιβάζει την επιδίωξη της ΕΕ τόσο για ανεξαρτησία όσο και για ανταγωνιστικότητα.
Takeaway #2: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στη συντήρηση και ασφάλεια ανοιχτού κώδικα
Ένα από τα πιο πιεστικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η βιωσιμότητα των έργων ανοιχτού κώδικα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη συντήρηση και την ασφάλειά τους. Ενώ το OSS βρίσκεται στον πυρήνα της ψηφιακής υποδομής και υποστηρίζει την Ευρώπη την ανεξαρτησία, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία για την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, πολλά θεμελιώδη έργα υποφέρουν από χρόνια υποχρηματοδότηση. Οι ομιλητές τόνισαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες του κλάδου πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις εφάπαξ επιχορηγήσεις και τους βραχυπρόθεσμους κύκλους χρηματοδότησης προς δομημένα, συνεχή επενδυτικά μοντέλα που δίνουν προτεραιότητα στη συντήρηση, τις ενημερώσεις ασφαλείας και την υποστήριξη των συνεισφερόντων.
Ο Pearse O’Donohue από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι πολύ συχνά, η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση κατευθύνεται προς την έναρξη νέων έργων ανοιχτού κώδικα, ενώ το υπάρχον λογισμικό, το οποίο στηρίζει τα πάντα, από τις δημόσιες υπηρεσίες έως τα συστήματα επιχειρήσεων, παραμένει παραμελημένο. Δήλωσε: «Χρηματοδοτούμε ένα έργο για περιορισμένο αριθμό ετών και μετά εξαφανιζόμαστε. Ο κίνδυνος για το οικοσύστημά μας να προχωρήσει είναι ότι χωρίς συνεχείς επενδύσεις, μπορεί να συσσωρευτούν τρωτά σημεία ασφάλειας, εκθέτοντας κρίσιμες υποδομές σε απειλές στον κυβερνοχώρο.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής συζήτησαν την ανάπτυξη μηχανισμών χρηματοδότησης που υποστηρίζονται από την ΕΕ που παρέχουν σταθερή οικονομική υποστήριξη σε συντηρητές και επαγγελματίες ασφαλείας που εργάζονται σε βασικά OSS. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή αποκλειστικών ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων συντήρησης ανοιχτού κώδικα ή ενός δημόσιου ταμείου που διασφαλίζει ότι τα βασικά έργα λαμβάνουν τους απαραίτητους πόρους για να παραμείνουν ασφαλή και λειτουργικά.
Takeaway #3: Η δημιουργία βιώσιμων οικοσυστημάτων ανοιχτού κώδικα παραμένει πρόκληση αλλά απαραίτητη
Εκτός από την πρόκληση συντήρησης και ασφάλειας, μια βασική πρόκληση για το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα σε πιο μακροοικονομικό επίπεδο είναι η έλλειψη βιώσιμων μοντέλων χρηματοδότησης ευρύτερα. Ο Gabriele Columbro από το Linux Foundation Europe τόνισε ότι υπάρχει ένα κενό στο ευρωπαϊκό τοπίο χρηματοδότησης. Ο Columbro τόνισε ότι ενώ είναι διαθέσιμη χρηματοδότηση για έργα ανοιχτού κώδικα πρώιμου σταδίου, αυτή η αρχική επένδυση δεν συνδυάζεται με ένα πλούσιο οικοσύστημα επιχειρήσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα που μπορούν στη συνέχεια να αναλάβουν αυτά τα έργα.
Η Adriana Groh από το Sovereign Tech Agency τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης και της υποστήριξης των συχνά παραμελούμενων θεμελιωδών τεχνολογιών που τροφοδοτούν τη σύγχρονη ψηφιακή υποδομή. «Η κυρίαρχη τεχνολογία δεν είναι κάτι καλό, αλλά απαραίτητο, γιατί τη χρησιμοποιούμε καθημερινά», δήλωσε. Χωρίς βιώσιμες επενδύσεις, τα κρίσιμα έργα κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν, οδηγώντας σε σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια και την αξιοπιστία, όπως τονίσαμε στο πρώτο πακέτο.
Για πολλούς, το βασικό ζήτημα είναι ότι ενώ οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις επωφελούνται από τον Ανοιχτό Κώδικα, πολλά έργα εξαρτώνται από απλήρωτους συνεισφέροντες ή βραχύβιες επιχορηγήσεις. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, οι ειδικοί στη Σύνοδο Κορυφής πρότειναν διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών χρηματοδοτικών συνεισφορών από εταιρείες που χρησιμοποιούν Ανοιχτό Κώδικα και την υιοθέτηση μοντέλων δίκαιης αποζημίωσης για τους συντηρητές.
Takeaway #4: Ο ανοιχτός κώδικας ρυθμίζεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και η νέα πρόκληση είναι η εφαρμογή και η συμμόρφωση
Για να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν νέα ρυθμιστικά πλαίσια που προστατεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συμφέροντα της κοινότητας ανοιχτού κώδικα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και την προωθούν. Αυτά θα συζητηθούν σε διάφορα πλαίσια, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τις οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις και μια νέα στρατηγική της ΕΕ ανοιχτού κώδικα.
Ταυτόχρονα, εισερχόμαστε στη φάση υλοποίησης ορισμένων μεγάλων ρυθμίσεων τεχνολογίας, όπως ο Νόμος για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και η EU AI Act. Ενώ το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα έχει αφιερώσει τέσσερις δεκαεhttps://github.com/eellak/toolkit-metabasiτίες δημιουργώντας νομική εμπειρογνωμοσύνη, η εστίαση ήταν στα πνευματικά δικαιώματα. Η ρύθμιση της αγοράς για το λογισμικό είναι εντελώς νέα και οι οργανισμοί ανοιχτού κώδικα εργάζονται τώρα σκληρά για να προετοιμαστούν. “[Η εστίαση στη ρύθμιση] έχει επιβαρύνει περισσότερο τα θεμέλια. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά ανεπιθύμητες συνέπειες, αλλά είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι από ποτέ”, είπε ο Mike Milinkovich,Εκτελεστικός Διευθυντής του Eclipse Foundation.
Η Σύνοδος Κορυφής διερεύνησε τρόπους παροχής νομικών και οικονομικών κινήτρων για ευρωπαϊκές εταιρείες που συμβάλλουν στον ανοιχτό κώδικα. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα, προγράμματα επιχορηγήσεων και ελέγχους ασφαλείας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι το το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα παραμένει ασφαλές και αξιόπιστο για ευρεία υιοθέτηση. Οι νομοθέτες της ΕΕ εξετάζουν πολιτικές που θα απαιτούσαν από τους οργανισμούς που χρησιμοποιούν Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα σε υποδομές ζωτικής σημασίας να συνεισφέρουν οικονομικά στους ελέγχους ασφαλείας και τις προσπάθειες συντήρησης. Μια άλλη κρίσιμη πτυχή των συζητήσεων πολιτικής ήταν η ρύθμιση της κυβερνοασφάλειας και η εφαρμογή της CRA, όπου υπάρχει ανάγκη για σαφέστερα πρότυπα και μηχανισμούς λογοδοσίας.
Takeaway #5: Η σημασία της χωρίς αποκλεισμούς και ισορροπημένη συνεργασίας για την επιτυχία ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη
Αν και η Σύνοδος Κορυφής επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στο οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα, πολλοί συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας για την επίτευξη των πολιτικών φιλοδοξιών της Ευρώπης, καθώς και τη διασφάλιση ότι συνομιλούν με ό,τι συμβαίνει παγκοσμίως. Αυτό ήταν στο επίκεντρο της παρέμβασης από τον Omar Mohsine και τον Τεχνικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ κ. Amandeep Singh Gill, που παρουσίασε το έργο του Γραφείου Ψηφιακών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών του ΟΗΕ (UN-ODET) σχετικά με την παγκόσμια συνεργασία ανοιχτού κώδικα και τα βήματα που λαμβάνουν για τη σύνδεση των κοινοτήτων, κυρίως μέσω του ετήσιου OSPOs for Good Symposium.
Οι συμμετέχοντες στην επιτροπή ζήτησαν μια ισορροπημένη προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή τεχνολογική αυτονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα έργα ανοιχτού κώδικα παραμένουν ανοιχτά, χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμα σε προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο, καθώς και μοιράζονται ευρωπαϊκές συνεργασίες και αξίες παγκοσμίως. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Ο Daniel Goldscheider, Διευθύνων Σύμβουλος του OpenWallet Foundation, σημείωσε: «Όταν μιλάς για συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, είναι πολύ εύκολο να πεις «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε», αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να φέρουμε όλους τους σωστούς παίκτες στο τραπέζι».
Επιπλέον, έγινε συζήτηση για τη διαφοροποίηση του οικοσυστήματος ανοιχτού κώδικα με την υποστήριξη κοινοτήτων που υποεκπροσωπούνται, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και προγραμματιστών από τον Παγκόσμιο Νότο. Η διασφάλιση ότι το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα δεν κυριαρχείται από λίγους μεγάλους παίκτες θεωρήθηκε ως ένα κρίσιμο βήμα προς μια δικαιότερη και πιο ανθεκτική ψηφιακή υποδομή παγκοσμίως.
Συμπέρασμα: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επενδύσουν στον ανοιχτό κώδικα για να εξασφαλίσουν μια ψηφιακά ανεξάρτητη Ευρώπη
Η Σύνοδος Κορυφής Πολιτικής Ανοικτού Κώδικα της ΕΕ το 2025 ενίσχυσε ότι ο ανοιχτός κώδικας δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα – είναι επιτακτική, ζωτική και στρατηγική προτεραιότητα για τις πολλές πολιτικές φιλοδοξίες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής ανεξαρτησίας, της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, τα οικοσυστήματα ανοιχτού κώδικα απαιτούν ισχυρές και βιώσιμες επενδύσεις, ισχυρή αλλά προσεκτικά μελετημένη ρυθμιστική υποστήριξη και δέσμευση για μακροπρόθεσμη ασφάλεια και διατήρηση του ανοιχτού κώδικα στο επίκεντρο όλων.
Μετατοπίζοντας τις προτεραιότητες χρηματοδότησης προς τη συνεχή υποστήριξη για τους συντηρητές και τις υποδομές ασφάλειας, την προώθηση πολιτικών ανοιχτού κώδικα σε δημόσιους οργανισμούς και την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας, η Ευρώπη μπορεί να τοποθετηθεί ως ηγέτης στη συνεργασία ανοιχτού κώδικα για την ψηφιακή εποχή μας. Το μήνυμα της κοινότητας ανοιχτού κώδικα πρέπει να είναι σαφές: ο ανοιχτός κώδικας είναι το θεμέλιο μιας ελεύθερης, καινοτόμου και ανεξάρτητης ψηφιακής Ευρώπης – και τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε σε αυτήν.
Πηγή άρθρου:https://openforumeurope.org