ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Συνέλευση του ΟΗΕ στηρίζει τον ανοιχτό κώδικα με ένα σύμφωνο-ορόσημο για την ψηφιακή ισότητα και συνεργασία

Με ομόφωνη απόφαση στις 22 Σεπτεμβρίου 2024, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έδωσε το πράσινο φως στο «Σύμφωνο για το μέλλον» , μια ευρεία συμφωνία με στόχο την προώθηση ενός ασφαλέστερου, πιο ειρηνικού και χωρίς αποκλεισμούς κόσμου. Στον πυρήνα του, το σύμφωνο δίνει μεγάλη έμφαση στην ψηφιακή ισότητα και συνεργασία, με τις τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το Global Digital Compact (GDC), ένα βασικό στοιχείο του συμφώνου, αποσκοπεί στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντιμετωπίζει πιεστικά ζητήματα όπως η μείωση των ψηφιακών ανισοτήτων, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και ο περιορισμός της κατάχρησης της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, το GDC θέτει τον ανοιχτό κώδικα στο επίκεντρο της ψηφιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ.

Ο ανοιχτός κώδικας στο προσκήνιο

Η αναγνώριση του ανοιχτού κώδικα από την GDC σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην παγκόσμια τεχνολογική πολιτική. Αναγνωρίζει ότι τα ψηφιακά δημόσια αγαθά — συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού ανοικτού κώδικα, των δεδομένων, των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, των προτύπων και του περιεχομένου — αποτελούν ζωτικής σημασίας εργαλεία για τις χώρες ώστε να προσαρμόσουν τις ψηφιακές λύσεις στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Το σύμφωνο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών ανοικτής πηγής:

  • Τα κράτη μέλη είναι επιφορτισμένα με την ανάπτυξη και τη διατήρηση «ιασφαλούς λογισμικού ανοικτού κώδικα, ανοικτών δεδομένων, ανοικτών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και ανοικτών προτύπων» μέσω συνεργατικών προσπαθειών.
  • Υπάρχει μια ώθηση για την υιοθέτηση ανοικτών προτύπων και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, καθιστώντας ευκολότερη τη χρήση ψηφιακών δημόσιων αγαθών σε διάφορες πλατφόρμες.

Οι δεσμεύσεις αυτές αποσκοπούν στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, διασφαλίζοντας ότι τα ψηφιακά εργαλεία και υποδομές είναι προσβάσιμα για όλα τα έθνη, ιδίως για εκείνα με περιορισμένους πόρους.

Πρόσκληση για δράση

Τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργούν ένα ευρύ δίκτυο, καλώντας οργανώσεις από όλους τους τομείς — διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, εμπειρογνώμονες τεχνολογίας και την κοινωνία των πολιτών — να εγκρίνουν το Σύμφωνο και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του Συμφώνου. Αυτός ο ευρύς συνασπισμός θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των υψηλών στόχων του Συμφώνου σε απτά αποτελέσματα.

Με τον πρώτο γύρο εγκρίσεων που θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2024, οι υποστηρικτές του ανοιχτού κώδικα είναι αισιόδοξοι ότι αυτό το πλαίσιο θα πυροδοτήσει βαθύτερη συνεργασία και καινοτομία στην παγκόσμια ψηφιακή κοινότητα.

Διαμορφώνοντας ένα ψηφιακό μέλλον για όλους

Η υιοθέτηση του Συμφώνου για το Μέλλον σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή για τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία αντιμετωπίζεται στην παγκόσμια ανάπτυξη. Θέτοντας τα δημόσια αγαθά ανοιχτού κώδικα και τα ψηφιακά δημόσια αγαθά στην πρώτη γραμμή, ο ΟΗΕ ανοίγει το δρόμο για ένα πιο δίκαιο ψηφιακό τοπίο. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να ξεκλειδώσει νέους δρόμους για ομαδική εργασία και καινοτομία, διασφαλίζοντας ότι η πρόοδος στην τεχνολογία ωφελεί όλους και συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, το πλήρες κείμενο του Παγκόσμιου Ψηφιακού Συμφώνου και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com