ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς ο ανοιχτός κώδικας προσελκύει μερικούς από τους κορυφαίους καινοτόμους στον κόσμο

Πόσο μεγάλη υπόθεση είναι ο ανοιχτός κώδικας; Σύμφωνα με μια μελέτη του Ιανουαρίου του 2024 από το Harvard Business School, η ανοικοδόμηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) θα κόστιζε 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν οι εταιρείες έπρεπε να αναπτύξουν αντίστοιχη τεχνολογία. Από αυτό το κόστος, «το 96% της αξίας από την πλευρά της ζήτησης δημιουργείται μόνο από το 5% των προγραμματιστών Ανοιχτού Κώδικα”

Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται σε ανοιχτό κώδικα; Πώς έφτασαν να βρίσκονται εκεί; Πού βλέπουν να πηγαίνει στη συνέχεια ο ανοιχτός κώδικας; Αυτά και άλλα ερωτήματα εξετάστηκαν  τον προηγούμενο μήνα  στο συνέδριο  Open Source Program Office (OSPO) for Good στη Νέα Υόρκη σε διάφορα πάνελ με μερικούς από τους κορυφαίους ηγέτες του ανοιχτού κώδικα.

Ο Ντέιβιντ Νάλεϊ, πρόεδρος του Apache Software Foundation (ASF) και διευθυντής στρατηγικής ανοιχτού κώδικα στο  Amazon (AWS), συναντήθηκε με  τον  ανοιχτό κώδικα όπως πολλοί προγραμματιστές. Ήταν ένας προγραμματιστής που ήθελε να λύσει ένα πρόβλημα και βρήκε την απάντησή του στον ανοιχτό κώδικα. 

Να τι βρήκε ο Nalley ιδιαίτερα ελκυστικό. Παρόλο που ούτε ζούσε ούτε εργαζόταν σε κόμβο τεχνολογίας, «θα μπορούσα να πάω να διορθώσω ένα πρόβλημα και δεν χρειαζόταν να ζητήσω άδεια ή να ζήσω στο Σαν Φρανσίσκο ή τη Νέα Υόρκη».

Ο Nalley συνέχισε:

“Έτσι, άρχισα να συνεισφέρω σε άλλα έργα και τελικά εργάστηκα για να δουλέψω σε αυτά τα έργα ανοιχτού κώδικα. Και το εντυπωσιακό για εμένα ως άτομο ήταν η ευκαιρία να αντιμετωπίσω δύσκολα προβλήματα και μετά να μοιραστώ τα αποτελέσματα. Ήρθα να δουλέψω με άλλους άνθρωποι, ώστε να μπορούν επίσης να λύνουν τα προβλήματά τους και αυτή η ικανότητα όχι μόνο να λύνουν ένα πρόβλημα, αλλά να λύνουν προβλήματα άλλων ανθρώπων και να δουλεύουν σε συναρπαστικά προβλήματα». 

Αυτές οι συνεισφορές οδήγησαν τον Nalley στο ASF, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 320 έργα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων προϊόντων όπως ο διακομιστής ιστού Apache, το Apache Spark, το Apache Hadoop και το Apache Tomcat. Μπορεί να μην γνωρίζετε όλα αυτά τα ονόματα, αλλά χρησιμοποιείτε όλα αυτά τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα και περισσότερα κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τον Ιστό. 

Ο Μάικ Μιλίνκοβιτς, εκτελεστικός διευθυντής στο  Eclipse Foundation, πήρε διαφορετικό δρόμο. Ξεκίνησε ως στέλεχος τεχνολογίας του Fortune 500, αλλά «γοητεύτηκε από την ιδέα ότι οι κοινότητες ενώνονται για να αναπτύξουν παραγωγικά λογισμικό».

Αυτή δεν είναι σχεδόν μια νέα ιδέα, αλλά μια ιδέα που ξεκινάει γύρω από την αλλαγή της χιλιετίας, σημείωσε, “Ήταν ένας πολύ, πολύ διαφορετικός κόσμος. Ο ανοιχτός κώδικας δεν ήταν σχεδόν τόσο mainstream”. 

Ορισμένες ιστορίες για το πώς οι άνθρωποι κατέληξαν σε ανοιχτό κώδικα είναι ιστορίες με τις οποίες σχεδόν ο καθένας μπορεί να σχετίζεται. Η Demetris Cheatham επικεφαλής του προσωπικού στο  GitHub, μοιράστηκε την ιστορία της  ότι είχε μεγαλώσει με μια ανύπαντρη μητέρα και τρία παιδιά. Έβγαζε 30.000 δολάρια το χρόνο μετά την αποφοίτησή της από το γυμνάσιο. «Βρήκα κυριολεκτικά ένα περιοδικό που λέει ποιοι ήταν οι κορυφαίοι μισθοί για άτομα που παίρνουν πτυχίο πληροφορικής, και έτσι αποφάσισα για την ειδικότητά μου». Η Cheatham συνέχισε, “Και όταν έμαθα για τον ανοιχτό κώδικα, έμαθα ότι ήταν το χαμηλό εμπόδιο εισόδου για άτομα που θέλουν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη λογισμικού και στην επιστήμη των υπολογιστών ή απλώς στην τεχνολογία. Ενέπνευσα να πάρω ανθρώπους, ειδικά από υποεκπροσωπούμενες και περιθωριοποιημένες κοινότητες στην τεχνολογία».

Η Cheatham δεν ήταν η  μόνη που εκτίμησε ότι η έναρξη σε ανοιχτό κώδικα είναι σχετικά εύκολη. Η Χίλαρι Κάρτερ, Ανώτερη Αντιπρόεδρος Έρευνας και Επικοινωνίας στο  Ίδρυμα Linux, είπε ότι σε μόλις οκτώ χρόνια μπόρεσε να μάθει αρκετά για το ανοιχτό κώδικα για να γίνει ανώτερο στέλεχος.

Μόλις συνεισφέρετε, μπορείτε να κάνετε πολλά με τον ανοιχτό κώδικα. Εκτός από την απεικόνιση πιθανών εταιρικών σταδιοδρομιών, ένα από τα βασικά σημεία που καταδείχθηκαν σε αυτή τη συγκέντρωση των Ηνωμένων Εθνών ήταν ότι ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο καλό. 

Για παράδειγμα, ο Anir Chowdhury, σύμβουλος πολιτικής της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές, περιέγραψε πώς ο ανοιχτός κώδικας παρείχε την υποδομή που χρειάζονται περίπου 140.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της κοινότητας από πόρτα σε πόρτα. Χρησιμοποιώντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα, οι προγραμματιστές δημιούργησαν μια οικονομικά προσιτή φορητή λύση υπολογιστών για την παρακολούθηση της υγείας των εγκύων γυναικών και την παροχή των δεδομένων που απαιτούνται ώστε οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να κατανοήσουν τη συνολική κατάσταση της υγείας.

Η λέξη «προσιτό» είναι κρίσιμη. Στις ΗΠΑ, σκεφτόμαστε τον ανοιχτό κώδικα όσον αφορά την υποδομή προηγμένης τεχνολογίας, όπως το cloud, ή συσκευές τελικού χρήστη, όπως τηλέφωνα Android και επιτραπέζιους υπολογιστές Linux — και πληρώνουμε σοβαρά χρήματα για αυτήν την τεχνολογία. Για τον Παγκόσμιο Νότο, ο ανοιχτός κώδικας είναι ένας φθηνός τρόπος για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των αποθεμάτων πόσιμου νερού, της αντιμετώπισης της εξάπλωσης δυνητικά επικίνδυνων παρασίτων και της ανάλυσης των ολοένα αυξανόμενων κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. 

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα, όπως επισήμανε η  Σοφία Βάργκας, από το Γραφείο Προγραμμάτων Ανοιχτού Κώδικα της Google, είναι ότι ενώ η κοινότητα ανοιχτού κώδικα είναι καλή στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων, δεν είναι τόσο καλή στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Ίσως αυτή η ανισορροπία υπάρχει επειδή δεν είναι απαραίτητα οι άνθρωποι που έχουν το πρόβλημα. 

Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προβλημάτων και λύσεων είναι μια αποστολή που προσπαθεί να λύσει ο ΟΗΕ σε αυτό το συνέδριο στη Νέα Υόρκη, και το  Linux Foundation αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα με τη  συνάντηση  What’s Next for Open Source. Ίσως μπορείτε να βοηθήσετε — ακόμα κι αν δεν ασχολείστε με ανοιχτό κώδικα σήμερα. Οι πόρτες είναι ανοιχτές, η ανάγκη είναι μεγάλη και είστε ευπρόσδεκτοι να γίνετε μέλος της κοινότητας ανοιχτού κώδικα. 

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com