ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Ιουνίου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Ιουνίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2406/ πάνω από 60 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Ιουνίου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2406/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήνα

 

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών https://openedtech.ellak.gr/ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των έργων του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών που πραγματοποιήθηκε την σχολική χρονιά 2023-2024.
O 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώθηκε τη φετινή χρονιά στην ευρύτερη Θεματική ενότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης, και έχει ως στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης των ανοιχτών τεχνολογιών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών.

 

To greekleaks είναι μια online πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επικοινωνήσουν και να στείλουν με ανωνυμία και ασφάλεια μηνύματα ή/και υλικό (έγγραφα, βίντεο, ηχητικά, φωτογραφίες, κτλ.) ή απλώς πληροφορίες στους δημοσιογράφους του Reporters United. Το greekleaks υλοποιήθηκε από το Reporters United με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ . Το Greekleaks, μεταξύ άλλων τρόπων επικοινωνίας με τους whistleblowers, χρησιμοποιεί το σύστημα SecureDrop, ακολουθώντας βήμα προς βήμα το πρωτόκολλο του Freedom of the Press Foundation (FPF) που αναπτύσσει το SecureDrop.

 

Ο Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV–innoHUB καλεί νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (High Performance Computing), την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και το 5G προς την ψηφιακή καινοτομία του Δημόσιου Τομέα, να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στον Κόμβο προκειμένου να ωριμάσουν τις λύσεις τους και να δικτυωθούν με φορείς του Δημοσίου.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Info Day «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης με Ανοιχτό Κώδικα», το οποίο διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.), τεχνολογικό φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης την Δευτέρα 27 Μαΐου. Περισσότεροι από 330 συμμετέχοντες,από τον Ακαδημαϊκό και Ερευνητικό Χώρο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στελέχη του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αλλά και στελέχη της αγοράς ΤΠΕ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ζωντανή ψηφιακή σύνδεση την εκδήλωση μέσω της υπηρεσίας ζωντανών διαδικτυακών μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ της ΕΔΥΤΕ και της ανοιχτής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης Big Blue Button.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του FOSSCOMM 2024 ανακοινώνει με χαρά το κάλεσμα για υποβολή προτάσεων ομιλιών για το ετήσιο συνέδριο ανοικτού λογισμικού και ελεύθερου λογισμικού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Νοεμβρίου 2024 στον χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο FOSSCOMM αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και λάτρεις του ανοικτού λογισμικού να μοιραστούν τις γνώσεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες και να προωθήσουν την καινοτομία.

 

Ενδιαφέρεστε για την ανοικτή επιστήμη, την κατάρτιση και τη συνεργασία; Η ΕΔΥΤΕ και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στη συνεργατική πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού Εθνικού Κέντρου Ικανοτήτων Ανοικτής Επιστήμης. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του πρωτοποριακού έργου Skills4EOSC και ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Ελληνικής Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων που υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning στην Ελλάδα διοργανώνει για το σχολικό έτος 2024-25 τα ΔΩΡΕΑΝ εξαμηνιαία εξ αποστάσεως σεμινάρια που μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν από τον Οκτώβριο 2024, μέχρι τον Μάιο 2025 και είναι διάρκειας 200 ωρών το καθένα.

 

Η τεκμηρίωση αυτή αποτελεί το αποτέλεσμα γνώσεων και εμπειριών που αποκτήθηκαν από την ενασχόλησή μου με το Ελεύθερο Λογισμικό και τις κοινότητες ΕΛΛΑΚ από το 2006. Περιλαμβάνει πρακτικές συμβουλές, στρατηγικές και βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν τόσο νέους όσο και έμπειρους χρήστες να οικοδομήσουν και να διαχειριστούν βιώσιμες και ενεργές κοινότητες.

 

Η ελληνική έκδοση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου για την Ψηφιακή Ικανότητα των Εκπαιδευτικών (European Framework for the Digital Competence of Educators – DigCompEdu) είναι πλέον διαθέσιμη για την εκπαιδευτική κοινότητα σε Ελλάδα και Κύπρο. Η έκδοση στην ελληνική γλώσσα, η οποία διατίθεται στη διεύθυνση https://metrics.ekt.gr/publications/698, αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου (ΠΙΚ) και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

 

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις στην ΕΕ. Ορισμένα από αυτά τα κείμενα περιλαμβάνουν διευκρινίσεις ότι ορισμένες υποχρεώσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν ισχύουν για το ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα (FOSS). Με τη λήξη αυτού του νομοθετικού κύκλου και με πολλούς φορείς του δημόσιου τομέα να προσβλέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για καθοδήγηση ή έμπνευση, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τα πιο πρόσφατα κείμενα που αφορούν τον ορισμό του ΕΛ/ΛΑΚ στη νομοθεσία από τέσσερις νομοθετικές πράξεις που ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες (πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη, CRA, PLD, IEA), ακολουθούμενες από δύο κείμενα που δημοσιεύθηκαν το 2020 & 2021.

 

Οι προσομοιωτές κυψέλης ( CSS), γνωστoί και ως IMSI catchers, είναι ένα από τα πιο στενά φυλασσόμενα μυστικά εργαλεία επιτήρησης των αρχών επιβολής του νόμου. Λειτουργούν σαν πραγματικοί πύργοι κινητής τηλεφωνίας, «ξεγελώντας» τις κινητές συσκευές για να συνδεθούν μαζί τους, σχεδιασμένοι να υποκλέπτουν τις πληροφορίες που στέλνουν και λαμβάνουν τα τηλέφωνα, όπως η τοποθεσία του χρήστη και τα μεταδεδομένα για τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα κειμένου και άλλη κίνηση εφαρμογών.

 

Στις 16 Απριλίου 2024, 40 οργανισμοί υπέγραψαν την Διακήρυξη της Βαρκελώνης για τις πληροφορίες ανοιχτής έρευνας με στόχο τη διατήρηση της ακαδημαϊκής ανεξαρτησίας. Η διακήρυξη καλεί τα ερευνητικά ιδρύματα να ενωθούν γύρω από κοινές αρχές για ανοικτές ερευνητικές πληροφορίες και τη δέσμευση για την ανάπτυξη υποδομής ανοικτών ερευνητικών δεδομένων.

 

H Έκθεση Βέλτιστων Πρακτικών Ανοικτών Δεδομένων στην Ευρώπη παρουσιάζει τις χώρες που έχουν βελτιώσει σημαντικά τη βαθμολογία τους στην αξιολόγηση Ωριμότητας ανοιχτών δεδομένων (ODM) του 2023 και προσδιορίζει τους οδηγούς για την επιτυχία τους. Αυτή η άσκηση συγκριτικής αξιολόγησης έγινε από το data.europa.eu, για την αξιολόγηση της ωριμότητας των χωρών που συμμετέχουν στον τομέα των ανοιχτών δεδομένων.

 

Τα ανοιχτά πρότυπα είναι διαθέσιμες στο κοινό προδιαγραφές και κατευθυντήριες γραμμές που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι διαφορετικά συστήματα, λογισμικό και τεχνολογίες μπορούν να επικοινωνούν και να λειτουργούν απρόσκοπτα μαζί. Αυτά τα πρότυπα ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα, μειώνουν το κόστος και αποφεύγουν τις εξαρτήσεις από έναν μόνο προμηθευτή λογισμικού, ενισχύοντας έτσι την ευελιξία και την καινοτομία σε διάφορους τομείς. Με την τήρηση των ανοιχτών προτύπων, οι οργανισμοί και οι κυβερνήσεις μπορούν να προωθήσουν ένα πιο συνεργατικό και ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον.

 

Ένα χρόνο αφότου τα Creative Commons (CC) φιλοξένησαν μια διερευνητική Ανοιχτή Στρογγυλή Τράπεζα Πολιτισμού, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, η οποία ξεκίνησε την παγκόσμια πρωτοβουλία Προς μια σύσταση για την ανοιχτή κουλτούρα (TAROC) , σχεδόν 50 ενδιαφερόμενοι από όλες τις ηπείρους συγκεντρώθηκαν ξανά για ένα στρατηγικό εργαστήριο, στη Λισαβόνα, τον Μάιο του 2024.

Όλα τα άρθρα του Ιουνίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2406

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com