ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Μαΐου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Μαΐου https://newsletters.ellak.gr/archives/2405/ πάνω από 60 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε το newsletter Μαΐου στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2405/

Δείτε παρακάτω μερικά από τα άρθρα του μήνα

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών-ΕΕΛΛΑΚ, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, με στόχο την υποστήριξη του Υπουργείου στην υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για τα ανοιχτά δεδομένα και την αποτελεσματική και συστηματική συνεργασία σε δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα των ανοιχτών δεδομένων μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και οργανωτικών υπηρεσιών.

Στο φετινό Google Summer of Code συμμετέχουν 195 οργανισμοί σε εκατοντάδες έργα ανοιχτού κώδικα. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ συμμετέχει φέτος με 10 έργα ανοιχτού κώδικα, και οι νέοι προγραμματιστές και φοιτητές που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα θα αμειφθούν με έως 3600$ ο καθένας για την συνεισφορά τους, μετά από μηνιαία αξιολόγηση.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας οργανισμών και κοινοτήτων που προωθούν την ανοιχτότητα και με γνώμονα την ανάγκη προώθησης της ψηφιακής ανεξαρτησίας στην Ευρώπη αλλά και την υπενθύμιση της σημασίας του Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα ως βασικό θεμέλιο για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, έστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προσκαλώντας τους να απαντήσουν μια σειρά ερωτήσεων. (Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις επιστολές εδώ)

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς, με παρέμβασή τους προς τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών-ΕΕΛΛΑΚ, συνυπέγραψε, ανάμεσα σε άλλους φορείς, την ανοιχτή επιστολή της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης My Data Global για την εφαρμογή της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) αναφορικά με τη φορητότητα των προσωπικών δεδομένων. Η επιστολή εστάλη στην Margrethe Vestager, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ρόλο “Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή”.

Ο νόμος EMBAG ορίζει ότι όλοι οι δημόσιοι φορείς πρέπει να διαθέτουν ανοιχτά τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού που έχει αναπτυχθεί από ή για λογαριασμό τους, εκτός εάν αυτό αποκλείεται από δικαιώματα τρίτων ή ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Η εντολή αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στις κυβερνητικές επιχειρήσεις μέσω της προώθησης της χρήσης του λογισμικού ανοιχτού κωδικά, το οποίο επιτρέπει τον δημόσιο έλεγχο και τη συμβολή στον κώδικα λογισμικού.

Το έργο Skills4EOSC ‘Skills for the European Open Science commons: creating a training ecosystem for Open and FAIR science’ ανακοινώνει την επίσημη κυκλοφορία των Competence Centres Network του Skills EOSC με μια online διαδικτυακή παρουσίαση. Στις 25 Ιουνίου 2024, από τις 9.30 έως τις 12.30 CEST, μια συναρπαστική διαδικτυακή εκδήλωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη αυτής της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αφιερωμένης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκπαίδευσης στην Ανοιχτή Επιστήμη.

Οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί και ήδη επηρεάζουν τα μικρά αδέρφια και τους φίλους σας. Μελέτες έχουν συνδέσει τα αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και αϋπνίας με τη χρήση των κύριων πλατφορμών, καθώς και με τη διαταραχή της εκπαίδευσης και της καθημερινής ρουτίνας. Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τα εθιστικά σχέδια που έχουν χρησιμοποιήσει οι εταιρείες τεχνολογίας για την κατασκευή των υπηρεσιών τους.

Παραδοσιακά, η συναίνεση ήταν το εργαλείο επιλογής για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων εκπροσώπησης και των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά αυτή η έννοια, θα προτείναμε, δεν είναι πλέον επαρκής στη σημερινή εποχή των δεδομένων. Αντίθετα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πρότυπο κοινωνικής άδειας.

Καθώς πλησιάζει ο Ιούνιος του 2024, ο Εκτελεστικός κανονισμός συνόλου δεδομένων υψηλής αξίας (HVD). θα τεθεί σε ισχύ, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό τοπίο ανοιχτών δεδομένων. Αλλά τι ακριβώς συνεπάγεται αυτός ο κανονισμός και πώς θα επηρεάσει την προσβασιμότητα και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων στα κράτη μέλη;

Στη σφαίρα των έξυπνων πόλεων, τα ανοιχτά δεδομένα αναδεικνύονται ως θεμελιώδης παράγοντας διευκόλυνσης, προσφέροντας ανεκτίμητες γνώσεις σε διάφορους τομείς κρίσιμους για την αστική ζωή. Αυτές οι πληροφορίες, που προέρχονται από συσκευές IoT, αισθητήρες και άλλες ψηφιακές υποδομές, μπορούν να κάνουν τις δημόσιες υπηρεσίες πιο βιώσιμες, αποτελεσματικές και φιλικές προς τον χρήστη

Την ανάγκη συλλογής ανοιχτών δεδομένων και προτυποποίησης των αποφάσεων για την αποτελεσματική και ευφυή διοίκηση ανέπτυξε ο κ. Παναγιώτης Κρανιδιώτης μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Ανοιχτων Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ στην εκδήλωση που διοργάνωσε το myota.gr για τους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων και την αναβάθμιση της λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η συγκέντρωση της πληροφοριακής δύναμης θέτει σοβαρές απειλές για τον αστικό χώρο και τη δημοκρατία: από τη διάδοση της παραπληροφόρησης, την κρατική προπαγάνδα και τη ρητορική μίσους μέχρι την περιθωριοποίηση των μειονοτικών φωνών, τη φίμωση των αντίθετων αφηγήσεων και τον περιορισμό των επιλογών των χρηστών και της πρόσβασης στις υπηρεσίες.

Ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει υποδομές αιχμής, μια ζωντανή κοινότητα και μια σειρά προϊόντων, πλαισίων και εργαλείων που διευκολύνουν την ανοιχτή και αξιόπιστη ανταλλαγή δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό το ζήτημα – η εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης – γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Η έννοια της μαζικής ψηφιοποίησης βιβλίων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της εξόρυξης κειμένου και δεδομένων, της οποίας η εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί υποσύνολο, δεν είναι νέα. Ωστόσο, η εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης και η μετασχηματιστική χρήση της δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το πώς ψηφιοποιούμε, διατηρούμε και κάνουμε την προσβάσιμη γνώση και την πολιτιστική κληρονομιά να ξεχωρίζουν με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: ένα ρεκόρ με 4.600 δραστηριότητες να έχουν οργανωθεί, και να εμπλέκονται 100.000 εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 500.000 μαθητές. Συνολικά, πάνω 700.000 άτομα έχουν λάβει ενεργά μέρος στην εκστρατεία!

Το βραβείο αυτό αναδεικνύει λύσεις που χρησιμοποιούν αναδυόμενες τεχνολογίες (AI, BC κ.λπ.) στις δημόσιες διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών για τους πολίτες ή για τη βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών τους.

Όλα τα άρθρα του Μαΐου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2405

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com