by: Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Η παραπάνω ερώτηση ίσως να μην μπορεί να απαντηθεί αντικειμενικά από advanced χρήστες ή ακόμα και απλούς χρήστες ελεύθερου λογισμικού που το χρησιμοποιούν χρόνια. Ο λόγος που δεν μπορεί να απαντηθεί είναι διότι όλοι μας έχουμε κατασταλάξει σε ότι διευκολύνει εμάς, πράγμα που μπορεί να μην διευκολύνει κάποιον που τώρα ξεκινά στον χώρο του Linux. Έτσι, οι παρακάτω απόψεις είναι απλά η εμπειρία μου.
Η παραπάνω ερώτηση μπορεί να διατυπωθεί και ως: Ποια είναι η καλύτερη διανομή σε παραγωγικό περιβάλλον εργασίας;
Ίσως οι 2 (πανομοιότυπες) ερωτήσεις δεν είναι σωστά διατυπωμένες.
Ίσως η καλύτερη ερώτηση θα ήταν: Ποιο γραφικό περιβάλλον είναι πιο καλό-παραγωγικό για τους τελικούς χρήστες;
Επίσης πρέπει να πάρουμε υπόψιν μας και τον παράγοντα εμπειρία. Τι εμπειρία έχει ο χρήστης; Ίσως και από τι λειτουργικό έρχεται (windows-MAC OSX);
Αυτό που δεν μας ενδιαφέρει είναι τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή του χρήστη.
Εδώ αξίζει να αναφερθούν οι διαφορετικές διανομές που έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Οι διανομές kUbuntu, Ubuntu, Fedora, PCLinuxOS, Linux Mint, openSUSE, Arch Linux. Από γραφικά περιβάλλοντα έχω χρησιμοποιήσει Gnome, MATE, Cinnamon, KDE, Unity.
Η άποψη που συμφωνούν πολλοί προχωρημένοι χρήστες είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει ποια διανομή χρησιμοποιούν. Τους ενδιαφέρει ποιο γραφικό περιβάλλον βλέπουν για να κάνουν την δουλειά τους. Με αυτό που αλληλεπιδρά ο χρήστης είναι το γραφικό περιβάλλον και τα προγράμματα. Από πλευράς διανομής, ενδιαφέρει να είναι κάτι σταθερό που να μην εμφανίζει υπερβολικά πολλά μηνύματα λάθους και αν τυχόν εμφανίζει, να υπάρχει εύκολος τρόπος υποβολής τους και διόρθωσής τους.
Οπότε ας δούμε ένα ένα τα γραφικά περιβάλλοντα.
* KDE: Είναι πιο κοντά στα δεδομένα των χρηστών windows. Υπάρχει βίντεο στο YouTube κάποιων που κάνανε “έρευνα” στο δρόμο, λέγοντας σε απλούς ανθρώπους ότι αυτά είναι τα νέα windows και τους ήταν πολύ οικείο το περιβάλλον και τους άρεσε. Έχει λοιπόν το κουμπάκι K (ή το λογότυπο της κάθε διανομής), όπου ο χρήστης ενστικτωδώς θα πατήσει. Εκεί λοιπόν με τον ίδιο τρόπο με τα windows, μπορεί να βρει τα προγράμματα και την απενεργοποίηση. Στην task bar, μπορεί να βλέπει ποια προγράμματα έχει ανοικτά. Τέλος έχει συντομεύσεις στην task bar καθώς και στην επιφάνεια εργασίας.
* Cinnamon: Και αυτό είναι αρκετά κοντά στα δεδομένα των χρηστών windows. Αντί για ΕΝΑΡΞΗ, θα δει το Μενού (που φωνάζει: Κάνε κλικ εδώ). Στο μενού που θα εμφανιστεί, μπορεί να ανοίξει τα προγράμματα, να απενεργοποιήσει τον υπολογιστή, να βάλει συντομεύσεις στην task bar καθώς και να έχει αγαπημένα προγράμματα που ξεκινάει πιο συχνά αλλά να βλέπει και ποια προγράμματα έχει ανοικτά. Επίσης και εδώ, μπορεί να έχει συντομεύσεις στην επιφάνεια εργασίας.
* MATE: Το αυθεντικό MATE, ίσως να μπερδέψει λίγο τους χρήστες. Όμως θα δουν την λέξη Εφαρμογές και πατώντας επάνω της, θα εμφανίστούν τα προγράμματα. Εάν είναι “πειραγμένο” με την μπάρα κάτω και το traditional menu, τότε θα είναι πιο εύκολο για τους χρήστες να το παρομοιάσουν με windows. Στο αυθεντικό MATE υπάρχει μια δυσκολία που βρίσκεται το κουμπί απενεργοποίησης. Όλα τα άλλα, είναι πλήρως πραγματοποιήσιμα όπως και τα 2 παραπάνω γραφικά.
* GNOME: Είναι το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιώ και με βολεύει. Το ατόφιο περιβάλλον δεν είναι πολύ φιλικό για χρήστες windows. Η πρώτη κίνηση θα είναι να πατήσουν στο Δραστηριότητες (ακούγεται λογικό να είναι εκεί τα προγράμματα). Την hot corner ίσως την βρει τυχαία (όταν θα πάει το ποντίκι στο Δραστηριότητες). Όμως πατώντας στις Δραστηριότητες θα δει μόνο τα αγαπημένα στην μπάρα. Πρέπει να τα πατήσει όλα ένα ένα ώστε να του εμφανίσει το τελευταίο (Εμφάνιση Εφαρμογών) για να δει όλα τα εικονίδια των εγκατεστημένων εφαρμογών. Θέλει ρύθμιση για δημιουργία συντομεύσεων στην επιφάνεια εργασίας. Ο σχεδιασμός του GNOME έγινε έτσι ώστε ο χρήστης να εστιάζει σε ένα πρόγραμμα που δουλεύει. Έτσι δεν υπάρχει μπάρα να δει ποια προγράμματα έχει ανοικτά (μόνο εάν πατήσει στο Δραστηριότητες). Οπότε αυτό είναι κάτι που θα μπερδέψει πολλούς χρήστες. Για την απενεργοποίηση επίσης είναι σε δύσκολη θέση (σύμφωνα με αυτά που συνήθισε στα windows). Το όλο σύστημα γίνεται πιο φιλικό με την εγκατάσταση κάποιων extensions αλλά και κάποιων ρυθμίσεων από το gnome-tweak-tool.
Ένα άλλο που ακούω από τους χρήστες windows και δεν ξέρω πως να το εκλάβω είναι:
Δεν εγκαθιστώ-χρησιμοποιώ Linux γιατί είναι δύσκολα, τελείως διαφορετικά, χρειάζεται να διαβάσω, είναι για προγραμματιστές-χάκερς, πρέπει να ξέρεις προγραμματισμό. Όλα αυτά είναι ένας τεράστιος μύθος. Όλα είναι γραφικά και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να χρησιμοποιήσεις ένα σύστημα με Linux.
Κακά τα ψέματα, ο μέσος χρήστης θέλει:
– Πλήρη υποστήριξη ελληνικών
– Codecs (για να παίζει μουσική, βίντεο) και VLC
– Office (που να αποθηκεύει σε .doc για να μπορεί να τα διαβάζει σε windows)
– Firefox
– Files (nautilus, dolphin, caja, nemo)
– Teleconference
Μέχρι τώρα, ίσως η μόνη διανομή που να τα έχει όλα αυτά προεγκατεστημένα είναι η PCLinuxOS (όλα τα extra προγράμματα σε ένα αποθετήριο). Επίσης και το Linux Mint είναι πολύ κοντά στις παραπάνω απαιτήσεις.
Όσον αφορά τον προχωρημένο χρήστη, το openSUSE με το YaST και το PCLinuxOS με το PCC είναι αυτά που θα ικανοποιήσουν τα θέλω του. Από γραφικά περιβάλλοντα, το KDE και το MATE που έχουν πίνακα ρυθμίσεων, είναι αυτά που θα επιτρέψουν στον προχωρημένο χρήστη να παραμετροποιήσει το γραφικό περιβάλλον (έχουν κάτι αντίστοιχο και τα άλλα γραφικά περιβάλλοντα, αλλά πολύ απλά).
Για να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα, η καλύτερη διανομή και γραφικό περιβάλλον για νέο-αρχάριο χρήστη (facebook, Internet, multimedia) είναι αυτά με τα οποία ξεκινάει την περιήγησή του στον κόσμο του Ελεύθερου Λογισμικού. Για να τα επιλέξει, δείξτε του 2 γραφικά περιβάλλοντα της διανομής που εσείς γνωρίζετε καλύτερα γιατί εσάς θα “πρήξει” με τηλεφωνήματα.
Εάν θέλετε να σας βοηθήσουμε να εγκαταστήσετε μια διανομή, μπορείτε να μας στείλετε ένα mail στο linux-team@uom.edu.gr για να σας καθοδηγήσουμε στα επόμενα βήματα.
Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://opensource.uom.gr