ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Επτά σούπερ “ελαφρές” διανομές Linux για παλιούς υπολογιστές (και όχι μόνο)

by: Linux Insider

Εχετε ένα παλιότερο υπολογιστή (φορητό ή όχι, δεν παίζει ρόλο) και θέλετε να του δώσετε νέα ζωή; Ισως, θέλετε να το δώσετε σε ένα παιδί να παίζει ή να το έχετε για εκείνο το εξωτικό project στην ταράτσα του σπιτιού σας (αστροφωτογράφε για εσένα λέω!); Μήπως έχετε έναν 32μπιτο δεινόσαυρο σε κάποιο κουτί και το λυπάστε να κάθεται και να μαραζώνει; Η’ μήπως απλά θέλετε ένα Linux που να είναι μερικά MB όλο κι όλο; Ε, τότε ίσως θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας με κάποια από τις παρακάτω διανομές Linux, οι οποίες έχουν φτιαχτεί για να είναι όσο πιο ελαφρές (όσον αφορά το μέγεθος αλλά και τις απαιτήσεις τους) γίνεται! Ξεκινάμε;

1. Tiny Core

Το Tiny Core

, γνωστό και ως The Core x86 Project, είναι μια αρθρωτή διανομή Linux που έρχεται σε εξαιρετικά μικρά αρχεία ISO με αρκετές παραλλαγές. Η μικρότερη είναι η έκδοση “Core” (μόλις 17 MB!), η οποία όμως παρέχει μόνο ένα περιβάλλον γραμμής εντολών και ορισμένα εργαλεία. Ε, τι περιμένατε; Γραφικό περιβάλλον εργασίας σε 17 ΜΒ; Η δεύτερη παραλλαγή είναι το TinyCore (23 MB), και περιλαμβάνει το βασικό σύστημα αλλά και GUI. Ναι, σε 23ΜΒ έχει ένα γραφικό περιβάλλον! Τέλος, το CorePlus ISO (μεγέθους 248 MB) είναι προσαρμοσμένη για νέους χρήστες, με υποστήριξη για ασύρματα δίκτυα, επιλογή για διαχειριστές παραθύρων και κάποια άλλα εργαλεία GUI που βοηθούν στην εγκατάσταση της διανομής. Θα σας πω ένα αστείο τώρα: Το μέγεθος της διανομής έχει… αυξηθεί με την πάροδο των ετών. Παλιότερα τα ISO ήταν ακόμα μικρότερα. Ωστόσο, και έτσι όπως είναι τώρα, εξακολουθούν να είναι κάτι απλώς εντυπωσιακό. Αναρωτιέσαι πως τα έχουν καταφέρει οι άνθρωποι. Κι όμως, όλα γίνονται στο Linux κύριοι και κυρίες…

2. Puppy Linux

Το Puppy Linux

είναι πολύ δημοφιλές (ανατρέξτε σε παλιότερες εποχές του φόρουμ μας, για να καταλάβετε) και είναι και αυτό γνωστό για το μικρό μέγεθος των αρχείων ISO αλλά και την ευκολία χρήσης του. Είναι η παλαιότερη διανομή σε τούτη εδώ τη λίστα, καθώς ξεκίνησε το 2003. Ναι, αυτό είναι 20 χρόνια πριν… Τα μεγέθη των αρχείων ISO είναι μεγαλύτερα του Tiny Core, και κυμαίνονται από 300-400 MB, ανάλογα με την επιλεγμένη παραλλαγή.

Να ξέρετε πως το Puppy Linux δεν είναι μια “ενιαία” διανομή Linux. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιεί άλλες διανομές που τις ανακατασκευάζει με το δικό του system builder, μετά προσθέτει τις “δικές” του εφαρμογές και τέλος ρυθμίζει τις παραμέτρους. Ολα αυτά, ώστε το μέγεθος του ISO να είναι σχεδόν πάντα μικρότερο από 500 MB. Ετσι, μπορείτε να βρείτε Puppy Linux σε παραλλαγές των: Ubuntu, Raspbian και Slackware σε εκδόσεις 32-bit και 64-bit.

3. SliTaz

Το SliTaz

είναι μια ενδιαφέρουσα διανομή κυλιόμενων εκδόσεων με όλα τα απαραίτητα και μια εύχρηστη επιφάνεια εργασίας. Όλα αυτά σε μόλις 43 MB ISO. Σε αντίθεση με το TinyCore, εδώ έχετε ένα γραφικό περιβάλλον χρήστη, ενώ εξοικονομείτε πολύ χώρο αποθήκευσης. Το SliTaz είναι κατασκευασμένο από το μηδέν (linux from scratch που λέμε στο χωριό μου), οπότε πρόκειται το μια ανεξάρτητη διανομή. Το SliTaz μπορεί να μην είναι κατάλληλο για αρχάριους, αλλά περιλαμβάνει βοηθητικά προγράμματα που σας βοηθούν να εγκαταστήσετε τα βασικά και να ξεκινήσετε με ελάχιστη εκμάθηση.

4. Bodhi Linux

Το Bodhi Linux

είναι μία από τις δημοφιλείς ελαφριές διανομές Linux που βασίζονται στο Ubuntu. Αν θέλετε μια ελαφριά και  πολύ φιλική στο χρήστη διανομή, το Bodhi Linux, με την επιφάνεια εργασίας Moksha, είναι η απάντηση. Το μέγεθος ISO είναι σημαντικά μεγαλύτερο, όμως είναι μικρότερο από 900 MB. Έτσι, μπορεί να μην είναι το ελαφρύτερο μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζουμε εδώ, και σίγουρα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από το Tiny Core ή το Puppy, αλλά αν δε θέλετε να συμβιβαστείτε στον τομέα της ευχρηστίας, ίσως να είναι η καλύτερη επιλογή.

5. AntiX Linux

Το AntiX Linux

είναι χτισμένο πάνω στον βράχο που λέγεται Debian Stable, δηλαδή τον σταθερό κλάδο του Debian GNU/Linux. Είναι μία από τις διανομές που υποστηρίζουν δεινόσαυρους… Συγνώμη, συστήματα 32-bit. Προσφέρει διάφορες παραλλαγές όπως: Full, Base, Core και net. Η πλήρης (Full) έκδοση είναι λίγο πάνω από 1 GB, γεμάτη με πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές. Η Base είναι περίπου 800 MB με ένα μόνο GUI (διαχειριστής παραθύρων). Οι άλλες δύο εκδόσεις δεν προσφέρουν γραφικό περιβάλλον εργασίας, και έτσι μικρότερες από 500 MB. Αν δεν το γνωρίζατε, το AntiX Linux υποστηρίζει δύο διαφορετικά συστήματα εκκίνησης: SysVinit ή runit. Έτσι, το AntiX είναι επίσης μία από τις λίγες πλέον διανομές χωρίς Systemd. Και τι σας νοιάζει ρωτάτε; Έλα, ντε! Απλώς μεταφέρω την άχρηστη πληροφορία της ημέρας…

6. Porteus

Το Porteus Linux

είναι μια διανομή βελτιστοποιημένη να τρέξει στο μίνιμουμ hardware, με εικόνα ISO μεγέθους μικρότερου από 300 MB. Υποστηρίζει και αυτή συστήματα 32-bit, αλλά και 64-bit. Το Porteus βασίζεται στο Slackware και έρχεται σε δύο εκδόσεις, μία για επιτραπέζιους υπολογιστές και μία για kiosks (τερματικά web). Με το Porteus μπορείτε να έχετε διαφορετικές επιφάνειες εργασίας, και εδώ θα βρείτε και τα βαριά GNOME και KDE. Έτσι, μπορείτε να έχετε μια φιλικότερη επιφάνεια εργασίας, αλλά ο υπολογιστής σας δεν ξέρω τι γνώμη θα έχει…

7. ArchBang Linux

Τέλος, το ArchBang

είναι μια διανομή βασισμένη στο Arch Linux, η οποία χρησιμοποιεί τον διαχειριστή παραθύρων i3. Είναι και αυτό μια μια ελαφριά διανομή, και κρατά το μέγεθος του αρχείου ISO κάτω από 1 GB. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Arch Linux με κάποιες πρόσθετες ευκολίες, το ArchBang είναι μια καλή επιλογή. Τέλος, μπορείτε να τρέξετε τον οδηγό προσαρμογής του i3 αν θέλετε να προσαρμόσετε την εμφάνιση του ArchBang Linux.

Εξοικονομήστε πόρους, επαναχρησιμοποιήστε τα παλιά συστήματα

Αυτές οι διανομές είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να εγκαταστήσετε αν θέλετε να εξοικονομήσετε τους πόρους ενός παλιού συστήματος για να εκτελείτε βασικές εργασίες. Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη προεγκατεστημένων εφαρμογών και βοηθητικών προγραμμάτων, μπορεί να μην μπορείτε να κάνετε τα πάντα σε ορισμένες από αυτές τις διανομές. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές θα σας δώσουν μια σχετικά καλή εμπειρία στην επιφάνεια εργασίας.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://www.linuxinsider.gr/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com