Η ομάδα που αναπτύσσει το elementary OS, ξεκίνησε ένα Crowdfunding για να δημιουργήσουν ένα κοινό AppCenter που μπορούν να έχουν όλες οι διανομές Linux με σκοπό να γίνεται εύκολα η αγορά ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού.
Μα πώς είναι δυνατόν κάτι που είναι ελεύθερο η και ανοιχτού κώδικα λογισμικό να το αγοράζει κάνεις ;
Είναι μια εύλογη απορία που μπορεί να έχει ο κάθε νεοεισερχόμενος στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού. Όπως είχαμε αναλύσει εκτενώς στο άρθρο «Η διαφορά του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού» το Linux και το οικοσύστημα των λογισμικών του περιλαμβάνει στην πλειοψηφία του εφαρμογές για τις οποίες παρέχεται ελεύθερα ο κώδικας χωρίς καμία χρέωση. Μάλιστα όσοι συμμετέχουν στην κοινότητα το Linux, ή και αναπτύσσουν εφαρμογές, προσέχουν ενδελεχώς για το ποια άδεια χρήσης θα επιλέξουν ώστε να διασφαλίσουν όχι μόνο τα δικά τους δικαιώματα αλλά και των χρηστών τους.
Ένας από τους βασικότερους τρόπους διανομής των εφαρμογών αυτών ήταν και είναι τα διάφορα αποθετήρια λογισμικού. Φανταστείτε ότι όταν οι διανομές Linux είχαν Κέντρο Λογισμικού (Gnome Software, Ubuntu Software, AppCenter, Pacman κλπ) τα δημοφιλή λειτουργικά Windows/MacOS απαιτούσαν από τον χρήστη να πηγαίνουν σε διάφορες ιστοσελίδες και να κατεβάζουν τα προγράμματά τους. Advertisements
Ένα App Center για όλες τις διανομές
Παρά την καινοτομία των κέντρων λογισμικού ως ιδέα και υλοποίηση που πρώτη φορά αναπτύχθηκε από τις Linux διανομές, αυτό δεν κατάφερε να δώσει μια μέθοδο δωρεάς/πληρωμής για τους προγραμματιστές.
Η πρώτη προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το Ubuntu, το οποίο όμως απλά έδινε τρόπο για αγορά εμπορικών λογισμικών κλειστού κώδικα. Λογισμικών δηλαδή που δεν ήταν δωρεάν ούτως η άλλως. Με άλλα λόγια όσα λογισμικά ήταν ελεύθερα και δωρεάν δεν χρειαζόταν να κάνει ο χρήστης τίποτα.
Δυστυχώς όπως είχαμε δει, η βιωσιμότητα του ανοιχτού κώδικα που αναπτύσσει κάποιος παραμένει στα χέρια αυτού που το αναπτύσσει ενώ δεν έχουν δοθεί ενιαίες λύσεις που να παρέχουν εύκολο και απλό τρόπο για όποιον θέλει να υποστηρίξει χρηματικά μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα.
AppCenter του elementary OS
Οι δημιουργοί της διανομής elementary OS, πήγαν ένα βήμα μπροστά την ιδέα του Ubuntu και ενσωμάτωσαν στο AppCenter της διανομής τους την δυνατότητα πληρωμής ασχέτως αν η εφαρμογή είναι κλειστού/ανοιχτού κώδικα, εμπορική η μη. Μάλιστα στην περίπτωση των λογισμικών ανοιχτού κώδικα έδωσαν την δυνατότητα να μπορεί ο χρήστης να αποφασίζει πόσα να δώσει για την εφαρμογή.
Η λογική «Pay What You Want» είναι μια δημοφιλής μέθοδος που έγινε γνωστή από το Humble Indie Bundle. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του elementary, έχουν πληρώσει τους προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα χιλιάδες δολάρια. Ίσως αυτή η λογική «πληρώνω ανοιχτού κωδικά εφαρμογή» να ακούγεται περίεργη. Στην πραγματικότητα, όπως είχα γράψει παλιότερα, ο λόγος που έχει συνδεθεί η έννοια του «δωρεάν» με την έννοια του «ελεύθερου λογισμικού» είναι λόγο μιας «κακής» απόφασης του Stallman να χρησιμοποιήσει την λέξη «Free» αντί του «Libre» όταν καθιέρωνε τις ελευθερίες του χρήστη. Το αποτέλεσμα ήταν να συνδεθεί η έννοια του ελεύθερου λογισμικού με το «τζάμπα» παρόλο που η άδεια ελεύθερου λογισμικού (GPL) δεν επιβάλει κανενός είδους περιορισμό στην πληρωμή μιας τέτοιας εφαρμογής. Στην πραγματικότητα αυτό που δεν κατάφερε να εδραιώσει το «Free Software Movement» είναι η έννοια της «Υπηρεσίας» και να ξεφύγει από την έννοια «Προΐον» που είναι συνυφασμένη με το κλειστού κώδικα, εμπορικό λογισμικό.
Η υπηρεσία που προσφέρει ένας προγραμματιστής (δημιουργία, κατασκευή, ελευθέρωση κώδικα) είναι αυτή που πρέπει κατά την άποψή μου να πληρώνεται και όχι το «αποτέλεσμα» δηλαδή η εφαρμογή. Δυστυχώς για εμάς, επικράτησε η λογική του «πληρώνω το αποτέλεσμα» και έχουμε χάσει την ευκαιρία για μια αγορά που θα ήταν καθαρά ανοιχτού κώδικα και οι προγραμματιστές του θα πληρώνονταν για τις «υπηρεσίες» τους.
Croudfunding στο Indiegogo
Το AppCenter του elementary OS είχε δημιουργηθεί πριν μερικά χρόνια με απευθείας χρηματοδότηση από τους χρήστες του μέσω της «συμμετοχικής χρηματοδότησης» (Croudfunding) της πλατφόρμας Indiegogo.
Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε, αποφάσισαν φέτος να δημιουργήσουν μέσα σε μια εβδομάδα, όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα επιτρέψουν σε οποιαδήποτε διανομή να ενσωματώσει τις τεχνολογίες χρηματοδότησης του AppCenter.
Για να το πετύχουν αυτό, δημιούργησαν μια ομάδα ανθρώπων που αποτελείται από μηχανικούς του elementary, του Gnome, Endless και Flathub. Μόλις ανέβασαν το project αυτό για χρηματοδότηση στο Indiegogo, το εγχείρημα κάλυψε εντός ολίγων ορών τα ζητούμενα και ήδη συσσωρεύει περισσότερες χορηγίες:AppCenter for Everyone
Επίσης, για να να είναι αυξημένη η συμβατότητα με όλες τις διανομές και η δημιουργοί των εφαρμογών να δημοσιεύουν μια φορά την εφαρμογή τους, επέλεξαν την χρήση των Flatpak για πακετάρισμα εφαρμογών.
Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net