Μπορεί ο ανοιχτός κώδικας και τα ανοιχτά δεδομένα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ανίατων ασθενειών; Μια ομάδα ερευνητών του Georgia Tech έχει αναπτύξει και έκανε διαθέσιμο ως ανοιχτό κώδικα, ένα πρόγραμμα που προβλέπει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κατά του καρκίνου μέσω μηχανικής μάθησης και ακατέργαστων γενετικών δεδομένων.
Ο John MacDonald, επικεφαλής του Integrated Cancer Research Center του Georgia Tech, δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν θέλουν να κρατήσουν τον κώδικα ή τα δεδομένα για τον εαυτό τους ή να αποκομίσουν κέρδη από αυτό. Το λογισμικό αναλύει τα γενετικά δεδομένα χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Μπορεί επίσης να λειτουργεί με δεδομένα από διαφορετικές πηγές, καθιστώντας τα συμβατά. Οι ερευνητές που δημιούργησαν το πρόγραμμα, θα ήθελαν οι ερευνητές από όλον τον κόσμο να το χρησιμοποιούν ελεύθερα ή ακόμα και να αλλάξουν κομμάτια του κώδικα του. Ελπίζουν να προσκελλύσουν πλήθος ερευνητών οι οποίοι θα μοιράζονται επίσης τη δική τους τεχνογνωσία και στοιχεία για τον καρκίνο και την πληροφορική για να βελτιώσουν το πρόγραμμα και να σώσουν περισσότερες ζωές μαζί.
Οι ερευνητές που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να διαβάσουν αυτό το άρθρο που που δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017 στο περιοδικό PLOS One. Εκεί θα βρούτν συνδέσμους για να κατεβάσουν το λογισμικό από το GitHub και για να αποκτήσουν πρόσβαση στον κώδικα.
Το τρέχον πρόγραμμα είναι περίπου 85% ακριβές στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας εννέα φαρμάκων σε όλα τα γενετικά δεδομένα 273 ασθενών. “Εννέα φάρμακα βρίσκονται στη δημοσιευμένη μελέτη, αλλά έχουμε πραγματικά τρέξει περίπου 120 φάρμακα μέσω του προγράμματος, συνολικά”, δήλωσε ο Vannberg, βοηθός καθηγητής στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών της Georgia Tech.
Πηγή άρθρου: https://medicalxpress.com