ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

To Humanitarian OpenStreetMap στην FOSSCOMM 2016!

Αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων μέσω ανοικτών εργαλείων χαρτογράφησης

Η FOSSCOMM 2016 ανοίγει τις πύλες της αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου στις εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου Πειραιώς,  στην οποία θα συμμετάσχει την Κυριακή 17/04 στις 10:00 και το Humanitarian OpenStreetMap !

logo

Τα εργαλεία χαρτογράφησης ανοικτού κώδικα φέρνουν την επανάσταση στην ετοιμότητα και την αντιμετώπιση καταστροφών σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά το σεισμό στο Νεπάλ το 2015, πάνω από 7000 contributors συνεργάστηκαν μέσω εργαλείων ανοικτού κώδικα, όπως το Team’s Tasking Manager του Humanitarian OpenStreetMap  για να κάνουν περισσότερα από 13 εκατομμύρια αλλαγές στο OpenStreetMap στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το σεισμό.

Αυτά τα εργαλεία ανοικτού κώδικα ενδυναμώνουν τις κοινότητες και τις διεθνείς ΜΚΟ, όπως ο Αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τη χαρτογράφηση των ευάλωτων περιοχών, πριν συμβούν οι καταστροφές. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη του πλήθους, πάνω από 4000 εθελοντές του “Missing Maps” έχουν βάλει τώρα στο OpenStreetMap μια περιοχή όπου ζουν 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι για πρώτη φορά. Οι προσπάθειες αυτές, που πραγματοποιούνται με εργαλεία ανοικτού κώδικα, σώζουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και έχουν βοηθήσει σημαντικά να σταματήσει η εξάπλωση του ιού Έμπολα

Στην παρουσίαση του Humanitarian OpenStreetMap στην φετινή Fosscomm θα παρουσιαστούν οι δράσεις της ομάδας όπως και τα εργαλεία της:

1) OpenStreetMap Tasking Manager (tasks.hotosm.org) Το OSM Tasking Manager είναι ένα εργαλείο χαρτογράφησης που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για την συνεργατική χαρτογράφηση της Humanitarian OSM Team. Ο σκοπός του εργαλείου είναι να χωρίζει μια εργασία χαρτογράφησης σε μικρότερες εργασίες για να μπορούν να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα.

2) Το Εργαλείο εξαγωγής OpenStreetMap (export.hotosm.org) . Το εργαλείο εξαγωγής καθιστά δυνατό για τους οργανισμούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης να εξάγουν εύκολα χάρτες και δεδομένα από το OSM για χρήση σε smartphones και συσκευές GPS πριν από την ανάπτυξη τους στην πληγείσα περιοχή.

3) OpenAerialMap (beta.openaerialmap.org) Μετά από μια καταστροφή, οι εικόνες από τους δορυφόρους και τα drones είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι πληγείσες περιοχές του χάρτη, να εντοπίστούν οι ζημιές και οι καταυλισμοί εκτοπισμένων ατόμων. Ενώ ένα μεγάλο εικόνες διατίθενται δωρεάν, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κεντρική σημείο για την αναζήτηση και την πρόσβαση σε αυτούς. Το OpenAerialMap παρέχει την πρώτη εντελώς ανοικτή πλατφόρμα εικόνων για αεροφωτογραφίες.

fscm_banner_02b

H Fosscomm οργανώνεται από τις Ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, και συμμετέχουν σε αυτή κοινότητες, προγραμματιστές και εταιρείες που ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στη Fosscomm συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 500 σύνεδροι. Μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί συνολικά 8 συνέδρια Fosscomm ξεκινώντας από το 2008 σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Αθήνα, Λαμία και Αθήνα αντίστοιχα. Φέτος στις 16 και 17 Απριλίου η  Software Libre Society (Η κοινότητα ελεύθερου λογισμικού του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς) καθώς και ομάδα εθελοντών οργανώνουν την FOSSCOMΜ 2016 και καλούν όσους ενδιαφέρονται για τις ανοιχτές τεχνολογίες να παρακολουθήσουν τις πάνω από 45 ομιλίες και τα εργαστήρια που θα συμμετέχουν στην φετινή FOSSCOMM αυτό το Σαββατοκύριακο.

H παρουσίαση του Humanitarian OpenStreetMap θα γίνει την Κυριακή 17 Απριλίου στις 10:00, και θα είναι στην αγγλική γλώσσα.

 

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com