ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Ενεργοποίηση του Ubuntu Livepatch: ενημέρωση πυρήνα Linux χωρίς επανεκκίνηση

by: Cerebrux

Το Ubuntu 18.04.3 LTS κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα με ενημερωμένο πυρήνα και drivers για κάρτες γραφικών, καθώς και όλες τις τελευταίες ενημερώσεις πακέτων και βελτιωμένη ενσωμάτωση του Livepatch το οποίο καθιστά ευκολότερη την ενημέρωση του πυρήνα Linux χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση.

Όπως γνωρίζετε η μόνη φορά που χρειάζεται να κάνετε επανεκκίνηση τον υπολογιστή σας μετά από εγκατάσταση των ενημερώσεων στην Linux διανομή σας είναι όταν αναβαθμίζεται η ενημερώνεται ο πυρήνας Linux.

Με την έκδοση 5.0 του πυρήνα Linux, αυτό μειώθηκε δραματικά λόγο της Livepatch δυνατότητάς του. Όσοι δεν γνωρίζετε τι είναι το Livepach διαβάστε το άρθρο : «Αξίζει η αναβάθμιση; Διαφορές του Ubuntu 16.04 με το Ubuntu 18.04»

Η νέα ενσωμάτωση του Livepatch στην επιφάνειας εργασίας που περιλαμβάνεται στο Ubuntu 18.04.3 LTS αποτελείται από μια ένδειξη στην περιοχή ειδοποιήσεων του συστήματος, ο οποίος εμφανίζει την τρέχουσα κατάσταση Livepatch όπως και ειδοποιήσεις για την ενημέρωση των χρηστών όταν είναι διαθέσιμη η νέα ενημερωμένη έκδοση κώδικα πυρήνα και εάν έχει εφαρμοστεί.

Επιπλέον, το παράθυρο ρυθμίσεων του Livepatch, το οποίο είναι ενσωματωμένο ως καρτέλα στο Λογισμικό & Ενημέρωση (Software Updates), δίνει πλέον στους χρήστες ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αντίστοιχα CVE που έχουν αντιμετωπιστεί στην τελευταία ενημερωμένη έκδοση πυρήνα Linux. Από εκεί, μπορείτε επίσης να αποκρύψετε την ένδειξη ή να απενεργοποιήσετε πλήρως το LivePatch.

Πως να ενεργοποιήσουμε το Livepatch στο Ubuntu

Για να ξεκινήσετε με το Livepatch στο Ubuntu 18.04.3 LTS, θα χρειαστείτε ένα λογαριασμό Ubuntu One.

  • Ανοίξτε το βοηθητικό πρόγραμμα Λογισμικό & Ενημερώσεις (Software Updates)
  • Μεταβείτε στην καρτέλα Livepatch
  • Κάντε κλικ στον διακόπτη ON / OFF για να το ενεργοποιήσετε.
  • Θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε ή να συνδεθείτε με έναν λογαριασμό Ubuntu One.

Βεβαιωθείτε ότι ενεργοποιήσατε επίσης τη νέα ένδειξη, η οποία καθιστά πολύ πιο εύκολη την προβολή όταν υπάρχουν νέα Livepatch του πυρήνα για το σύστημά σας, ώστε να μπορείτε να τις εγκαταστήσετε και να διατηρείτε τον υπολογιστή σας ενημερωμένο και ασφαλές ανά πάσα στιγμή.

To Livepatch είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για όσους τρέχουν Ubuntu Servers αλλά και για όσους χρησιμοποιούν το Ubuntu ως Workstation και δεν θέλουν άσκοπες επανεκκινήσεις. Να σημειώσουμε ότι το Livepatch της Canonical διατίθεται δωρεάν για έως και τρεις υπολογιστές με κάθε λογαριασμό Ubuntu One.

Παραπομπές:

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net


Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com