ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Jakarta EE 8: Μια πλήρως ανοιχτή έκδοση της Java

Μια πλήρως ανοιχτή έκδοση της Java είναι κάτι που συζητιέται εδώ και χρόνια. Ενώ η Sun άνοιξε μερικό από τον κώδικα της Java ήδη από τον Νοέμβριο του 2006, η χρήση της Java με το τρόπο του ανοιχτού κώδικα  ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη. Απλά ρωτήστε την Google σχετικά με το Android και την Java.

Στις 10 Σεπτεμβρίου όμως, το Eclipse Foundation ανακοίνωσε την  κυκλοφορία της πλήρως ανοικτού κώδικα  έκδοσης της Jakarta EE 8 Full Platform and Web Profile specification  και των σχετικών τεχνολογιών Compatibility Kit (TCKs).

Αυτή ή έκδοση έγινε δυνατή λόγω της της εξαφάνισης της πλειονότητας των πνευματικών δικαιωμάτων της Java Enterprise Edition (JEE) από την Oracle. Ωστόσο, η Oracle διατηρεί τα εμπορικά σήματα της Java – επομένως η ονομασία Java EE έχει αλλάξει σε Jakarta EE , αλλά πρακτικά η Jakarta EE είναι η επόμενη γενιά της enterprise Java.

Εάν  το  όνομα Τζακάρτα σας ακούγεται οικείο, αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα έχει χρησιμοποιηθεί για διακομιστή Java EE. Από το 1999 έως το 2011, το Apache Software Foundation έτρεχε το έργο του Apache Τζακάρτα, το οποίο κάλυπτε όλες τις προσπάθειες για Open Source Java.

Οι προδιαγραφές της Jakarta EE 8 είναι πλήρως συμβατές με τις προδιαγραφές της  Java EE 8. Οι προδιαγραφές αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Jakarta EE Specification Process και του Eclipse Development Process, οι οποίοι είναι οι ανοιχτοί κοινοτικοί διάδοχοι του Java Community Process (JCP) της Java EE.

Το Jakarta EE 8 περιλαμβάνει επίσης τα ίδια API και  Javadoc χρησιμοποιώντας το ίδιο μοντέλο προγραμματισμού που έχουν αναπτύξει οι προγραμματιστές Java. Τα TCK της Jakarta EE 8 βασίζονται και είναι πλήρως συμβατά με τα TC EE 8 Java EE 8. Όλα αυτά σημαίνει ότι οι εταιρικοί πελάτες θα μπορούν να μεταναστεύσουν στην Jakarta EE 8 χωρίς αλλαγές στις εφαρμογές Java EE 8.

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

One thought on “Jakarta EE 8: Μια πλήρως ανοιχτή έκδοση της Java

  1. Απίστευτο νέο! Δηλαδή από εδώ και πέρα έχουμε την Java να είναι open source!?!?
    Η Oracle πως και επέτρεψε ;
    Και δεν κατάλαβα το εξής, ξανά γράψανε τον κώδικα με open source άδειες ή καταφέρανε τον ήδη υπάρχον κώδικα της Java να τον αφήσουν ανοιχτό ;

    Από εδώ και πέρα δηλαδή, σταματάει η ανάπτυξη της κλειστής γλώσσας Java και θα έχουμε μονάχα την Jakarta ή θα συνεχίσουν και οι δύο εκδόσεις ;

    Υποψιάζομαι βέβαια πως ο κώδικας θα είναι απλώς ανοιχτός και όχι τελείως *ελεύθερος*…
    Τι άδεια ακριβώς έχουν ;

    Ευχαριστούμε πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα είδηση!

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com