ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Το GUADEC 2019 ήταν ένα επιτυχημένο συνέδριο. Το μαρτυρούν τα βίντεο και οι φωτογραφίες!!!

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Όπως πιθανό να έχετε διαβάσει στο blog μου, τις ημερομηνίες 23-28 Αυγούστου 2019 έλαβε χώρα το συνέδριο GUADEC στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην πόλη μας.

Το συνέδριο για εμάς είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν, όταν υποβάλαμε την αίτησή μας. Από τότε έως τον Αύγουστο, κάναμε πολλές συναντήσεις, τόσο μεταξύ μας, όσο και με τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου. Υπήρξαν δυσκολίες, απογοητεύσεις αλλά όλοι ανυπομονούσαμε να ξεκινήσει το συνέδριο.

Οι αφίξεις ξεκίνησαν από την αρχή της εβδομάδας, 19-20 Αυγούστου. Τις πρώτες ημέρες που ακόμα προετοιμαζόμασταν, το GNOME Board και το Foundation Stuff πέρασαν δυο μέρες στις οποίες επίλυσαν πολλά θέματα.

Επίσημα, όλα άρχισαν την Πέμπτη 22 Αυγούστου, στο pre-registration party, όπου πήραμε τα lanyards με το όνομά μας. Εκεί έγινε η πρώτη γνωριμία για πολλούς που δεν γνωριζόμασταν.

Pre-registration party: Εύα, Δημήτρης, Στάθης, Θάνος

Pre-registration party: Εύα, Δημήτρης, Στάθης, Θάνος

Την επομένη το πρωί, μαζευτήκαμε οι εθελοντές νωρίτερα για να τελειώσουμε τα του στησίματος και αναμέναμε τους περισσοτέρους για να παραλάβουν τα lanyards με το όνομά τους. Επίσημη έναρξη και ξεκίνησαν ομιλίες σε δυο αίθουσες. Αν και ήμουν στο τρέξιμο, την πρώτη ημέρα με τράβηξε η ομιλία του Sriram Ramkrishna σχετικά με το Gitlab (Gitlab – A year in review and what should come next). Την οργάνωση του συνεδρίου την κάναμε μέσα στο Gitlab. Προσωπικά δεν είμαι και πολύ fan αυτού του τρόπου αλλά δούλεψε μια χαρά.

Η πρώτη ημέρα για εμένα έκλεισε με την ομιλία του keynote speaker, Luis Falcon, MD, με τίτλο GNU Health: The fight for our rights in the Public Health System. Αναλύθηκε γιατί η υγεία πρέπει να παραμείνει ΜΗ διαπραγματεύσιμο ανθρώπινο δικαίωμα. Η χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού στην υγεία μπορεί να παρέχει ελευθερία και ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη. Μας ανέλυσε το παράδειγμα του GNU Health που εφαρμόστηκε σε αρκετές χώρες.

Luis Falcon MD, Στάθης, Federico Mena-Quintero

Luis Falcon MD, Στάθης, Federico Mena-Quintero
Η πρώτη μέρα έκλεισε με το καθιερωμένο party. Φροντίσαμε να στολίσουμε τον χώρο με μπαλόνια με το σήμα GNOME. Κρασί, μπύρα, φαγητό και μουσική. Νομίζω όλοι διασκέδασαν. Μερικοί συνέχισαν και αλλού. Βλέπετε Παρασκευή, ο κόσμος γενικά βγαίνει.

Την δεύτερη μέρα, το ενδιαφέρον μου τράβηξε η ομιλία του Philip Withnall με τίτλο Environmentally Friendly GNOME, όπου μίλησε τόσο για το λογισμικό όσο και για το project και την κοινότητα. Μιλώντας για κοινότητες ανοικτού λογισμικού, πέρασα να δω τι κάνανε οι φίλοι από Αφρική. Η StellaMaris Njage και ο Sigu Magwa μας ανέλυσαν για το πως οργάνωσαν μια κοινότητα GNOME στην Αφρική (συγκεκριμένα στην Κένυα). Ακόμα μια ενδιαφέρουσα ομιλία ήταν και αυτή του Georges Basile Stvracas Neto με τίτλος About Maintainers and Contributors. Η ομιλία είχε 3 μέρη. Το πρώτο περιέγραψε σύντομα το πως πέρασε από χρήστης σε άτομο που συνεισφέρει και στη συνέχεια σε άτομο που συντηρεί κάποιο project. Στη συνέχεια ανέλυσε τις διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν όταν γίνεται κάποιος συντηρητής πακέτων και τέλος στρατηγικές που εφαρμόζονται για να υπερπηδήσουν εμπόδια. Η ημέρα έκλεισε με την Annual General Meeting και τις παρουσιάσεις του GNOME Foundation Board of Directors για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς.

Καταλήξαμε με την ομαδική φωτογραφία

GUADEC Group Photo

και ακολούθησε το καθιερωμένο πικνικ σε χώρο κοντά στην πόλη. Μετακινηθήκαμε με λεωφορεία. Εκεί μας περίμενε φαγητό ενώ αρκετοί είχαν φέρει ποτά από τους τόπους τους.

Την τρίτη και τελευταία μέρα των ομιλιών, είδα την ομιλία του Robert McQueen με τίτλο Is the Linux Desktop Really Dead? Κάθε χρόνο ακούμε φέτος θα είναι η χρονιά του Linux Desktop. Ήμουν νιος και γέρασα. Μήπως φταίμε και εμείς που δεν έχουμε φτιάξει ένα ελκυστικό desktop για τους αμετανόητους χρήστες; Ακόμη μια ομιλία που παρακολούθησα ήταν του φίλου Γιάννη Κωνσταντινίδη με τίτλο GDPR and ePrivacy: Compliance Nightmares for GNOME and Open-Source Projects? Αρκετά σημεία γνωστά. Όμως από αυτά που ανέλυσε ο Γιάννης, βλέπω ότι ακόμα και μετά από τον χρόνο προσαρμογής, καταστήματα αλλά ίσως και εμείς δεν τηρούμε ότι προβλέπεται. Η επόμενη ομιλία αφορούσε αποκλειστικά το GNOME και συγκεκριμένα έγινε από τον Executive Director του GNOME, Neil McGovern με τίτλο The Growth of GNOME. Αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση του Foundation και του project αλλά και για το μέλλον τους και επισήμανε το πλάνο για το μέλλον.
Στις Lightning Talks με τράβηξε η ομιλία του Richard Brown σχετικά με το τι κάνουν οι οργανωτές εάν κάποιος ομιλητής πάθε καρδιακή προσβολή την ώρα που μιλάει. Είναι αληθινό γεγονός και το έζησα και εγώ σε συνέδριο του openSUSE. Ανέφερε κάποιες ενέργειες που πρέπει να έχουν γίνει από πριν (θα γράψω ένα αρθράκι σχετικό). Εμείς ευτυχώς είχαμε καλέσει εθελοντές του ερυθρού σταυρού και δεν είχαμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Η ημέρα έκλεισε με την ομιλία της keynote speaker, Deb Nicholson, με τίτλο Free Software/Utopia.

Η ημέρα τελείωσε με τον καθιερωμένο αγώνα ποδοσφαίρου.

Τις επόμενες 2 ημέρες το πρόγραμμα είχε τα BoFs. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να παρακολουθήσω το GNOME Documentation and Localization αλλά επειδή ήταν χαλαρή μεν ημέρα, ξεκίνησε η εξεταστική των φοιτητών και είχε πολύ κόσμο, έφαγα την περισσότερη ώρα να κατευθύνω τους συμμετέχοντες στις αίθουσες, να φροντίσω τα τεχνικά αιτήματα (πχ Ιντερνετ κλπ). Οπότε όλη η ώρα μου καταναλώθηκε εκεί.

Την τελευταία ημέρα, μια ομάδα πήγε στην παραλία ενώ εγώ συμμετείχα στην επίσκεψη στα μουσεία.

GUADEC 2019 Επίσκεψη στα μουσεία

GUADEC Επίσκεψη στα μουσεία
Θέλω να ευχαριστήσω την Μαριέτ, την Πάτυ και την Τάνια και τον Μιχάλη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που μας βοήθησαν τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι του Πανεπιστημίου που κάνανε αθόρυβη δουλειά και δεν γνωρίζω ονόματα, οπότε θέλω να ευχαριστήσω και αυτούς. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που χωρίς την βοήθειά τους δεν θα είχαμε ένα τόσο πετυχημένο συνέδριο. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω και τους συμμετέχοντες διότι δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Θα σας συναντήσω και στο μέλλον.


Όσοι δεν μπορέσατε να παρευρεθείτε, μπορείτε να δείτε τα βίντεο:

1. Ubicast (θα ζήσουν για ένα χρόνο)

2. Youtube

Επίσης, υπάρχουν πολλά σετ από φωτογραφίες.

1. https://2019.guadec.org/pages/photos.html
2. Google Photos
3. Flickr
4. Engagement εκεί που λέει GUADEC 2019
5. https://fidencio.fedorapeople.org/guadec2019/
6. Richard Brown photos
7. Olivier’s photos

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://eiosifidis.blogspot.com

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com