ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε η νέα σταθερή έκδοση του Debian: Debian 10 Buster

Μετά από 25 μήνες ανάπτυξης, η ομάδα του Debian ανακοίνωσε τη νέα σταθερή έκδοση 10 (κωδικό όνομα Buster), η οποία θα υποστηριχθεί για τα επόμενα 5 χρόνια με ενημερώσεις ασφαλείας.

Με την νέα έκδοση, έρχονται αναβαθμισμένα όλα τα πακέτα λογισμικού και συστήματος όπως φυσικά και η τεράστια ποικιλία από γραφικά περιβάλλοντα όπως:

Σε αυτήν την έκδοση, το GNOME χρησιμοποιεί το Wayland αντί για το Xorg. Το Wayland έχει έναν απλούστερο και πιο σύγχρονο σχεδιασμό σε επίπεδο κώδικα, κάτι το οποίο του προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σχετικά με την ασφάλεια. Παρόλα αυτά το, Xorg είναι εγκατεστημένο σε περίπτωση που θα θέλει ο χρήστης να αλλάξει. Αυτό μπορεί αν το κάνει στην οθόνη σύνδεσης του λογαριασμού του.

Χάρη στο έργο Reproducible Builds, πάνω από το 91% του κώδικα των πακέτων που περιλαμβάνονται στο Debian 10 δημιουργούν πάντα πακέτα που είναι ταυτόσημα σε επίπεδο bit. Οι μελλοντικές εκδόσεις του Debian θα περιλαμβάνουν εργαλεία και μεταδεδομένα ώστε οι τελικοί χρήστες να μπορούν να επικυρώσουν την προέλευση των πακέτων μέσα στο αρχείο.

Επίσης, το AppArmor, ένα πλαίσιο ελέγχου πρόσβασης το οποίο θέτει αυτόματα περιορισμό των δυνατοτήτων και δικαιωμάτων των προγραμμάτων, είναι ενεργό από προεπιλογή. Επιπλέον, η υποστήριξη Secure Boot είναι διαθέσιμη σε αυτή την έκδοση για τις αρχιτεκτονικές amd64 και i386 που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται πλέον να απενεργοποιούν την υποστήριξη Secure Boot στη διαμόρφωση του UEFI/Bios.

Με το Debian 10 Buster, συνεχίζονται να υποστηρίζονται συνολικά δέκα αρχιτεκτονικές:

  • 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64),
  • 32 bit PC / Intel IA-32 (i386),
  • 64 bit bit-endian Motorola / IBM PowerPC (ppc64el) 64-bit IBM S / 390 (s390x),
  • για ARM, armel και armhf για παλαιότερα και νεότερα 32-bit hardware, και arm64 για την αρχιτεκτονική AArch64 64 bit και για MIPS,
  • mips για big-endian και little-endian αρχιτεκτονικές για hardware 32-bit και αρχιτεκτονική mips64el για 64-bit little-endian hardware.

Το Debian 10 με την ευρεία υποστήριξη αρχιτεκτονικής, για άλλη μια φορά παραμένει πιστή στο στόχο του να είναι το καθολικό λειτουργικό σύστημα. Είναι κατάλληλο για πολλές διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης:

  • από συστήματα desktop έως netbooks.
  • από διακομιστές ανάπτυξης σε συστήματα cluster
  • για διακομιστές βάσης δεδομένων, ιστού και αποθήκευσης αρχείων.

Ταυτόχρονα, οι πρόσθετες προσπάθειες διασφάλισης ποιότητας, όπως οι αυτόματες δοκιμές εγκατάστασης και αναβάθμισης για όλα τα πακέτα του αρχείου του Debian (στους build servers του Debian), διασφαλίζουν ότι το Debian 10 πληροί τις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι χρήστες για μια σταθερή έκδοση του Debian.

Όσοι έχετε Debian 9 και θέλετε να αναβαθμίσετε σε 10, διαβάστε τις σημειώσεις που έχουν βγει στο linux-user.gr.

Παραπομπές

Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com