ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Arch Linux: Γιατί το φοβάσαι;

by: Cerebrux

Το Arch Linux έχει καταφέρει να εμπνέει φόβο στην πλειονότητα των χρηστών Linux. Όπως θα δούμε, εμπνέει φόβο όχι μόνο ως διανομή αλλά και ως κοινότητα. Ίσως και όχι τόσο άδικα.

Στα τόσα χρόνια ενασχόλησης με το Linux, έχω συναντήσει πάρα πολλές ζόρικες διανομές. Η κάθε μια είχε τις δυσκολίες της. Φυσικά με υπομονή και μπόλικο διάβασμα και σεργιάνι στις κοινότητες, τις περισσότερες φορές κατάφερνα να τις φέρω σε ένα βαθμό στα μέτρα μου. Ωστόσο μια από αυτές τις διανομές ξεχωρίζει για τη δυσκολία της αλλά και το φόβο που εμπνέει στην πλειονότητα των χρηστών. Ο λόγος για το Arch Linux που θεωρεί αυτονόητο ότι ο χρήστης γνωρίζει τα «τι και πως», σύμφωνα με την εξαιρετική τεκμηρίωση που διαθέτει και θεωρείται ότι ακολουθεί κατά γράμμα.

Συνήθεις προβληματισμοί

1. Δύσκολη εγκατάσταση

Ίσως ο πιο γνωστός αποτρεπτικός παράγοντας για να ασχοληθεί κάποιος με το καθαρό Arch. Συγκρινόμενο με τους σύγχρονους installers άλλων διανομών, είναι σαν να συγκρίνουμε το όργωμα ενός χωραφιού με το χέρι σε αντίθεση με τρακτέρ. Σε αντίθεση με τους πολέμιους του και φυσικά τις υπόλοιπες διανομές, η διαδικασία εγκατάστασης του Arch είναι ένα crash course πάνω στη χρήση του τερματικού.

Επιπλέον πέρα της αμιγώς χειροκίνητης διαδικασίας, ο χρήστης καλείται να στήσει ακόμη και το γραφικό περιβάλλον σχεδόν από το μηδέν, την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν ελάχιστα κλικ στις υπόλοιπες διανομές.

Παρότι δεν υπήρχαν πάντοτε installers και το Arch εμμένει εμμονικά σε μια φαινομενικά δύσκολη διαδικασία, δε σημαίνει ότι οι installers πάντα οδηγούσαν σε σωστές εγκαταστάσεις. Προς Θεού κανείς δεν ισχυρίζεται πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος των installers στη διάδοση του Linux, αλλά μια λάθος τους επιλογή δύναται να καταστρέψει τα πάντα και να μας οδηγήσει σε επανεκκίνηση της διαδικασίας. Στο Arch αυτό δε συμβαίνει γιατί ο χρήστης οφείλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο κάθε βήματος της εγκατάστασης.

2. Οι rolling εκδόσεις είναι ασταθείς

Το αφήγημα αυτό είναι τόσο παλιό όσο και η Πελοπόννησος. Όντας χρήστης του Arch πάνω από 3 χρόνια έχω διαπιστώσει ότι η σταθερότητα του Arch είναι παροιμιώδης, γεγονός που οδήγησε στην άνοδο διανομών όπως το Manjaro και Antergos (και του επερχόμενου fork του).

Η κοινή λογική λέει ότι αν ανακατέψεις πολλά προγράμματα και βιβλιοθήκες, κάτι θα στραβώσει κάποια στιγμή. Το Arch δεν αποτελεί εξαίρεση… όπως και κάθε άλλη διανομή.

Επιπλέον οι τακτικές ενημερώσεις βγαίνουν με τη λογική της έκδοσης των εκάστοτε πακέτων «as soon as it’s ready» καθιστά την όλη διαδικασία ομαλή. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που κάτι δεν κουμπώνει σωστά και για αυτό μια ενημέρωση από το Arch mailing list σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μας σώσει από ένα σπασμένο σύστημα.

3. Δε θέλω να κάνω roll back τα πακέτα

Το downgrade των πακέτων είναι ακόμη ένας από τους φόβους των χρηστών που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Σε κάθε περίπτωση αν δεν κάνουμε κάποια αλχημεία, το πιο πιθανό είναι να μη χρειαστεί να κάνουμε ποτέ. Για τέτοιες περιπτώσεις φυσικά έχουμε το TimeShift.

Ωστόσο το ρίσκο της αστάθειας από ένα περίπλοκο setup οποιασδήποτε διανομής, μπορεί να μας οδηγήσει σε downgrade. Όμως δεν έχουν όλες οι διανομές σύστημα διαχείρισης των downgrades, μαντέψτε ποιος έχει όμως. Ναι σωστά μαντέψατε, το Arch.

4. Δεν έχει πολλά πακέτα και δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα για το AUR

Αρκετούς από τους επικριτές του Arch υπερτονίζουν τη σχέση μεταξύ των λίγων επίσημων πακέτων και την ύπαρξη του AUR. Παρόλα αυτά σε αριθμούς, τα επίσημα αποθετήρια του Arch είναι λίγο μικρότερα από αυτά του Debian και του Redhat. Ευτυχώς το AUR περιέχει ότι δεν περιέχεται στα επίσημα αποθετήρια και άλλα τόσα, περισσότερα ίσως από όσα θα μπορούσε να ζητήσει ο μέσος χρήστης.

Ακόμη το AUR έχει κατηγορηθεί για την ύπαρξη επισφαλών πακέτων. Παρότι είναι αληθές, το ίδιο ισχύει και στο Android Store και Apple Store και φαντάζομαι και σε άλλους διαχειριστές πακέτων.

Είθισται ο έμπειρος χρήστης, ειδικά όταν πάει να εγκαταστήσει ένα επισφαλές πακέτο, να κάνει την ερευνά του σε ανάλογα forums και αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το Arch αλλά σαν καλή πρακτική που έχει ο ίδιος ως αρχή.

Φυσικά, αν δεν βρούμε κάτι, στο τέλος πάντοτε υπάρχει η μεταγλώττιση από το πηγαίο κώδικα όπως γίνονταν μια φορά και έναν καιρό στο Linux.

Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας

Αν κάποιος αναλογιστεί τα παραπάνω, τότε ίσως η εγκατάσταση του Arch να μη φαντάζει βουνό. Αν ακόμη δεν πειστήκατε, διαβάστε μερικά από τα πλεονεκτήματα του Arch που ίσως σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε.

Χειροκίνητη εγκατάσταση

Αρχικά, η χειροκίνητη εγκατάσταση πέρα από τον απόλυτο έλεγχο που σας δίνει στο σύστημα σας, σας μαθαίνει που είναι κάθε τι, γιατί πολύ απλά εσείς το βάλατε εκεί. Όροι όπως

δε θα είναι απλές επιλογές στον installers γιατί πολύ απλά εσείς οι ίδιοι θα τα εγκαταστήσετε και θα τα ρυθμίσετε καταλλήλως.

Βέλτιστοποιημένο στις ανάγκες σας

Ίσως το μεγαλύτερο προσόν της χειροκίνητης εγκατάστασης, είναι ότι έχετε ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Πλέον δε χρειάζεται να δέχεστε όλη τη σαβούρα που βάζει by default ο installer σας όπως αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία των Linux διανομών.

Ακόμη ανάλογα με την εγκατάσταση, το Arch με το βαρύτερο γραφικό περιβάλλον, μπορεί να είναι πιο ελαφρύ από το ubuntu με ένα πιο ελαφρύ και αυτού του είδους η αποδοτικότητα είναι ένα σημαντικό συν για το Arch.

Μια φορά εγκατάσταση λειτουργικού και… τέλος

Το πιο σημαντικό ίσως προνόμιο της rolling φύσης του Arch, είναι οι νεότερες εκδόσεις των πακέτων αλλά και το πιο ουσιώδες, τα patches που διορθώνουν σημαντικές ευπάθειες θα βρουν το δρόμο τους στο desktop σας, συντομότερα από άλλες διανομές.

Ακόμη σκαλίζοντας το AUR θα μάθετε να ξεχωρίζετε κατά πόσο ένα πακέτο είναι ασφαλές ή όχι και η μεταγλώττιση κώδικα θα σας δώσει μια πολύ καλή εικόνα πως δουλεύει το software. Έτσι θα επανεκτιμήσετε τη σχέση με το λογισμικό σας και δε θα κάνετε άσκοπα reinstallations και θα είστε πιο επιλεκτικοί με αυτά που εγκαθιστάτε.

Μπορεί να ακουστεί μεγαλεπήβολο αλλά αυτού του είδους η χρήση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους υπολογιστές.

Ακόμα δεν πειστήκατε;;

Δοκιμάστε το σε εικονική μηχανή

Αν ακόμα δεν έχετε πεισθεί αλλά δε θέλετε να εγκαταλείψετε την ιδέα μιας εγκατάστασης Arch, μπορείτε να κάνετε δοκιμές σε μια εικονική μηχανή προκειμένου να παίξετε με τις διάφορες ρυθμίσεις προτού προχωρήσετε σε bare metal. Αν τα βρήκατε σκούρα στην εγκατάσταση, διαγράψτε την μηχανή, φτιάξτε μια νέα και κάντε εγκατάσταση το Arch Linux μέσω Archon.

Φυσικά μπορείτε να δείτε τους οδηγούς που έχει γράψει ο @cerebrux και να διαπιστώσετε ότι ο φόβος σας για το Arch δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια απλή απροθυμία.

Παραπομπές

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com