ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Το Windows 10 θα περιλαμβάνει τον πυρήνα Linux

by: Cerebrux

Μετά την κυκλοφορία του Windows Subsystem for Linux ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να ενσωματωθεί πλήρως ο πυρήνας του Linux μέσα στο Windows. Με την ανακοίνωσή της είδησης, η παραφιλολογία στις διάφορες ιστοσελίδες, στα σχόλια, έφτασε τα όρια της συνωμοσιολογίας. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει.

Δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανένας φαντάζομαι από τις τελευταίες εξελίξεις, όπου η Microsoft συνεχίζει να αναπτύσσει εφαρμογές ανοιχτού κώδικα ή τις ενσωματώνει στα προϊόντα της. Μαζί με την ανακοίνωση για το νέο Windows Terminal, ανακοινώθηκε το WSL 2.0 το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τον Ιούνιο του 2019 στους χρήστες Windows Insiders.

Επιτρέποντας τους χρήστες Windows να έχουν μια πληθώρα από Linux software μαζί με τα Windows, η Microsoft προσπαθεί με το Windows Subsystem for Linux (WSL) να δώσει την δυνατότητα να εγκαθιστούν Linux διανομές από το Windows Store, όπως Ubuntu, openSUSE, Fedora, Kali Linux κ.α. Να σημειώσουμε ότι αυτές οι εφαρμογές προσφέρουν πρόσβαση στο bash αυτών των διανομών και όχι σε ένα πλήρες γραφικό περιβάλλον.

Τι σημαίνει το Linux μέσα στο Windows για χρήστες

Όσοι είστε απλοί καθημερινοί χρήστες του Windows ή του Linux και χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, απλά για το internet, τότε αυτή η νέα ενσωμάτωση του Linux, δεν σας αφορά.

Αν είστε developer αλλά αναπτύσσετε εφαρμογές που δεν διαθέτουν κάποιο back-end server, τότε πιθανόν να μην σας ενδιαφέρει αυτή η δυνατότητα. Αν όμως αναπτύσσετε εφαρμογές που χρειάζονται μικτά περιβάλλοντα Windows, Linux (client/server-cloud) και χρησιμοποιείτε συχνά Virtual Machines, Docker Containers, Kubernetes κλπ. τότε φυσικά σας ενδιαφέρει αν το βασικό σας λειτουργικό είναι Windows.

Πως λειτουργεί το Linux μέσα στο Windows

Η νέα έκδοση του WSL v2.0 διαφέρει ριζικά από την WSL v1.0 στο ότι ο πυρήνας Linux είναι πλήρως ενσωματωμένος στο WSL.

Η πρώτη έκδοση του WSL δεν περιλαμβάνει τον πυρήνα Linux αλλά ένα υποσύνολο εντολών συστήματος

Η πρώτη έκδοση του WSL, όπως βλέπετε και στην παραπάνω σχηματική εικόνα, δεν περιλαμβάνει τον πυρήνα Linux αλλά ένα υποσύνολο εντολών συστήματος που μεταφράζουν τις λειτουργίες και εντολές της εκάστοτε διανομής, σε εντολές συστήματος που καταλαβαίνει ο πυρήνας NT του Windows.

Η δεύτερη έκδοση του WSL ενσωματώνει έναν πυρήνα Linux σε ένα σύστημα εικονοποίησης

Αντίθετα, η νέα έκδοση του WSL διαθέτει ένα περιβάλλον μινιμαλιστικού Virtual Machine, που θυμίζει αρκετά τα LXC Container που ενσωμάτωσε η Google για να μπορούν οι developer να τρέχουν εφαρμογές Linux στο Google Chromebook. Ο πυρήνας θα είναι ο τελευταίος LTS kernel και οι όποιες αλλαγές που θα κάνει η Microsoft θα τις διαθέτει upstream, ώστε να να τις χρησιμοποιούν όλοι όσοι το χρειάζονται.

Όποιος διαθέτει μία ώρα στην διάθεσή του ας δει την παρακάτω παρουσίαση:

Γιατί ενσωματώνεται το Linux στο Windows

Όπως είπαμε πιο πριν, στην έκδοση 1.0 του WSL η «εντολές» του Linux περνάνε από έναν driver του Windows που τις μεταφράζει σε «εντολές» του Windows. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει μια καθυστέρηση στην εκτέλεση κάποιον απαιτητικών διεργασιών που είναι ακόShipping a Linux Kernel with Windowsμα πιο αργές από το να τις εκτελεί ο developer σένα Virtual Machine με Linux.

Στο WSL1 χρειάστηκαν 13.5 δευτερόλεπτα, ενώ στο WSL2 χρειάστηκαν 4.4 δευτερόλεπτα

Αντίθετα, με την ενσωμάτωση του Linux στο Windows, η οποιαδήποτε καθυστέρηση «εξαφανίζεται» μιας και η διανομή Linux που τρέχει στο Windows, μιλάει απευθείας σε έναν πυρήνα Linux.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να επεξεργάζεται ο developer τα αρχεία του Windows μέσα από το Linux περιβάλλον, αλλά και το ανάποδο. Θα μπορεί δηλαδή να γράφει τον κώδικά του απευθείας στο Linux περιβάλλον αλλά μέσα από εφαρμογή του Windows. Μια τέτοια δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη στο Visual Studio Code Remote, την ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών της Microsoft.

Η επικοινωνία για την διαχείριση των αρχείων θα γίνεται μέσω του Plan9 protocol

Linux στο Windows και οι drivers για συσκευές

Η ενσωμάτωση του πυρήνα Linux, θα σημαίνει άραγε ότι θα περιλαμβάνεται ένα πλήρες περιβάλλον που αναγνωρίζει τις συσκευές του υπολογιστή;

Με λίγα λόγια το Linux μέσα στο Windows, θα μπορεί να «βλέπει» την κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου, κάρτα δικτύου κλπ ώστε να μπορεί να τις εκμεταλλευτεί;

Σύντομη απάντηση: ΌΧΙ

Όμως, δεν είναι κάτι που το παραβλέπει η Microsoft. Η δυνατότητα να μπορείς να αναπτύσσεις εφαρμογές που απαιτούν Nvidia CUDA και να τις εκτελείς στο WSL, είναι κάτι που σίγουρα το θέλει η Microsoft. Παρόλα αυτά, δεν είναι αυτοσκοπός το WSL να αντικαταστήσει ένα πλήρες περιβάλλον Linux (γραφικό περιβάλλον) μιας και αυτό είναι σχεδόν αδύνατον μέχρι στιγμής.

Από την άλλη πολύ θεωρούν ότι αφού ενσωματώθηκε ο πυρήνας Linux, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που φτιάχνουν συσκευές, θα αναπτύξουν και καλύτερους drivers για το Linux.

Σύντομη απάντηση: ΌΧΙ

Παρότι, είναι ο ίδιος ο πυρήνας Linux που διαθέτει μια διανομή Linux, αυτό που θα περιλαμβάνεται στο WSL ναι μεν θα είναι ανοιχτού κώδικα (υποχρεωτικά) αλλά θα είναι σχεδιασμένος για να εκτελεί τους σκοπούς για τους οποίους υπάρχει το WSL. Επομένως βλέπω, ελάχιστα έως και καθόλου βελτίωση των οδηγών σε κάρτες γραφικών κ.α.

Είναι το τέλος του Linux;

Φυσικά οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στο Linux, εννοούν εάν πλήρες λειτουργικό σύστημα όπως το Windows. Αντίθετα όμως επειδή το Linux είναι ένας πυρήνας, η ενσωμάτωσή του στο Windows δεν απειλεί ότε και βελτιώνει την θέση του Linux Desktop στην αγορά.

Θυμηθείτε ότι υπάρχει ένα λειτουργικό εκεί έξω με πάνω από 2.5 δις χρήστες και δουλεύει με Linux πυρήνα. Είδατε να απειλείται η να βελτιώνεται η θέση του Linux Desktop στην αγορά των γενικών χρηστών με την εξάπλωση του Android;

Παρόλα αυτά, η εξάπλωση του Android, ώθησε την εξάπλωση και χρήση του Linux στην ανάπτυξη εφαρμογών κυρίως λόγο της ανάγκης τους για back-end σε cloud περιβάλλοντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γίνει το ίδιο και με το νέο WSL 2, μιας και αφορά μια πολύ συγκεκριμένη μερίδα προγραμματιστών.

Επίλογος

Είναι συχνό το φαινόμενο, όταν κάποια εταιρεία «καταπιάνεται» με το Linux ή το ελεύθερο λογισμικό, να προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα έντονα όταν αυτή η εταιρεία είναι η Microsoft και αρχίζει να χρησιμοποιεί τον «εγκέφαλο» που χρησιμοποιούν οι διανομές Linux.

Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά απλή και έχει να κάνει με την ποικιλομορφία της αγοράς ανάπτυξης και διαχείρισης σύνθετων Cloud συστημάτων. Όλες οι εταιρείες, πόσο μάλλον η Microsoft, προσπαθούν να διατηρήσουν αλλά και να επεκτείνουν το σύνολο των υπηρεσιών τους στους developers. Για όλους τους υπόλοιπους καθημερινούς χρήστες Windows, Linux κλπ, η ζωή συνεχίζεται ως έχει.

 

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/  https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com