ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

3 συμπεράσματα από την απαγόρευση της Google στην Huawei

Η Google αρνείται την πρόσβαση της κινεζικής τεχνολογικής εταιρίας Huawei στα ιδιόκτητα στοιχεία του  λειτουργικού συστήματος Android, γεγονός που απειλεί την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφορικής. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του Ελεύθερου Λογισμικού για τους χρήστες της τεχνολογίας, τους δημόσιους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) παρουσιάζει τρία βασικά διδάγματα από αυτή την υπόθεση.

Μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει  στις αμερικανικές εταιρείες να διαπραγματεύονται με την κινεζική εταιρεία Huawei, η Google ανέστειλε όλες τις συναλλαγές με την εταιρεία. Αυτό επηρεάζει όλα τα λογισμικά που δεν καλύπτονται από τις άδειες χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού. Στην πράξη, τα επερχόμενα και ενδεχομένως και τρέχοντα τηλέφωνα της Huawei δεν θα λαμβάνουν πλέον υποστήριξη και ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα Android. Επίσης, δεν θα έχουν πρόσβαση στις ιδιόκτητες εφαρμογές και υπηρεσίες Google όπως το Gmail και το Google Play. Αν και το ιδιόκτητο λογισμικό θα πρέπει να αποφευγέται, ειδικά το τελευταίο θα θέσει σε κίνδυνο τον μελλοντικό χρήστη της Huawei, επειδή χωρίς πρόσβαση στο προεπιλεγμένο κατάστημα εφαρμογών στα περισσότερα κινητά τηλέφωνα Android θα χάσουν σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας για τις εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί μέσω αυτού.

Η Google προσφέρει μόνο μια βασική έκδοση του Android υπό μια άδεια χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού, αλλά τις συνδέει μαζί με ιδιόκτητες εφαρμογές και υπηρεσίες. Τα μη-ελεύθερα συστατικά των περισσότερων συσκευών με Android έχουν πολλά μειονεκτήματα για τους χρήστες, γεγονός που έχει τεκμηριωθεί από το 2012. Τώρα, η τρέχουσα περίπτωση καταδεικνύει ότι ακόμη και τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Huawei αντιμετωπίζουν παρόμοιες εξαρτήσεις και φαινόμενα κλειδώματος σε ένα προμηθευτή εάν βασίζονται σε ιδιόκτητο λογισμικό.

Τρία συμπεράσματα

Από αυτή την περίπτωση μπορούν να αντληθούν τα ακόλουθα διδάγματα:

  • Το FSFE παροτρύνει τους χρήστες να χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού στις υπολογιστικές συσκευές τους. Με το ιδιόκτητο λογισμικό, είναι απλά ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, και οι προμηθευτές ενδέχεται να τους αρνηθούν την πρόσβαση σε σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας, εάν ο προμηθευτής ή μια κυβέρνηση αλλάξει τη στρατηγική της. Το Ελεύθερο Λογισμικό επιτρέπει τον έλεγχο της τεχνολογίας και όσο πιο σημαντική γίνεται η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας, τόσο πιο σχετικό Ελεύθερο Λογισμικό γίνεται για τους χρήστες. Για το Android, το FSFE βοηθά τους χρήστες να ανακτήσουν περισσότερο έλεγχο με την πρωτοβουλία του Free Your Android.
  • Οι κυβερνήσεις και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επενδύσουν περισσότερους πόρους στο Ελεύθερο Λογισμικό για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους από τις μεγάλες επιχειρήσεις και άλλα κράτη. Η παρούσα υπόθεση υπογραμμίζει την έλλειψη επιρροής που έχει η ΕΕ στους εξωτερικούς παρόχους τεχνολογίας. Αντί να περιμένει έναν μελλοντικό ευρωπαϊκό μονοπώλιο πληροφορικής να εισέλθει στη σκηνή, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη Ελεύθερου Λογισμικού και να επικεντρωθούν στην υποστήριξη τοπικών οργανισμών Ελεύθερου Λογισμικού καθώς και επιχειρήσεων. Αυτό θα ενισχύσει αποτελεσματικά την εσωτερική αγορά της Ευρώπης και θα επιτρέψει την ανεξαρτησία των ευρωπαίων πολιτών και της οικονομίας της ΕΕ. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η έκθεση ευρωπαϊκών υποδομών σε κλειστές πλατφόρμες που ελέγχονται από εξωτερικούς παράγοντες.
  • Το FSFE παροτρύνει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο Ελεύθερο Λογισμικό στις αλυσίδες εργασίας τους. Το ιδιόκτητο λογισμικό καθιστά μια εταιρεία εξαρτώμενη από τον προμηθευτή της και την κυβέρνηση του πωλητή. Η παρούσα υπόθεση δείχνει ότι οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να αναγκάσουν την Google να σταματήσει την παράδοση των ιδιόκτητων προϊόντων της – αλλά δεν θα μπορούσε να σταματήσει την παράδοση των στοιχείων του Ελεύθερου Λογισμικού του Android. Αν η Huawei είχε επενδύσει περισσότερους πόρους σε εφαρμογές και υπηρεσίες Ελεύθερου Λογισμικού, η στρατηγική των ΗΠΑ δεν θα τους έπληττε τόσο σκληρά. Παρόλο που τα τρέχοντα γεγονότα συνδέονται με τον έλεγχο της κινεζικής εταιρείας, είναι προφανές ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που εδρεύει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Οι παλαιότεροι ισχυρισμοί εναντίον της Huawei έδειξαν ότι ο κώδικας για όλες τις κρίσιμες υποδομές θα πρέπει να δημοσιεύεται με άδεια χρήσης του Ελεύθερου Λογισμικού. Το τελευταίο επεισόδιο της περίπτωσης Huawei δείχνει ότι το ίδιο ισχύει για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες. Μόλις λίγες ημέρες μετά από τις ευρωπαϊκές εκλογές, αυτό θα πρέπει να είναι μια αφύπνιση για το επόμενο Ευρωπαϊκό  κοινοβούλιο, για να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευρωπαϊκές οδηγίες που θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών τεχνικών υποδομών και θα βασίζονται στο Ελεύθερο Λογισμικό, αρχίζοντας με την απαίτηση : Το λογισμικό που δημιουργείται με χρήματα φορολογουμένων πολιτών να διανέμεται ως Ελεύθερο Λογισμικό.

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com