ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

O Richard Stallman την Πέμπτη 30 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

To University of Nicosia Research Foundation στα πλαίσια του έργου PHYGITAL  διοργανώνει στις 30 Μαΐου και την 1η Ιουνίου το Μη- Συνέδριο  Free/Libre Technologies, Arts and the Commons  με την συμμετοχή του Richard Stallman ως ενός από τoυς keynote speakers.

O Richard Stallman θα μιλήσει για τις ελεύθερες άδειες χρήσης,  τα Πνευματικά δικαιώματα, τις κοινότητες και τα κοινά την Πέμπτη 30/05 στις 18:00 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μακεδονίτισσας 46.

Τα πνευματικά δικαιώματα αναπτύχθηκαν στην εποχή της τυπογραφίας, αλλά αυτό το σύστημα δεν ταιριάζει πια με την εποχή των υπολογιστών και του διαδικτύου. Οι πολυεθνικές που αποκομίζουν το κέρδος από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πιέζουν για δρακόντειες τιμωρίες για να αυξήσουν την εξουσία τους στα πνευματικά δικαιώματα, καταστέλλοντας την πρόσβαση του κοινού στην τεχνολογία και την γνώση. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τους πιο περιοριστικούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων στην ιστορία, ενώ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιστημονικής γνώσης βρίσκεται κλειδωμένη πίσω από συστήματα περιορισμένης πρόσβασης. Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται αυτή τη γνώση περισσότερο από ποτέ για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα κλιμακούμενες κρίσεις. Ο μόνος νόμιμος σκοπός των πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει είναι η προώθηση της προόδου προς όφελος του κοινού, και για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές προς άλλη κατεύθυνση.

Ο Dr Richard Stallman ξεκίνησε το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού το 1983 και την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος GNU (gnu.org) το 1984. Η  βασική ιδέα του GNU είναι το ελεύθερο λογισμικό: Ελεύθερο στην εκτέλεση του από οποιονδήποτε για οποιοδήποτε σκοπό, ελεύθερο στην πρόσβαση στο πηγαίο του κώδικα και στην μετατροπή του και ελεύθερο στην αντιγραφή και την αναδιανομή του, με ή χωρίς αλλαγές.

Το GNU project έχει αναπτύξει ένα περιεκτικό σύνολο από εργαλεία ελεύθερου λογισμικού στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη και η δημιουργία του GNU/Linux και όλες οι διανομές που βασίζονται στο LINUX και χρησιμοποιούνται σήμερα σε δεκάδες εκατομμύρια υπολογιστές. Ο Dr.Richard Stallman έχει λάβει το βραβείο ACM Grace Hopper, μια υποτροφία από το MacArthur Foundation, το βραβείο Electronic Frontier Foundation’s Pioneer καθώς και το Βραβείο της Takeda για την κοινωνική / οικονομική βελτίωση, αλλά και πολλές άλλες διακρίσεις. Έχει ενταχθεί επίσης στο Internet Hall of Fame.

Εκτός από τον R. Stallman στο un-conference μπορείτε να παρακολουθήσετε δεκάδες ομιλίες για  το ρόλο των Κοινών στην τέχνη, στον σχεδιασμό, στην τεχνολογία, στη δημιουργικότητα και στις πόλεις και τις κοινότητες τους. Το  πρόγραμμα του Unconference είναι διαθέσιμο εδώ

Περισσότερα για το un-conference εδώ.

3 thoughts on “O Richard Stallman την Πέμπτη 30 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com