ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς να διορθώσετε το πρόβλημα με τα Πρόσθετα του #Firefox

Τις τελευταίες ώρες παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα που απενεργοποιεί όλα τα Πρόσθετα του Firefox και δεν επιτρέπει τη λήψη τους για επανεγκατάσταση. Δείτε πώς μπορείτε να το διορθώσετε.

Από χθες τη νύχτα -5 Μαΐου και ώρα Ελλάδας 22:00- θα είδατε όλα τα προσθετά του Firefox σας να απενεργοποιούνται. Στη σελίδα τους στον browser, εμφανίζεται η σχετική έκδοση εμφανίζοντάς τα ως «Πρόσθετα παλαιού τύπου», λέγοντας πως το Πρόσθετο δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί για χρήση από τον Firefox και έχει απενεργοποιηθεί:

Πώς να διορθώσετε το πρόβλημα με τα Πρόσθετα του Firefox

Αν ακολουθήσετε τη προτροπή που δίνει, για την επιλογή κάποιου άλλου σαν αντικατάσταση ή αν τα απεγκαταστήσετε και προσπαθήσετε να προβείτε σε επανεγκατάστασή τους, σε κάθε περίπτωση, θα λάβετε το εξής σφάλμα:

Download failed. Please check your connection.

Πώς να διορθώσετε το πρόβλημα με τα Πρόσθετα του Firefox

Τι έχει συμβεί:

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν τον Firefox είδαν πως το θέμα με τα Addons για τον δημοφιλή browser, είχε ξεφύγει. Έτσι, σαν αποτέλεσμα υπήρχαν πρόσθετα τα οποία πρόσθεταν μπάρες, κουμπιά και έκαναν ενέργειες οι οποίες δεν ήταν θεμιτές όσον αφορά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Από την έκδοση 66.00 και μετά λοιπόν, αποφάσισαν να καταργήσουν κάθε τέτοιο πρόσθετο και τα μόνα που θα ήταν πλέον συμβατά θα είναι τα «Νέου Τύπου» ή αλλιώς τα «Featured Extensions».
Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται συγχρόνως οι διάφορες δυσλειτουργίες που συναντούσαμε στο παρελθόν μα και η συνέχεια της συμβατότητάς τους με κάθε νέα έκδοση του browser.
Έτσι, μειώθηκαν αισθητά τα διάφορα Addons και μείνανε μόνο τα όσα πληρούν τις νέες προδιαγραφές.

Αυτή αναμφίβολα, ήταν μια πολύ υπεύθυνη και σημαντική απόφαση που αποδεικνύει περίτρανα πως ακόμα και στα τρίτα μέρη, δηλαδή στα Πρόσθετα- γίνεται έλεγχος. Κάτι που δε θα μπορούσε να το ισχυριστεί η Google για τα Πρόσθετα του Chrome/ium (και παράγωγων browsers) παρά τις προσπάθειες που καταβάλει.

Τώρα, όσον αφορά το υπάρχον πρόβλημα με τη μαζικοί απενεργοποίηση των Πρόσθετων που συνέβη σε όλους τους χρήστες του Firefox (σε αυτούς που είχαν ενημερωμένη έκδοση από την 66.0 και πάνω) στον πλανήτη, σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, οφείλεται σε ένα Πιστοποιητικό Ασφαλείας το όποιο έληξε.
Έτσι, τα μεσάνυχτα (με ώρα των Δυτικών ΗΠΑ) που αυτό έληξε, δημιουργήθηκε και το πρόβλημα με τα Πρόσθετα.Έχουμε δηλαδή, ένα θέμα που πιθανότατα οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα και σε αμέλεια.

Η λύση

Ομολογουμένως η αντίδραση από πλευράς Mozilla ήταν άμεση και έτσι 54 λεπτά αργότερα δημοσιεύσανε το πρόβλημα, δίνοντας και ένα προσωρινό fix.

Ήδη όμως, είχε δημιουργηθεί ένας χαμός στο Διαδίκτυο, καθώς το πρόβλημα είχε επηρεάσει και τον TOR browser, με αποτέλεσμα να γράφονται τα μύρια όσα, μέχρι ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας!
Εν μέρει, αυτό μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ήταν δικαιολογημένο, ειδικά όσον αφορά Πρόσθετα ασφαλείας και ιδιωτικότητας, καθώς κακά τα ψέματα, αλλιώς είναι να περιηγείσαι 13-15 χρόνια σε ένα Διαδίκτυο χωρίς διαφημίσεις και σαχλοκούδουνα και ξαφνικά να βρεθείς σε μια οικτρή κατάσταση επειδή το Adblockοειδές πρόσθετο σταμάτησε να δουλεύει.
Και φυσικά, στη περίπτωση του TOR browser τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά.

Η λύση λοιπόν που έδωσε η Mozilla είναι ένα .xpi αρχείο το οποίο αρκεί να το εγκαταστήσετε στον Firefox σας. Μια προσωρινή λύση που όμως διορθώνει επιτυχώς το πρόβλημα.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε αυτό το «Hotfix» αρχείο, να επιλέξετε την εγκατάστασή του και να λάβετε το μήνυμα επιβεβαίωσης.

Κατεβάστε το XPI αρχείο

Πώς να διορθώσετε το πρόβλημα με τα Πρόσθετα του Firefox
Πώς να διορθώσετε το πρόβλημα με τα Πρόσθετα του Firefox

Αμέσως θα δείτε πως τα Προσθετά σας επανήλθαν:

Πώς να διορθώσετε το πρόβλημα με τα Πρόσθετα του Firefox

Υπάρχουν όμως και δυο ακόμα λύσεις, οι οποίες είναι απόλυτα προσωρινές και αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, ώστε μετά την επίσημη και οριστική επιδιόρθωση από τη Mozilla να επαναφέρετε τις ρυθμισεις στην αρχική τους κατάσταση:

Σε μια νέα καρτέλα, γράψτε: about:config και πατήστε Εnter.
Στο πεδίο αναζήτησης στο επάνω μέρος, βάλτε το: xpinstall.signatures.required.
Μόλις εμφανιστεί, αλλάξτε με κλικ τη τιμή του από true σε false.
Με αυτό τον τρόπο απενεργοποιείστε την εξ’ ορισμού επαλήθευση της υπογραφής στα εγκατεστημένα πρόσθετα και για την τυχόν εγκατάσταση οποιουδήποτε νέου.
Αυτό θα επαναφέρει τα απενεργοποιημένα σας Πρόσθετα μα σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να θυμάστε πως είναι μια προσωρινή λύση.

Πώς να διορθώσετε το πρόβλημα με τα Πρόσθετα του Firefox

Ο άλλος τρόπος και πάντα προσωρινός για την πρόσκαιρη επιδιόρθωση του προβλήματος είναι ο εξής:
Μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο πρόσθετων για τον Firefox (addons.mozilla.org) και στην επιθυμητή σελίδα πρόσθετου / επέκτασης που θέλετε να εγκαταστήσετε.

Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί «+ Προσθήκη στο Firefox» και επιλέξτε «Αποθήκευση συνδέσμου ως…». Θα κατεβάσει το αρχείο .XPI της επέκτασης στον υπολογιστή σας.

Τώρα πληκτρολογήστε about:debugging σε μια νέα καρτέλα και πατήστε Εnter. Θα ανοίξει τη σελίδα εντοπισμού σφαλμάτων των Προσθέτων.

Κάντε κλικ στο κουμπί «Φόρτωση προσωρινών πρόσθετων», περιηγηθείτε στο φάκελο που το έχετε κατεβάσει και επιλέξτε το αρχείο .XPI της επιθυμητής επέκτασης που έχετε αποθηκεύσει. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνετε για κάθε Πρόσθετο ξεχωριστά.
Μόλις τελειώσετε, θα δείτε πως όλα επανήλθαν στη προηγούμενή τους κατάσταση και λειτουργούν κανονικά.

Εν κατακλείδι

Σαφώς και δε πρόκειται για κάτι σοβαρό, ενώ αν το δούμε καθαρά δείχνει το πως ο Firefox και η Mozilla δίνουν πραγματική βάση στην ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα.
Παρόλα αυτά όμως είναι κάτι που απογοήτευσε αρκετούς ανθρώπους που δε γνωρίζουν τι συμβαίνει και ίσως αποτελέσει πλήγμα για τον Firefox.

Πηγή άρθρου: https://osarena.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com