ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Lutris: η ιδιαίτερη πλατφόρμα παιχνιδιών για το Linux

Η φράση «video games σε Linux» ήταν, κάποτε, ανέκδοτο που προκαλούσε πολλά γέλια. Το ίδιο και η δικαιολογία πως το Linux είναι μόνο για ποιοτικό gaming και οι χρήστες του δεν ενδιαφέρονται για βίαια και άλλου είδους παιχνίδια. Μάλιστα, έχω βάσιμες υποψίες -ως και απτές αποδείξεις- πως όλη αυτή η υστερία με τον «εθισμό» στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τους «εν δυνάμει εγκληματίες» που αυτά δημιουργούν προωθήθηκε από hardcore χρήστες Linux άλλων εποχών.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως βρεθήκαμε στο αντίθετο άκρο, καθώς οι mainstream Linux ιστοσελίδες έπλεκαν εγκώμια στη Valve, στην ουσία ευγνωμονώντας την που ανέβασε το επίπεδο του Linux gaming. Βέβαια, ούτε λόγος για το ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δημιούργησε ένα σκληρό ολιγοπώλιο με μονοπωλιακές τάσεις· η ουσία είναι τα παιχνίδια σε Linux, με όποιον τρόπο και κόστος.

Δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση για όλο αυτό, αφού θεωρούμε πως είναι άνευ ουσίας και σίγουρα δε θα επηρεαστούν οι εξελίξεις. Εδώ που τα λέμε, πιο γραφική και επικίνδυνη είναι η παραφιλολογία που αναφέραμε πιο πάνω, η οποία αναπαράγεται με ραγδαίους ρυθμούς, παρά κάτι άλλο.

Εμείς θα προτείνουμε έναν τρόπο για να έχουμε τα παιχνίδια μας συγκεντρωμένα, ασχέτως αν αυτά βρίσκονται στο Steam, σε κάποια άλλη πλατφόρμα ή ακόμα και σε ROMs και παλιά CDs/DVDs, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και τα διάφορα browsers games. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα εξαιρετικό λογισμικό που ονομάζεται Lutris.

Lutris, το παιχνιδιάρικο

Το λογότυπο απεικονίζει το ζώο της ονομασίας και πρόκειται για μια πλατφόρμα στην οποία μπορούμε να έχουμε μαζεμένα -και με ένα κλικ να παίζουμε- τα παιχνίδια που βρίσκονται στη κατοχή μας. Είναι Ανοιχτού Κώδικα, διαθέσιμη σχεδόν για κάθε διανομή Linux, και από το 2010 που ξεκίνησε παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση. Η γραφική εφαρμογή είναι χτισμένη με τη γλώσσα προγραμματισμού Python και βιβλιοθήκες GTK, ενώ η αναπαραγωγή των παιχνιδιών επιτυγχάνεται μέσω προγραμμάτων «runners».

Η υποστήριξη του Lutris καλύπτει arcade πλατφόρμες όπως (ενδεικτικά) τα ScummVM, MAME και RetroArch, μεταγενέστερες παιχνιδοκονσόλες (PlayStation 3 κ.ά), το Steam και παρεμφερείς υπηρεσίες, άλλους τίτλους με τη βοήθεια μιας βελτιστοποιημένης εκδοχής του Wine και, φυσικά, τα παιχνίδια του Linux. Υστερεί μόνο στις παιχνιδοκονσόλες τελευταίας γενιάς.

Εγκατάσταση του Lutris

Υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα -επίσημα ή σε τρίτα αποθετήρια- για αρκετές διανομές (και παράγωγά τους), ενώ μπορούμε πολύ εύκολα να το εγκαταστήσουμε και από τον πηγαίο του κώδικα. Στη σελίδα λήψης του θα βρούμε τις ανάλογες οδηγίες που χρειαζόμαστε.

Κατεβάστε το Lutris

Αν και δεν απαιτείται, καλό θα ήταν να εγκαταστήσουμε και το Wine αν πρόκειται να παίξουμε παιχνίδια των Windows. Επίσης, η εγκατάσταση των ανάλογων ιδιοταγών οδηγών για την κάρτα γραφικών μας (ρεαλιστικά, μιλάμε μόνο για την Nvidia) θα μας προσφέρει καλύτερη απόδοση.

Προαιρετικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό στην ιστοσελίδα του Lutris, κάτι που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε με ένα κλικ μια πληθώρα παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων και αρκετούς αξιόλογους τίτλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα παιχνίδια της Epic Games, που είναι πλέον διαθέσιμα και για Linux μέσω του Lutris (και του Wine για αρχή, αφού στην πορεία θα υπάρχει και εγγενής υποστήριξη).

Σημείωση
Το Lutris δεν εμπορεύεται παιχνίδια, ούτε είναι τρόπος για να παίξουμε «σπασμένα». Αν επιθυμούμε να απολαύσουμε κάποιον εμπορικό τίτλο, θα πρέπει να διαθέτουμε ένα νόμιμο αντίτυπο.

Ας παίξουμε

Αφού τρέξουμε το Lutris από το εικονίδιο που θα βρούμε στο μενού μας, θα μας ρωτήσει αν επιθυμούμε υποστήριξη και για τον Vulkan, τo πιο πρόσφατο API γραφικών που κάνει δυνατή την αναπαραγωγή παιχνιδιών τα οποία, κάποια χρόνια πριν, ήταν αδύνατο να τρέξουν σε Linux (με ευθύνη των κατασκευαστών). Αν δε γνωρίζουμε τι είναι αυτό και πού χρειάζεται, μπορούμε να το παραλείψουμε σε αυτήν τη φάση.

Από το κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής, το κουμπάκι με το γρανάζι δίπλα στο «Runners» μας επιτρέπει να κατεβάσουμε τις σχετικές βιβλιοθήκες και όλα τα αναγκαία για την υποστήριξη των παιχνιδιών από τις πλατφόρμες που θέλουμε.

Αν έχουμε ήδη κάποια παιχνίδια εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας, αρκεί να του τα «δείξουμε» ώστε να δημιουργηθούν συντομεύσεις και να μπορούμε να τα εκκινούμε από εκεί. Τα παιχνίδια μας θα κατηγοριοποιηθούν ανά είδος πλατφόρμας, στο αριστερό μέρος του παραθύρου.

Στο δεξί μέρος θα βρούμε κουμπιά για την εκκίνηση των παιχνιδιών ή τη διαγραφή τους, για την προβολή των αρχείων καταγραφών της εφαρμογής και για την πρόσβαση σε ορισμένες ρυθμίσεις.

Το «hamburger menu» στην επάνω δεξιά πλευρά του παραθύρου μας οδηγεί σε κάποιες βασικές ρυθμίσεις εμφάνισης και χρηστικότητας, ενώ από τα αντίστοιχα στην αριστερή πλευρά μπορούμε να δούμε τις γενικές ρυθμίσεις, να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας και να προσθέσουμε κάποιο παιχνίδι.

Όλα τα παιχνίδια μας σε μία εφαρμογή

Το Lutris είναι μια αξιόλογη περίπτωση που βοηθάει σημαντικά στο χάος των παιχνιδιών που έχουμε, επιτρέποντάς μας τη συνολική διαχείρισή τους από μία και μοναδική εφαρμογή, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες και μπλέξιμο. Δοκιμάστε το και πείτε μας τις εντυπώσεις σας.

Η ιστοσελίδα του Lutris

Πηγή άρθρου: https://osarena.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com