ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Deepin Linux: Κινέζικη δύναμη ή μια ακόμα ‘κινεζιά’;

by: Cerebrux

Κάνοντας αναζητήσεις για μια όμορφη και μοντέρνα διανομή, έπεσα πάνω στο DeepIn. Από κάποιες φωτογραφίες που είδα τελικά πείστηκα και είπα για να δούμε την “κινεζιά”. Τα τελευταία χρόνια έγινε περισσότερη γνωστή και σήμερα θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το γιατί.

Μερικές Πληροφορίες

Το Deepin είναι μια διανομή που βασίζεται στο Debian (Unstable). Δημιουργήθηκε το 20111 με σκοπό την ασφαλή και σταθερή εμπειρία των χρηστών στον κόσμο του Linux. Εκτός από το λειτουργικό, δημιουργεί και αναβαθμίζει καθημερινά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο χρήστης, κάποια από αυτά είναι Deepin Store και Deepin File Manager.

 

Εγκατάσταση Deepin Linux

deepin-linux-dianomi-egkatastasi
Έναρξη εγκατάστασης

Η εγκατάσταση έχει 5 βήματα πολύ απλά και κατανοητά για όλους. Δυστυχώς, ένα αρνητικό είναι ότι δεν έχει live έκδοση και αναγκαστικά πρέπει να το κάνεις install στον υπολογιστή σου. Οπότε προτείνω σε όσους θέλουν να το δοκιμάσουν, ας το δοκιμάσουν όπως έχουμε δείξει σε κάποιο Virtual Box.

Πρώτη Εντύπωση

Πρώτο και σημαντικό προτέρημα είναι ότι έζησα μία out-of-the-box εμπειρία καθώς ο driver της ασύρματης κάρτας ήταν ήδη εγκατεστημένος και δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθώ μέχρι να το κάνω.

Αφήνω αυτό εδώ για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας:

deepin-linux-dianomi-desktop
Γραφικό περιβάλλον

Εγώ προσωπικά ενθουσιάστηκα καθώς είναι πολύ κομψό και μοντέρνο (αυτό που έψαχνα δηλαδή).

Στο μενού καλωσορίσματος μας δίνει κάποιες επιλογές για να μεταμορφώσουμε το γραφικό περιβάλλον.

deepin-linux-dianomi-desktop-mode
επιλογή Desktop Mode

Αν θέλετε dock επιλέγεται το fashion mode, αν πάλι είστε πιο παραδοσιακοί και θέλετε γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης σας (που θυμίζει Windows) τότε το efficient mode κάνει την δουλειά του τέλεια.

Σε περίπτωση που δεν σας αρέσουν τα animations και τα effects και κυρίως σε υπολογιστές που δεν είναι τόσο δυνατοί με μία απενεργοποίηση των window effect κερδίζετε σε ταχύτητα. Περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) μπορεί κανείς να διαβάσει στην επίσημη τεκμηρίωση της διανομής2.

deepin-linux-dianomi-windows-effect
από την επιλογή Windows Effect ορίζετε αν θα έχετε εφέ παραθύρων

Επιπλέον οι ρυθμίσεις της διανομής είναι σε παράθυρο που ανοίγει στην δεξιά πλευρά της οθόνης. Τόσο πρωτότυπο και τόσο ωραίο ταυτοχρόνως.

deepin-linux-dianomi-settings
οι ρυθμίσεις εμφανίζονται δεξιά

Εφαρμογές και Store

Το Deepin ξεκινάει με βασικό browser το google chrome και σαν σουίτα γραφείου το WPS Office. Προσωπικά ο Firefox είναι ο κύριος browser σε όσες διανομές έχω δοκιμάσει και ένιωσα περίεργα που δεν τον είχα.

Γι’ αυτό όμως υπάρχει το deepin store. Νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο στολίδι της συγκεκριμένης διανομής.

deepin-linux-dianomi-store
το Deepin Linux διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα κέντρα λογισμικού

Για μας τους παράξενους που το λευκό δεν είναι το χρώμα μας υπάρχει επιλογή dark mode στο store.

deepin-linux-dianomi-dark-mode
Μπορείτε να έχετε το Deepin Store σε Dark Mode

To Deepin store έχει αμέτρητες εφαρμογές και πολλές από αυτές δεν τις συναντάς σε αντίστοιχα store άλλων διανομών. Προσωπικά σε καμία διανομή μέχρι σήμερα δεν συνάντησα δύο από τις βασικές εφαρμογές που χρησιμοποιώ καθημερινά όπως το teamviewer και το megasync στο store.

Αρνητικό όμως του store είναι ότι τα περισσότερα σχόλια είναι στα κινέζικα και δεν μπορείς να κρίνεις εύκολα το feedback των εφαρμογών (εκτός και αν ξέρετε κινέζικα).

Συμπεράσματα

Αν και βασίζεται στο Debian (Unstable) είναι μία αρκετά στιβαρή διανομή και κατάλληλη για καθημερινή χρήση. Ο σχεδιασμός του θα καταφέρει να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Πιστεύω αυτήν την στιγμή είναι το πιο μοντέρνο γραφικό περιβάλλον με διαφορά.

Έχει ένα store που πραγματικά δεν θα σας λείψει τίποτα από αυτό (τουλάχιστον στις εμπορικές εφαρμογές).

Τελικά, το Deepin είναι μια κινέζικη δύναμη και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τα υπόλοιπα κινέζικα προϊόντα που έχουμε στο νου.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/   , https://cerebrux.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com