ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Antergos μια rolling release διανομή Linux για όλους

by: Cerebrux

Στο ταξίδι μου στον κόσμο των διανομών Linux, συνάντησα μια διανομή που δεν περίμενα να με εντυπωσιάσει τόσο πολύ. Αυτήν την φορά θα προσπαθήσουμε να δούμε αν το antergos μπορεί να γίνει το κύριο λειτουργικό σύστημα για έναν χρήστη.

Τι είναι το antergos;

antergos-linux-dianomi-gia-olous-logo

Το Antergos βασίζεται πάνω στο Arch Linux όπου προσθέτει κάποια εξτραδάκια όπως ο γραφικός εγκαταστάτης και κάποια πρόσθετα για να έχει ο τελικός χρήστης ένα έτοιμο desktop λειτουργικό σύστημα.

Αρχικά η ονομασία του ήταν Cinnarch. Η γαλικιάνικη λέξη antergos σημαίνει «πρόγονοι» και επιλέχθηκε για να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν.

Live USB

Το live USB μου παρείχε μια out-of-the-box εμπειρία καθώς μόλις έτρεξα το στικάκι οι drivers της ασύρματης κάρτας ήταν ενσωματωμένοι και το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να συνδεθώ στο ασύρματο δίκτυο της επιλογής μου. Επίσης η live έκδοση χρησιμοποιεί σαν γραφικό περιβάλλον το Gnome.

antergos-linux-dianomi-gia-olous-gnome
Αν επιλέξετε live περιβάλλον θα μπείτε σε GNOME περιβάλλον

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του antergos είναι φιλική στον χρήστη. Εδώ ας επισημάνουμε ότι για την εγκατάσταση του είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει διότι το Live USB λειτουργεί ως «πύλη» στο internet και χρησιμοποιείται για να κατεβάσει και να εγκαταστήσει τις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. 

Με αυτόν τον τρόπο όταν μπείτε πρώτη φορά στο desktop, μετά την εγκατάσταση θα έχετε ένα πλήρες και ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα.

antergos-linux-dianomi-gia-olous-wifi
Ειδοποίηση για την αναγκαιότητα της σύνδεσης στο Internet από το Antergos

Αυτό που με έκανε τρομερή εντύπωση είναι η πληθώρα γραφικών περιβαλλόντων που υποστηρίζει. Νομίζω είναι όλες οι «μεγάλες» αλλά ρίξτε και σεις μια ματιά

antergos-linux-dianomi-gia-olous-grafiko-perivalon
Επιλογή γραφικού περιβάλλοντος στο Antergos

Προσωπικά επέλεξα το KDE γιατί μου αρέσει η κομψότητα του και ότι συνεπάγεται αυτό.

Rolling Release

Πρόκειται για Rolling release διανομή και κατά συνέπεια θα έχετε πρώτοι τα τελευταία πακέτα, πράγμα που βασίζεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί απευθείας τα αποθετήρια του Arch Linux.

Ο διαχειριστής πακέτων που χρησιμοποιεί είναι ο pamac (τρομερός και βράχος).

antergos-linux-dianomi-gia-olous-pamac
Pamac διαχειριστής πακέτων στο Antergos

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω ότι μέσω του pamac μπορείς να ενεργοποιήσεις και αν έχεις πρόσβαση στο AUR repo το οποίο κυριολεκτικά περιλαμβάνει τα πάντα από διαθέσιμα λογισμικά.

antergos-linux-dianomi-gia-olous-aur
Ενεργοποίηση AUR repo στο pamac στο Antergos

Hardware Problems στο Antergos

Στην συγκεκριμένη διανομή δεν θα συναντήσουμε κάποια εφαρμογή για την επίλυση ενδεχομένως κάποιων προβλημάτων με τους drivers (όπως γίνεται πχ στο Ubuntu), αλλά λόγω της ενεργής κοινότητας του Antergos καθώς και του Arch μιας και βασίζεται εκεί, θα βρούμε εύκολα λύση στο πρόβλημα που αναζητάμε.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το antergos απευθύνεται σε όλους τους χρήστες από τον πιο αρχάριο μέχρι τον πιο έμπειρο καθώς δεν συναντάς κάποιο πρόβλημα ούτε στην εγκατάσταση ούτε στην διαχείριση του λογισμικού.

Προσωπική άποψη

Εύκολα το Antergos μπορεί να γίνει το κύριο λειτουργικό σύστημα για κάποιον που δεν γνωρίζει και πολλά από Linux, αλλά δεν θα το συνιστούσα για τους εξής λόγους:

  • Είναι rolling release διανομή και μπορεί εύκολα να σπάσει κάποιο πακέτο (σπάνιο) και θα χρειαστεί να διαβάσεις ή να απευθυνθείς για βοήθεια σε κάποιο forum. Εδώ να τονίσουμε ότι όταν και εφόσον χρειαστεί να έχουμε την προσοχή μας για κάποια αναβάθμιση, θα έχει ήδη βγει ανακοίνωση στο σχετικό forum με τρόπους αντιμετώπισής του όποιου προβλήματός προκύψει.

  • Ο αρχάριος χρήστης καλό θα ήταν να ξεκινήσει με κάποια διανομή που να του δίνει την δυνατότητα να επιλέξει τους drivers σε περίπτωση που δεν ανιχνευθούν από το σύστημα κατά την εγκατάσταση.

Συνοψίζοντας ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία να έχω το antergos σαν κύριο λειτουργικό σύστημα και σας παροτρύνω και σε σας να το χρησιμοποιήσετε. Προσέξτε όμως μην είστε ΑΡΧΑΡΙΟΣ δηλαδή να μην είναι η πρώτη σας διανομή Linux. Παρόλα αυτά μπορείτε να απευθυνθείτε και στην ελληνική ομάδα του Antergos στο Facebook για απορίες.

 

Πηγή άρθρου: planet.ellak.gr https://cerebrux.net

 

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com