ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Το Debian μέσα από τη ματιά ενός αρχάριου χρήστη

Στο παρόν άρθρο γίνεται μια απόπειρα να καταγράψω τις απόψεις αλλά και τις εμπειρίες μου από τη χρήση του Debian. Όντας νέος χρήστης κάτι τέτοιο αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία γιατί όπως θα διαβάσετε, η μετάβαση μου ήταν μια διαδικασία με δυσκολίες που όμως ξεπεράστηκαν για να με ανταμείψουν με την ικανοποίηση που νιώθω από την καθημερινή χρήση της δημοφιλούς αυτής διανομής.

Γιατί Debian;

Από την ώρα που γνώρισα τον κόσμο του Linux με συνεπήρε η τεράστια ποικιλία του σε διανομές. Σαν άτομο χαρακτηρίζομαι από την ανήσυχη μου φύση και την περιέργεια μου να δοκιμάζω συνέχεια καινούρια πράγματα, στην συγκεκριμένη περίπτωση διανομές. Κατά κόρον χρησιμοποιώ διανομές που βασίζονται στο Debian όπως Ubuntu, MX Linux αλλά ποτέ δεν είχα δοκιμάσει να εγκαταστήσω το λεγόμενο καθαρό Debian πράγμα το οποίο με παρακίνησαν τον τελευταίο καιρό κάποιοι φίλοι, να δοκιμάσω.

Ήρθε η ώρα για την αλλαγή

Έτσι μια μέρα σαν την σημερινή σηκώθηκα και είπα στον εαυτό μου σήμερα θα βάλεις το Debian1. Έκανα το καφεδάκι μου, έγραψα τα Debian στο USB και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία.

Η εγκατάσταση δεν μπορώ να πω πως με δυσκόλεψε λόγω του απλού γραφικού περιβάλλοντος. Η διαφορά που συνάντησα είναι ότι χρειαζόταν ενσύρματη δικτύωση για να συνεχίσει η εγκατάσταση ώστε να προσθέσω γραφικό περιβάλλον και κάποια βασικά εργαλεία. Προσωπικά επέλεξα το GNOME ως γραφικό περιβάλλον και κάπως έτσι τελείωσε ο μισός καφές και η εγκατάσταση.

debian-arxarios-xristis

Μετά την εγκατάσταση τι;

Ανοίγει η οθόνη μου και να μαι, εγώ και το καθαρό Debian μπροστά μου. Η πρώτη μου επαφή με βρίσκει αντιμέτωπο με την ασύρματη κάρτα δικτύου να λείπει. Λέω εδώ την βάψαμε τώρα. Βλέπω το μοντέλο της ασύρματης κάρτας και με μια απλή αναζήτηση στο google και με 2-3 εντολές ενεργοποιήθηκε και συνδέθηκα με επιτυχία.

Με χαροποίησε το γεγονός ότι υπάρχει μία ισχυρή κοινότητα και ένα ακόμα πιο ισχυρό φόρουμ και πολλά προβλήματα είναι ήδη λυμένα. Έτσι με μια απλή αναζήτηση βρίσκεις αυτό που θες και κατά 99% είναι ήδη λυμένο.

Αυτό ήταν όλο και τώρα είμαι αντιμέτωπος με το να ρυθμίσω το σύστημα μου. Όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιώ υπάρχουν για Debian πράγμα λογικό αφού είναι ο πατέρας μεγάλων διανομών όπως το Ubuntu.

Το Debian στην καθημερινή χρήση

Μόλις στήσεις το Debian μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι μία από τις πιο σταθερές(stable) διανομές που έχω συναντήσει.

Αυτό οφείλετε σε πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι στο ότι οι εφαρμογές που υπάρχουν στα αποθετήρια βρίσκονται αρκετές εκδόσεις πίσω για παράδειγμα το LibreOffice που χρησιμοποιούν στα αποθετήρια τους βρίσκεται στην έκδοση 5.2.7.2 ενώ η πιο καινούρια βρίσκεται στο 6.2.0.0 . Από την μέρα που το έστησα δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και όλα έτρεχαν σαν ένα καλό ρολόι.

Σε ποιους απευθύνεται το Debian;

Πιστεύω πως είναι μία διανομή που είναι αρκετά κομψή και βολική σε άτομα που στήνουν τον υπολογιστή τους μια φορά και μετά δεν τους ενδιαφέρει να κυνηγήσουν ότι καινούρια έκδοση υπάρχει στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος κατ’ εμέ που είναι τόσο σταθερή.

Αν πάλι είσαι άνθρωπος που θέλεις να αναβαθμίζεις στην τελευταία τους έκδοση την κάθε εφαρμογή στον υπολογιστή σου, τότε το Debian δεν είναι και η καλύτερη δυνατή λύση καθώς υπάρχουν πολλές διανομές που στο προσφέρουν αυτό (rolling release).

Συμπέρασμα

Όπως είδαμε στο Debian 8 VS Arch Linux : μια αιρετική διαμάχη αναφέρεται στο Debian σαν τον παππού της οικογένειας και πράγματι έτσι είναι. Ο παππούς αυτός που καταφέρνει ακόμα στις μέρες μας να κρατάει γερά και φυσικά να προσφέρει την σταθερότητα που αναζητά κάποιος σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ 

https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com