ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από την πλανήτη…planet.ellak.gr: Deepin: Το Debian όπως θα έπρεπε να είναι, Linux με τα όλα του!

by: Linux Insider

To Deepin είναι μια πολύ καλή διανομή Linux με ισχυρά ατού το εντελώς ξεχωριστό μα πολύ εύχρηστο γραφικό περιβάλλον αλλά και τις δικές του ξεχωριστές εφαρμογές που κάνουν τη χρήση του υπολογιστή απολαυστικό παιχνιδάκι.

Την ύπαρξη του Deepin την αγνοούν οι περισσότεροι χρήστες Linux. Ίσως γιατί είναι από την Κίνα, ίσως γιατί δεν έχει γνωστό όνομα, ίσως γιατί δεν έχει μια Canonical από πίσω να την προωθεί με σωστό marketing. Πολλά ίσως. Αν της δώσετε όμως μια ευκαιρία, μπορεί να βρείτε το Linux που ψάχνατε για το desktop ή το laptop σας. Ένα λειτουργικό σύστημα που απλά… δουλεύει. Και δουλεύει καλά.

Πριν συνεχίσετε το διάβασμα του review, κι αν έχετε 20 λεπτά διαθέσιμα κι έναν υπολογιστή με άδειο δίσκο ή έστω ένα VM στο δίσκο για testing, προτείνω παράλληλα να πάτε να κατεβάσετε από το sourceforge το ISO της τελευταίας έκδοσης του Deepin (αυτή τη στιγμή 15.9, λήψη από εδώ). Κατεβάστε λοιπόν το ISO, ρίξτε το σε ένα USB stick με το Etcher (οδηγίες εδώ) για να το δείτε στην πράξη ή αν δεν έχετε spare PC απλά κάντε boot το ISO με το Virtualbox σε ένα VM.

Αυτό που θα βιώσετε είναι μία από τις ταχύτερες διαδικασίες εγκατάστασης που έχετε δει σε Linux σύστημα. Μάλιστα, και το Ubuntu και το Mint είναι γρήγορα, αλλά όχι τόσο όσο το Deepin. Υπάρχει βέβαια ένας λάκος στη φάβα. Το ISO του Deepin δεν είναι Live, είναι μόνο για εγκατάσταση. Κακό, θα πείτε, πως ξέρουμε ότι θα δουλέψει στο PC μας; Λογικό, αλλά αν το καλοσκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποια διανομή Linux αρνήθηκε να εγκατασταθεί σε ένα σύστημα ή δεν έπαιξε σωστά με τις συσκευές μας; Πάνε οι παλιοί καιροί που παλεύαμε με τους drivers.  Τώρα, πρέπει να έχεις κάτι πολύ εξωτικό για να βλαστημήσεις το Linux, που παίζει σχεδόν με όλα (ρωτήστε και τον Linus που κάθε νέα έκδοση του πυρήνα είναι 50% drivers!). Λογικά, θεωρώ, σκέφτηκαν και οι developers του Deepin και δίνουν το ISO μόνο για απευθείας εγκατάσταση! Και επίσης λογικά, δίνουν έκδοση μόνο 64bit. Ποιος έχει 32bit πια; Κι αν έχεις, δεν πας να βάλεις το Deepin που μόνο για παλιούς υπολογιστές δεν είναι – αν θες κάτι τέτοιο δες το Lubuntu ή καλύτερα το AntiX (όνομα και πράγμα!). Όσο λοιπόν, κατεβάζετε το ISO, εγώ συνεχίζω να περιγράφω.

Το Deepin παρότι διαφορετικό όπως θα δείτε και παρότι κινέζικο είναι σαν κάθε αλλη διανομή Debian. Στην αρχή της εκκίνησης με UEFI μας καλοσωρίζει ο GRUB, με τρεις επιλογές: εγκατάσταση, failsafe (αν έχετε πρόβλημα με την πρώτη επιλογή) και τσεκάρισμα ISO.

deepin boot

Πατάς Enter και βλέπεις ένα ωραίο animation με το logo της διανομής.

deepin - το logo στο boot

Σε 1 λεπτό, εμφανίζεται το πρόγραμμα εγκατάστασης. Και εκεί που περιμένεις να σε βομβαρδίσει με ερωτήσεις όπως σε άλλες διανομές, o Deepin installer ακολουθεί τη λογική του Ubuntu αλλά στο ΠΟΛΥ πιο απλό, για την ακρίβεια σε 5 βήματα. Στο πρώτο βήμα, σου λέει, επέλεξε μια γλώσσα για το σύστημα (όχι για την διαδικασία εγκατάστασης). Και ω ναι, έχει και ελληνικά.

deepin install greek

Πατάς Next (η γλώσσα δεν αλλάζει) και εμφανίζεται η αποδοχή της άδειας. Αυτό πρέπει να γίνει, γιατί εκτός από GPL εφαρμογές και λογισμικό, το Deepin έχει μέσα και δικά του πράγματα (όπως θα δείτε) που διανέμονται υπό μια πολύ πιο restrictive license. Πατάς Accept και συνεχίζεις.

Τρίτο βήμα: Ορίζεις username και κωδικό εισόδου. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται εδώ (με κλικ στο εικονίδιο αλλάζεις και avatar!).

deepin installer - dimioyrgia account

Τέταρτο βήμα, η επιλογή timezone, όπου δεν κάνεις τίποτε γιατί πολύ απλά έχει επιλέξει ήδη για εσένα την ζώνη της Ελλάδας. Πατάς Next.

Πέμπτο βήμα: η επιλογή του δίσκου εγκατάστασης. Εδώ υπάρχουν τρεις επιλογές: Simple, Advanced και Full Disk. Στην πρώτη επιλογή, σου δείχνει τα διαθέσιμα τμήματα του δίσκου και αν έχεις κάποιο spare με πάνω από 20GB απλά το επιλέγεις και πατάς Start Installation.

Easy partitioning with Deepin Linux

Η Advanced επιλογή είναι για όσους θέλουν να κάνουν κοπτοραπτική, κοινώς partitioning. Εμφανίζει τα τμήματα σε λίστα, επιλέγεις ποιο θες και είτε πατάς το εικονίδιο επεξεργασίας (εμφανίζεται τέρμα δεξιά) είτε πατάς delete και το διαγράφεις για να φτιάξεις άλλο.

deepin installer: advanced partitioning

Η πιο απλή επιλογή όμως είναι η τρίτη (full disk) όπου απλά επιλέγεις ένα δίσκο και το Deepin αναλαμβάνει όλα τα υπολοιπα. Στην πράξη και αυτό θα φτιάξει τρία τμήματα: ένα EFI (300ΜΒ, για την εκκίνηση), ένα swap 5-6GB και τον υπόλοιπο χώρο του δίσκου θα τον κρατήσει για το σύστημα.

Η διαδικασία εγκατάστασης κρατάει λιγότερο από 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξεις έναν καφέ. Και παράλληλα σου δείχνει τα highlights της διανομής. Όταν τελειώσει, κάνεις την επανεκκίνηση. Όμως πριν προλάβεις να δεις το animation με το logo, τσακ έφτασες στο login που είναι εξίσου εντυπωσιακά προσεγμένο. Και όλα αυτά πολύ γρήγορα. Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε πόσο απλό και γρήγορο είναι να πας από την αρχή της εγκατάστασης μέχρι εδώ…

Το Deepin μας κέρδισε με το απλό, γρήγορο και όμορφο τρόπο εγκατάστασής του – πράγματι οι τύποι έχουν κάτσει και έχουν φτιάξει κάτι που είναι όμορφο να το κάνεις και έχει λογική, αυτό το πράγμα που λέγεται design και πολύ το έχουν παρεξηγήσει ή ξεχάσει…

Όμως τα καλά έρχονται μετά. Γιατί αν ο installer του Deepin είναι προσεγμένος και φιλικός στον χρήστη, που να δείτε το UI του γραφικού περιβάλλοντός του, που λέγεται Deepin DE (θα το πω DDE, μην με βαρέσετε, έτσι;) και είναι εξολοκλήρου γραμμένο σε Qt5. Με το DDE, οι κινέζοι βάζουν τα γυαλιά σε πολλές διανομές Linux και σε πολλά περιβάλλοντα, τολμώ να πω ακόμα και στα GNOME/KDE. Γι’ αυτό το λόγο, το DDE έχει μεταφερθεί ήδη σε πολλές άλλες διανομές Linux και φυσικά σε Ubuntu, openSUSE και Fedora.

Το UI αποτελείται από ένα διαφανές dock στο κάτω μέρος της οθόνης, που συνδυάζει το μενού εκκίνησης, το task manager, και τα διάφορα εργαλεία τύπου ρολόι, trash κλπ. Αριστερά, υπάρχουν 7 εικονίδια. Κάθε ένα κάνει μια δουλειά και την κάνει απλά και όμορφα.

Το πρώτο από αριστερά είναι το μενού εκκίνησης. Εξορισμού το Deepin υιοθετεί μια MacOS λογική εμφάνισης των εφαρμογών, με εικονίδια που καταλαμβάνουν όλο το πλάτος της οθόνης. Λογικό, πια όλοι έχουμε μάθει αυτόν τον τρόπο που έχει επικρατήσει και στα κινητά μας.

Οι default εφαρμογές του Deepin

Hint: Πάνω αριστερά και πάνω δεξιά, υπάρχουν δύο icons. Με κλικ στο αριστερό, εμφανίζονται αριστερά οι κατηγορίες εφαρμογών (για φιλτράρισμα!):

Ενώ το δεξί λειτουργεί σαν παυσίπονο για τους γκρινιάριδες και τις γκρινιάρες που θέλουν το παραδοσιακό μενού α λά Windows. Σας δίνει ακριβώς αυτό:

start menu sto deepin linux

To δεύτερο εικονίδιο στο dock είναι κάτι σαν expose για να βλέπεις όλες τις τρέχουσες εφαρμογές αλλά και τις επιφάνειες εργασίας (εξορισμού 2). Και το ωραίο εφέ είναι ότι όλες οι προεπισκοπήσεις των εφαρμογών παίζουν κανονικά…

Expose

Το τρίτο εικονίδιο είναι ο διαχειριστής αρχείων Deepin. Εμένα μου θύμισε μια μίξη του Nautilus με τον Dolphin. Αριστερά, οι τοποθεσίες, πάνω η μπάρα για να γράψεις και στη μέση οι φάκελοι και τα αρχεία. Το μενού είναι στο εικονίδιο πάνω δεξιά, με τις γραμμούλες α λα mobile.

Λεπτομέρεια: Κάθε εφαρμογή του DDE έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σε σκοτεινό θέμα, απλά πατώντας την επιλογή Σκοτεινό Θέμα στο μενού της:

deepin file manager

To τέταρτο εικονίδιο, είναι Deepin Store ή αλλιώς το προηγμένο Κέντρο Λογισμικού αυτής της διανομής. Γιατί προηγμένο; Γιατί απλά δεν παίζεται… Κατ’αρχάς, από το μενού του Store (το εικονίδιο πάνω δεξιά…) επιλέγουμε Επιλογή Περιοχής -> Διεθνής και τα κινέζικα εξαφανίζονται για να δώσουν τη θέση τους στις γνωστές μας εφαρμογές.

Deepin Store

Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Μαζί με τα κλασικά Libreoffice, Inkscape, Gimp, VLC, Transmission και τα λοιπά, ο διαχειριστής εφαρμογών του Deepin σου δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσεις και πράγματα που δεν θα περίμενες να δεις εδώ. Όπως για παράδειγμα το Popcorn Time ή το TeamViewer, το Skype και το Putty!

Deepin software να δουν τα μάτια σου...
Deepin software να δουν τα μάτια σου…

Με κλικ δεξιά στο Rankings, σου εμφανίζει τις 100 πιο δημοφιλείς εφαρμογές, και εδώ οι εκπλήξεις συνεχίζονται μια και μπορείς να βάλεις με ένα κλικ το Kodi, το Atom, το Android Studio, τo Sublime Text, τον Vivaldi browser, τo Dropbox, το VMWare, το Steam, το GoogleEarth, το Spotify και πολλά άλλα:

deepin λογισμικό!

Με λιγα λόγια, δεν νομίζω να υπάρχει άλλη διανομή Linux που να σου δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσεις τόσα πράγματα με ένα κλικ στο Κέντρο Λογισμικού χωρίς καν να ανοίξεις browser! Αυτό από μόνο του, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα του Deepin.

Και το ωραίο; Σου λείπει κάτι ; Πας στο μενού του Store και κάνεις κλικ στο “Προτεινόμενη εφαρμογή” για να το ζητήσεις/προτείνεις – πρέπει όμως να φτιάξεις λογαριασμό στο Deepin Cloud, απλά δίνοντας το email σου! Λεπτομέρεια; Χρήσιμη όμως! Όπως και το γεγονός ότι σε κάθε εφαρμογή μπορείς να κάνεις παράπονα/σχόλια (από κάτω) ή να ζητήσεις αναβάθμιση του πακέτου…

Φυσικά, κάθε φορά που εγκαθιστάς κάτι, κάτω αριστερά στο Download φαίνεται πόσα κατεβάζεις και με κλικ εμφανίζεται η πρόοδος όλων:

Store progress

Τα επόμενα δύο εικονίδια στο docker, που είναι η Μουσική και το Deepin Movie, θα τα προσπεράσω. Όχι γιατί δεν αξίζουν, κάθε άλλο. Κάνουν τη δουλειά τους πολύ πιο καλά από άλλα αντίστοιχα προγράμματα (και είναι integrated στο DDE). Τις προσπερνάω γιατί θέλω να γράψω για το Κέντρο Ελέγχου του Deepin.

Το μόνο κοινό που έχει αυτό το Κέντρο Ελέγχου με ότι έχω συνηθίσει να βλέπω στις υπόλοιπες διανομές Linux είναι το εικονίδιο του, το κλασικό γρανάζι. Γιατί μόλις κάνεις κλικ στο γραναζάκι, δεν εμφανίζεται κανένα παράθυρο. Αντίθετα, προβάλει από δεξιά ένα προσεγμένο, ημιδιαφανές sidebar όπου εκεί υπάρχουν και εκεί γίνονται οι ρυθμίσεις του συστήματος, πάντα με την Deepin λογική. Δηλαδή εμφανίζονται όλες οι ρυθμίσεις η μία κάτω από την άλλη σε ένα ατελείωτο πανηγύρι ευκολίας να φέρεις το σύστημα στα  μέτρα σου (φιλτράρισμα ανά κατηγορία και πάλι από αριστερά).

Κέντρο Ελέγχου

To ωραίο είναι ότι αυτό το sidebar δεν αρκείται να μας φέρνει σε απόσταση βολής τις ρυθμίσεις. Αντίθετα, μόλις κάνεις κλικ σε κάτι πας πιο μέσα και πιο μέσα, χωρίς να φεύγεις ποτέ από εκεί, χωρίς να ανοίγει άλλο παράθυρο ή κάτι τέτοιο:

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι τρελοί κινέζοι έβαλαν και το εικονίδιο Back πάνω αριστερά, το οποίο με κλικ προσθέτει στο sidebar και ρολόι και notifications, και κατηγορίες ρυθμίσεων…  Τι άλλο να πω; Δεν περιγράφω άλλο…

deepin Control Center + notifications

Α, να γράψω και κάτι ακόμα που εμένα σαν προγραμματιστή απλά μου έκανε “κλικ”. Πάτησα Alt+F2, συνηθισμένος να γράψω το όνομα μας εφαρμογής και το Deepin μου ανοίγε Yakuake/Guake κονσόλα τερματικού από πάνω. Ι love you guys…

terminal α λα yakuake

Και είμαι σίγουρος ότι οι hackers του Deepin (και τους αποκαλώ έτσι διότι είναι μεγάλοι φανς του θεού της Perl, Larry Wall, ενώ κάποιοι από αυτούς κάνουν Lisp-παπάδες στο Emacs – δείτε εδώ στιγμιότυπα του Emacs εν δράσει) έχουν πολλά ακόμα τέτοια κρυμμένα διαμαντάκια στο Deepin, που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα. Να, όπως το Deepin Graphics Driver Manager για να εγκαθιστάς εύκολα GPU drivers, το Deepin Screenshot και το Deepin Screen Recorder (που αποθηκεύει και σε GIF εκτός από MP4), το Deepin Presentation Assistant για να μοιράζεσαι περιεχόμενο και να χειρίζεσαι παρουσιάσεις από το κινητό ή το System Monitor να πούμε, που το βλέπεις και μένεις με το στόμα ανοιχτό:

System Monitor με Qt5 εφέ
System Monitor με Qt5 εφφέ

Κλείνοντας να αναφέρω τα βασικά του Deepin 15.9 για να μην ξεχνιόμαστε. Τρέχει σε πυρήνα Linux 4.15 (τον οποίο λένε πως έχουν καλιμπράρει για desktop χρήση), έχει προεγκατεστημένα τον Chrome και το Thunderbird (φάουλ, imho), το WPS Office για επεξεργασία κειμένου, λογιστικών και παρουσιάσεων, δικό του text editor (θυμίζει πολύ το Kate), δικό του Movie και Music, εφαρμογές για scanners και εκτυπωτές και χιλιάδες άλλα πράγματα στο Store. Και ο κώδικας των εφαρμογών του DDE είναι φυσικά ανοικτός (δείτε το στο github.com/linuxdeepin) για όσους φοβούνται τον κινέζο κατάσκοπο 🙂 Τέλος το Deepin είναι rolling release, δηλαδή τη βάζεις και απλά ενημερώνεις συνέχεια.

Το deepin ειναι rolling releaseforum/dokimes-reviews/9573/deepin-debian-opos-tha-eprepe-na-einai-linux-me-ta-ola-toy

Προσωπικά, δοκίμασα το Deepin τόσο σε VM στον i7 (με 4GB RAM) όσο και σε ένα test PC που έχω με έναν ταπεινό i3 και 4 GB RAM σε SATA δίσκο (όχι SSD). Το σύστημα πέταγε και στις δύο περιπτώσεις. Εκτός από την ταχύτητα, όμως το Deepin με κέρδισε (και νομίζω θα κερδίσει και πολλούς και πολλές από εσάς μόλις το δοκιμάσετε) γιατί είναι από τις λίγες διανομές Linux που έχω δει να δίνουν τόση έμφαση στον ορθολογικό σχεδιασμό, εκείνον που δίνει την ομοιομορφία χωρίς να γίνεται βαρεμάρα και την απλότητα χωρίς να κόβει επιλογές. Το DDE είναι απλά σούπερ. Απλά δοκιμάστε το και σεις, και θα το διαπιστώσετε. Εγώ του τα βάζω τα 5 αστέρια! Εδώ που τα λέμε, ίσως και ο τίτλος του άρθρου να έπρεπε να είναι: Deepin, ο κινέζικος δράκος βρυχάται και δείχνει τα δόντια του Qt5! 🙂

 

Περισσότερα για το Deepin:

Επίσημος Οδηγός Εγκατάστασης

Πλήρης λίστα με τις πρωτότυπες εφαρμογές του Deepin

Πηγή άρθρου: planet,ellak,gr  https://www.linuxinsider.gr/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com