ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Τα νέα του Linux σήμερα: Deepin 15.9, δουλειά στην Google, NSA GHIDRA, Dell, kernel 5.0, Debian 10 και πολλά ακόμα

by: Linux Insider

Ξεκινάμε με την κυκλοφορία του Deepin 15.9, της κινέζικης debian-based διανομής που έχει ατού το δικό της ξεχωριστό μα εκπληκτικό περιβάλλον εργασίας (πάνω σε Qt5). Η νέα έκδοση φέρνει πολλαπλά gestures για οθόνες αφής, ευκολότερη διαχείριση ενέργειας. Πάρτε κι ένα στιγμιότυπο:

deeping 15.9

Αμέσως μετά, αν ασχολείστε με ανάπτυξη compilers και είστε hardcore LLVM/Clang fans ή έχετε εμπειρία σε C++, μπορεί να σας ενδιαφέρει το γεγονός ότι η Google προσλαμβάνει συνεχώς developers για τις αντίστοιχες ομάδες της. Καθόλου περίεργο μια και πλέον χρησιμοποιεί τον LLVM Clang σε πολλά projects με πιο γνωστά το Android και τον Chrome! Περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το post.

Αφήνουμε την Google και πάμε σε μια διαφορετική “εταιρεία”, την NSA. Μάλιστα, καλά διαβάσατε, η περίφημη υπηρεσία ασφάλειας των ΗΠΑ ετοιμάζεται να δώσει στον κόσμο δωρεάν το GHIDRA, ένα Java εργαλείο reverse engineering την ύπαρξη του οποίου μάθαμε για πρώτη φορά στα περίφημα έγγραφα της CIA (Vault 7) που αποκάλυψαν τα Wikileaks… Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν τον Μάρτιο στο RSA Conference 2019 στο Σαν Φρανσίσκο, όπως αποκάλυψε ο εντεταλμένος σύμβουλος της υπηρεσίας που θα μιλήσει στο συνέδριο.

Στα ευχάριστα νέα της ημέρας (αν και είναι δύο-τριών ημερών!), το VLC ξεπέρασε το “φράγμα” των 3 δισεκατομμυρίων downloads, σύμφωνα με τα στατιστικά της επίσημης ιστοσελίδας του, και το γιόρτασε με ένα εντυπωσιακό countdown στην CES2019 στο Λας Βέγκας. Κατόπιν τούτου, το VideoLan Client πιθανότατα έγινε το πιο δημοφιλές πρόγραμμα αναπαραγωγής media του κόσμου. Και είναι open-source… Η ομάδα ανάπτυξης εν τω μεταξύ ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει σύντομα και δυνατότητα AirPlay στην Android έκδοση για όσους θέλουν να streamάρουν βίντεο από το κινητό σε Apple TV. Αυτή τη στιγμή το VLC βρίσκεται στην έκδοση 3.0.6 ενώ η ομάδα δουλεύει πάνω στην έκδοση 4, που θα φέρει -λένε- πολλά νέα features…

Συνεχίζοντας τα ευχάριστα, η Dell την οποία ευγνωμονούμε για την διαχρονική υποστήριξή της στο Linux και την προσπάθειά της να προσφέρει καλά laptops με προεγκατεστημένο Linux (όπως το XPS 13 Developer Edition με Ubuntu 18.04), φαίνεται να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Ο επικεφαλής του Project Sputnik (έτσι λέγεται το τμήμα της Dell που παράγει τα linux laptops), Barton George, μίλησε στο Forbes για το project και το μέλλον του.

Να ρίξουμε μια ματιά στον πυρήνα Linux; Στις 13 Ιανουαρίου ο Linus ανακοίνωσε την έκδοση 5.0 rc2 του Linux kernel και πλέον βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίσημη κυκλοφορία της έκδοσης 5.0. Αυτό αναμένεται να γίνει τέλη Φλεβάρη ή αρχές Μάρτη, ανάλογα με το πόσες rc θα προκύψουν τελικά. Μην νομίζετε ότι το άλμα από τις εκδόσεις 4.x στην 5.x συνοδεύεται από καμιά τεράστια αλλαγή – άλλωστε οι περισσότερες αλλαγές αφορούν σε νέους drivers (50%) και αρχιτεκτονικές (20%). Η αιτία είναι πολύ πιο απλή, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Torvalds με το γνωστό δικό του τρόπο: απλά στην 4.20 του τελείωσαν τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών οπότε απλά η 4.21 έγινε 5.0:

The numbering change is not indicative of anything special. If you
want to have an official reason, it’s that I ran out of fingers and

Προτείνουμε να ετοιμάσει ο ΕΛΛΑΚ την ιστοσελί

toes to count on, so 4.21 became 5.0.

Στα δυσάρεστα, από τον κόσμο της ασφάλειας, το Systemd που για πολλά έχει κατηγορηθεί από μπαρουτοκαπνισμένους sysadmins, ταλαιπωρείται από όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία κενά ασφαλείας που εντοπίστηκαν πρόσφατα. Το κακό είναι πως και τα τρία επιτρέπουν σε απλό χρήστη να γίνει root. Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα κενά υπάρχουν σε πάρα πολλές διανομές Linux – εκτός από το Fedora 28, και τα openSUSE Leap 15 / SUSE Linux Enterprise 15! Το καλό είναι ότι υπάρχουν ήδη patches για τις υπόλοιπες διανομές, οπότε κάντε update και πάρτε ανάσα! 🙂

Μιλώντας για patches,  η Canonical κυκλοφόρησε πριν 1-2 μέρες το patch για ένα πολύ σημαντικό κενό ασφαλείας στα εργαλεία Bluetooth του GNOME του Ubuntu 18.04 LTS. Όπως φαίνεται στην περιγραφή του προβλήματος (CVE-2018-10910 που εντόπισε ο security researcher Chris Marchesi), το κενό αυτό επιτρέπει σε κάποιον να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή μας μέσω Bluetooth pairing. Όσοι τρέχετε Ubuntu, φροντίστε να έχετε εγκαταστήσει/αναβαθμίσει στα παρακάτω δύο πακέτα: gnome-bluetooth 3.28.0-2ubuntu0.1 και libgnome-bluetooth13 3.28.0-2ubuntu0.1

Κλείνουμε με ένα καλό νέο, τα αποκαλυπτήρια του νέου γραφικού θέματος και wallpaper που θα έχει η επερχόμενη έκδοση 10 του Debian GNU/Linux, γνωστή και ως “Buster” (το συμπαθέστατο σκυλάκι από τον κόσμο του Toy Story, για όσους και όσες δεν το ξέρετε). Η νέα έκδοση θα κυκλοφορήσει κάπου την Άνοιξη και το Debian Project ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το γραφικό θέμα του νέου Debian. Νικητής το “futurePrototype” του  Alex Makas, ανάμεσα σε 9 προτάσεις που διαγωνίστηκαν στο σχετικό call. Αυτό το artwork, που θα είναι η προεπιλογή στο Debian 10,  αποτελείται από ένα wallpaper, ένα θέμα για την οθόνη σύνδεσης καθώς και γραφικά για το GRUB. Πάρτε γεύση (και δείτε και τις υπόλοιπες συμμετοχές στο διαγωνισμό):

Debian 10 theme

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/  https://www.linuxinsider.gr/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com