ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish!

Το Ubuntu 18.10 με κωδική ονομασία Cosmic Cuttlefish μόλις κυκλοφόρησε και φέρνει αναβαθμίσεις στις εκδόσεις λογισμικού που περιέχει, όσο και βελτιώσεις στην απόδοση και απόκριση του συστήματος συνολικά.
Περιέχει τις τελευταίες σταθερές ενημερώσεις για το GNOME Desktop, μια καλύτερη εμπειρία snap και ένα νέο/φρέσκο θέμα (Theme) προερχόμενο από την κοινότητα και ονόματι Yaru.

Αυτή η έκδοση είναι μικρής διάρκειας, που σημαίνει ότι θα έχει υποστήριξη για 9 μήνες από την ημερομηνία κυκλοφορίας.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ξεκινώντας από το χαμηλότερο επίπεδο, θα δούμε αναβαθμίσεις στον πυρήνα και σε σημαντικές βιβλιοθήκες του συστήματος. Ο πυρήνας έκδοσης 4.18 προσθέτει υποστήριξη για την κάρτα γραφικών AMD Radeon RX Vega M, ενώ το πακέτο linux-firmware έχει ήδη αναβαθμιστεί ώστε να περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι η out-of-the-box εμπειρία χρήσης καρτών AMD έχει βελτιωθεί κατά πολύ.
Λίγο παραπάνω από τον πυρήνα, η 18.10 αναβαθμίζει και το OpenSSL στην έκδοση 1.1.1 η οποία υποστηρίζει το πρωτόκολλο TLS v1.3, το οποίο είναι ταχύτερο αλλά και πιο ασφαλές.

Το Ubuntu 18.10 έρχεται με το GNOME 3.30 το οποίο φέρνει αρκετές βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά.

Κάποιες από τις αναβαθμίσεις που φέρνει το GNOME είναι:

  • Η εφαρμογή Disks (Δίσκοι) μπορεί πλέον να αποκρυπτογραφεί και να μοντάρει τόμους οι οποίοι έχουν κρυπτογραφηθεί με το πρόγραμμα VeraCrypt, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να μοιράζεστε δεδομένα με περισσότερη ασφάλεια.
  • Η εφαρμογή Settings (Ρυθμίσεις) διαθέτει πλέον ένα νέο πεδίο για τη διαχείριση συσκευών Thunderbolt ενώ δείχνει συγκεκριμένα πεδία σχετικά με το υλικό μόνον όταν αυτό το υλικό έχει εντοπιστεί από το σύστημα. Πράγμα που κάνει την εφαρμογή Ρυθμίσεις πιο “καθαρή”.
  • Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, περισσότερα στοιχεία καταχωρούνται στην προσωρινή/λανθάνουσα μνήμη της GPU ώστε να μειώσουν τον φόρτο σε CPU/GPU και να αυξήσουν το ρυθμό ανανέωσης . Αποτέλεσμα αυτού είναι η ταχύτερη απόκριση του συστήματος συνολικά, χωρίς να επιβαρύνονται ο επεξεργαστής ή η κάρτα γραφικών.

Σε ότι αφορά το εργαλείο αναφοράς σφαλμάτων, προστέθηκε η επιλογή “Remember this in future” έτσι ώστε αν ο χρήστης το επιθυμεί, όλες οι αναφορές σφαλμάτων να στέλνονται αυτόματα, χτίζοντας έτσι μια πολύ καλή εικόνα του από που προέρχονται αυτά τα σφάλματα και τι αφορούν. Βοηθώντας έτσι να εντοπιστούν και κατηγοριοποιηθούν καλύτερα.
Αν και αυτή η επιλογή είναι ήδη διαθέσιμη μέσω των Ρυθμίσεων, η προσθήκη του κουμπιού βοηθάει τον χρήστη να επιλέγει την αυτόματη αποστολή βλέποντας ταυτόχρονα τι ακριβώς περιεχόμενο θα στείλει μια συγκεκριμένη αναφορά σφάλματος.

Η πιο εμφανής αλλαγή στη 18.10 είναι πως το Yaru Theme είναι πλέον το προεπιλεγμένο. Η κοινότητα δημιούργησε ένα νέο/φρέσκο Θέμα (theme) για το Ubuntu Desktop και αυτό αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί ως το προεπιλεγμένο σε αυτή την έκδοση.

ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ ΔΑΧΤΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ

Οι βασικές βιβλιοθήκες γι αυτή τη λειτουργία έχουν έρθει στο Cosmic, με το fprintd και το libfprint να περνάνε στα βασικά αποθετήρια (main acrhive).
Το δαχτυλικό αποτύπωμα μπορεί να ξεκλειδώσει μια συνεδρία στην οποία ο χρήστης έχει ήδη εισέλθει.
Δεν μπορεί ένας χρήστης να χρησιμοποιήσει το δαχτυλικό αποτύπωμα για να εισέλθει σε μια συνεδρία εξ αρχής (login).
Αυτό συμβαίνει για λόγους ασφαλείας λόγω του ότι τα δαχτυλικά θεωρούνται ισάξια με τα ονόματα χρηστών (usernames) και όχι με τους κωδικούς εισόδου (passwords).
Για την σωστή λειτουργία των δαχτυλικών, θα χρειαστεί να έχετε ήδη εγκαταστήσει οδηγούς για τη συσκευή σας.

GS Connect

Πρόκειται για μια εφαρμογή, μια επέκταση στην ουσία, για το περιβάλλον GNOME η οποία ενσωματώνει πληροφορίες για την συσκευή Galaxy (εξου και το GS).
Αυτή επέκταση ήταν να συμπεριληφθεί από προεπιλογή σε αυτή την έκδοση, αλλά θεωρήθηκε προς το παρόν ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη.
Μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση και να χρησιμοποιήσετε αυτή την επέκταση εκτελώντας την παρακάτω εντολή σε ένα τερματικό:

sudo apt install gnome-shell-extension-gsconnect

Ubuntu User Statistics Website

Η τοποθεσία Web στην οποία δημοσιεύονται όλα τα στατιστικά που συλλέγονται από συστήματα χρηστών οι οποίοι συμμετέχουν στη έρευνα χρήσης, αυτή η λειτουργία έχει ενσωματωθεί από την προηγούμενη έκδοση στο λειτουργικό σύστημα, είναι πλέον έτοιμη και μπορεί να βρεθεί εδώ: https://www.ubuntu.com/desktop/statistics

ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

Σε αυτή την έκδοση ήταν να προστεθεί η ικανότητα DLNA server στο Desktop. Γι’ αυτό χρειάζεται να ελεγχθούν και να εγκριθούν πακέτα λογισμικού τα οποία θα περάσουν από το αποθετήριο Universe στο Main αποθετήριο του Ubuntu. Ο έλεγχος περιλαμβάνει διάφορα στάδια όπως Ασφάλεια, Ποιότητα Κώδικα, Δείκτης ευκολίας Συντήρησης κλπ. Δεν υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να ελεγχθούν όλα τα απαραίτητα πακέτα λογισμικού σε αυτή την έκδοση.
Τα πακέτα βρίσκονται ήδη στο αποθετήριο Universe και μπορούν να γίνουν εγκατάσταση μέσω του apt. Διαβάστε περισσότερα για το Rygel στο GNOME Wiki: https://wiki.gnome.org/Projects/Rygel

Διαβάστε τις σημειώσεις έκδοσης και κάνε λήψη το Ubuntu 18.10 Cosmic, από εδώ.

Η Ανακοίνωση Κυκλοφορίας από τον Will Cooke.


Για όποια απορία έχετε ή για όποιο πρόβλημα προκύψει, το το φόρουμ της Ελληνικής Κοινότητας Ubuntu είναι πάντα στη διάθεση σας.

Βρείτε επίσης την Ελληνική Κοινότητα του Ubuntu:

Πηγή άρθρου: http://www.ubuntu-gr.org/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com