ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη… planet.ellak.gr: Νέα από το συνέδριο Nextcloud, 26-27 Αυγούστου 2018

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Ακόμα μια χρονιά συμμετείχα σε ένα καταπληκτικό συνέδριο της κοινότητας Nextcloud. Κλασικός τόπος διεξαγωγής του το Βερολίνο τις ημέρες 26-27 Αυγούστου. Το συνέδριο αποτελούνταν από hackdays, 2 ημέρες συνεδρίου με ομιλίες από την κοινότητα (26-27 Αυγούστου) και μια μέρα με ομιλίες για τους εταιρικούς πελάτες (δεν μας ενδιέφεραν). Αυτή τη φορά πήγα με τον Παντελεήμων Σαράντο που ήρθε πρώτη φορά πέρσι, μπήκε στο σούπερ project Nextcloud Pi. Μαζί μου ήρθε και ο Ιωσήφ Αδαμίδης. Πρώτη φορά. Ελπίζω όχι η τελευταία!!!

Προσωπικά εκπροσώπησα το project openSUSE με booth στους διαδρόμους του πανεπιστημίου. Όμως βοήθησα λίγο τους διοργανωτές στο στήσιμο του συνεδρίου, σε ότι εργασία θεώρησαν ότι θα μπορούσα να βοηθήσω.

Κάθε χρόνο συναντώ τους φίλους από το project, φίλους που μιλάμε στο διαδίκτυο. Πολύ φιλικοί όλοι τους, όχι μόνο προς εμένα αλλά και προς τα άλλα άτομα που βλέπουν πρώτη φορά. Αρκετά όμως με τον πρόλογο.

Ας δούμε τι έγινε στο συνέδριο.
Αρχικά κυκλοφόρησε η νέα έκδοση 14 του Nextcloud. Είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα https://nextcloud.com/install/. Πάνω από 2500 βελτιώσεις έχουν υποβληθεί από περίπου 1800 άτομα που συνεισφέρουν. Ο στόχος πλέον αλλάζει από μια λύση για διαμοιρασμό αρχείων (file sync and share) σε μια λύση collaboration όπου χρησιμοποιούνται το ημερολόγιο, το mail, η επεξεργασία online των εγγράφων και άλλα πολλά.

Η έκδοση διαθέτει πολλές βελτιώσεις.
– Βελτίωση στη γραφική διεπαφή.
– Βελτίωση στον τρόπο διαμοιρασμού αρχείων. Βελτιώσεις στο opencloudmesh και το global scale όπου γίνεται ευκολότερος ο διαμοιρασμός αρχείων μεταξύ χρηστών σε διαφορετικούς διακομιστές.
– Βελτίωση στους πελάτες, τόσο σε αυτόν που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή όσο και στα κινητά (iOS, Android). Μπορείτε να κάνετε τα πάντα μέσα από τους πελάτες χωρίς χρησιμοποιήσετε την διεπαφή web από τον browser σας.
– Βελτίωση στο app store, εκεί που θα βρείτε τις εφαρμογές που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο Nextcloud ώστε να γίνει εργαλείο collaboration. Θα βρείτε πάνω από 150 εφαρμογές και μπορείτε να τις εγκαταστήσετε μέσα από το Nextcloud σας. Η εφαρμογή που δουλεύεται κατά κόρον είναι η εφαρμογή του ημερολογίου. Έχουν προστεθεί πολλές λειτουργίες όπως να ζητήσετε από κάποιον αν είναι ελεύθερος μια συγκεκριμένη ώρα ή να χρησιμοποιήσετε την αίθουσα συνεδριάσεων κλπ. Επίσης πολλοί γνωρίζετε την χρήση του Collabora Online αλλά υπάρχει και η λύση του Onlyoffice.


– Βελτιώσεις στο Nextcloud Talk. Το Nextcloud Talk στηρίζεται σε ένα παλιότερο project που αναβαθμίστηκε. Τώρα με πολύ λίγα κλικς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον server σας για να μιλάτε (βίντεο-ήχος) ή ακόμα και να διαμοιράζεστε την επιφάνεια εργασίας σας.


– Επιβεβαίωση μέσω βίντεο (video verification). Πρώτη φορά εισάγεται στην έκδοση 14. Τι είναι αυτό; Ας πούμε ότι είστε γιατρός ή τράπεζα και πρέπει να διαμοιράσετε πληροφορίες από ένα αρχείο με έναν ασθενή-πελάτη σας. Τα δεδομένα είναι ευαίσθητα, οπότε πρέπει να τα δει μόνο το άτομο που προορίζεται να σταλεί το αρχείο. Μπορείτε να εισάγετε έναν κωδικό τον οποίο όμως θα σας το ζητήσει το άτομο αυτό μέσω βίντεο κλήσης. Σιγουρεύεστε ότι είναι το άτομο που θέλετε και τότε του δίνετε τον κωδικό. Δείτε πως δουλεύει:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=Pffusr1bac4

 

Simple signup

Αυτό δεν αφορά κάποια νέα λειτουργία της έκδοσης 14 αλλά ένας τρόπος ώστε να χρησιμοποιήσουν περισσότερα άτομα το Nextcloud. Το πρόβλημα που λύνει είναι το ότι οι περισσότεροι είναι (και θέλουν να είναι) απλοί χρήστες. Δεν ξέρουν πως να στήσουν έναν server και πάνω σε αυτόν να εγκαταστήσουν το Nextcloud. Οπότε η πρωτοβουλία αυτή αφορά τα άτομα αυτά.

Στην διεύθυνση

http://nextcloud.com/yourdata

μπορείτε να βρείτε τους τρόπους που μπορείτε να έχετε Nextcloud. Εάν επιλέξετε το νο 1 (Simple Signup) θα σας πάει στην διεύθυνση

https://nextcloud.com/signup/

όπου θα γράψετε το mail σας και ένα password και θα εγγραφείτε στον κοντινότερο provider Nextcloud. Θα σας δώσει 2 GB χώρο αποθήκευσης. Το ίδιο μπορεί να γίνει και μέσα από τις εφαρμογές του κινητού σας.

 

 

NEC Platforms Ltd

Τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία με την Ιαπωνική εταιρία NEC Platforms Ltd σε συνεργασία με την Waffle Computer, Ltd., θα εγκαταστήσουν το Nextcloud στα routers της εταιρίας.

Δυο χρόνια μετά την κυκλοφορία του Nextcloud Box ήταν η αρχή για να εισαχθούν οι οικιακοί χρήστες στην χρήση του Nextcloud. Υπήρχαν προβλήματα bandwith (σε περισσότερες χώρες), πως θα ανοίξουν πόρτες ώστε να έχει πρόσβαση και εκτός σπιτιού. Οπότε η συνεργασία με την εταιρία NEC έρχεται να λύσει προβλήματα συνδεσιμότητας. Επίσης οι ταχύτητες στην Ιαπωνία είναι οπτικές ίνες, οπότε έχει λυθεί και το πρόβλημα του bandwith.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είδαμε κάποιο πρωτότυπο ή κάτι να δουλεύει ρε αδερφέ. Θα περιμένουμε να δούμε τα νέα σύντομα.

 

Booths

Μπορεί να μην είδαμε κάποιο πρωτότυπο από τη NEC όμως υπήρχαν booth της Ubos και της On my disk. Αξίζει να τα ρίξετε μια ματιά.

Δείτε την αρχική ομιλία του Frank.

https://www.youtube.com/watch?v=BEFgAIS5UVw


Εκτός του συνεδρίου, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε κάποια από τα αξιοθέατα του Βερολίνου. Προσωπικά για 2η και 3η φορά αλλά κάθε φορά πηγαίνω με διαφορετικά άτομα, οπότε αναγκαστικά πρέπει να βλέπω τα ίδια αξιοθέατα. Ίσως την επόμενη φορά να πάω μόνος εκεί που θέλω.

Δείτε μερικές φωτογραφίες στο άλμπουμ στο flickr.

Πηγή άρθρου: planet.ellak.gr, https://eiosifidis.blogspot.com

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com