ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Γιατί να χρησιμοποιήσετε openSUSE Tumbleweed

Διαβάζω συχνά απόψεις σχετικά με το μέλλον των desktop υπολογιστών ότι βρίσκεται στις διανομές rolling. Αυτό είναι κάτι που είχα εκφράσει στην κοινότητα openSUSE εδώ και πολύ καιρό (μάλλον όταν είχε ξεκινήσει το αποθετήριο Tumbleweed). Συχνά με ρωτάνε γιατί να χρησιμοποιήσουμε openSUSE Tumbleweed και πως μπορεί να συγκριθεί με άλλες διανομές όπως Fedora ή Ubuntu. Η αλήθεια είναι ότι το Tumbleweed είναι δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να συγκριθεί με διανομές όπως Fedora ή Ubuntu.

Και οι δύο είναι “παραδοσιακές”, διανομές με βάση το μοντέλο ανάπτυξης και κυκλοφορίας. Τις κατασκευάζουν προσεκτικά μέσα σε λίγους μήνες, γίνεται η κυκλοφορία και στη συνέχεια διορθώνουν προσεκτικά τα σφάλματα (συχνά διατηρώντας τις αλλαγές όσο το δυνατόν πιο μικρές) για να είναι ασφαλείς/χρήσιμες για τους χρήστες τους κατά τη διάρκεια ζωής τους.

Εάν ενδιαφέρεστε για μια τέτοια έκδοση στην διανομή openSUSE, έχουμε την έκδοση Leap. Πιστεύω η έκδοση Leap είναι καλύτερη από το Fedora και το Ubuntu για ένα σωρό λόγους, ξεκινώντας από το γεγονός ότι το Leap διαθέτει ένα κώδικα Enterprise (το SUSE Linux Enterprise για την ακρίβεια) στην καρδιά του με την κοινότητα openSUSE να έχει φτιάξει μια ολοκληρωμένη κοινοτική διανομή πάνω σε αυτό.

Το παρόν κείμενο θα επικεντρωθεί στην έκδοση Tumbleweed.
Υπάρχει ένα “ρητό” στην κοινότητα. Είμαστε Rock (Leap) and Roll (Tumbleweed).

Είναι περισσότερο σαν το Arch και το Gentoo από αυτή την άποψη. Το Tumbleweed σήμερα περιέχει τα πιο πρόσφατα πακέτα από κάθε λογισμικό που έχει πακεταριστεί από την κοινότητα openSUSE. Οι τελευταίοι πυρήνες, οι βιβλιοθήκες, τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, τα πάντα στο Tumbleweed μπορούν και αλλάζουν τακτικά.

Αλλά, σε αντίθεση με άλλες διανομές rolling, το Tumbleweed το κάνει πιο έξυπνα.

Σωστή κατασκευή

Το Tumbleweed χτίζεται σαν μια «παραδοσιακή» διανομή. Όλα τα πακέτα του Tumbleweed χτίζονται σαν σύνολο και αποστέλλονται μαζί ως τελικό προϊόν στην διανομή. Εάν ένα νέο πακέτο ενδέχεται να ακυρώσει ένα άλλο πακέτο (π.χ. νέο glibc, νέες βιβλιοθήκες, νέο πυρήνα κ.λπ.) τότε τα εξαρτώμενα πακέτα ξαναχτίζονται, όπως και στις παραδοσιακές διανομές.

Αλλά εκεί όπου οι παραδοσιακές διανομές χρειάζονται μέρες, μερικές φορές εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την παραπάνω διαδικασία, εμείς στο openSUSE το κάνουμε σε ώρες, επειδή υπάρχει το Open Build Service.

Αυτό δημιουργεί ένα «στιγμιότυπο». Σε αυτό το σημείο, μια παραδοσιακή διανομή πιθανώς θα την αποκαλούσε “υποψήφια έκδοση”, ένα ISO και ένα σύνολο αποθετηρίων με όλο το λογισμικό που κατασκευάστηκε και είναι έτοιμο για δοκιμή. Οι περισσότερες διανομές χρειάζονται εβδομάδες για να παράγουν δοκιμασμένα ISO και αποθετήρια. Το Tumbleweed το κάνει περίπου 5 φορές την εβδομάδα.

Δοκιμασμένο καλά

Αλλά η κατασκευή είναι μόνο η μισή ιστορία. Μια καλή διανομή πρέπει να δοκιμαστεί. Μια καλή rolling διανομή πρέπει να δοκιμαστεί γρήγορα. Το Arch και το Gentoo βασίζονται σε χειροκίνητους δοκιμαστές και καθυστερούν σκόπιμα τη συμπερίληψη των πακέτων στα κύρια αποθετήριά τους, προκειμένου να δοθεί στους ανθρώπους χρόνος να δοκιμάσουν τα πάντα. Το openSUSE έχει openQA. Πριν οποιοσδήποτε άνθρωπος “ακουμπήσει” ένα στιγμιότυπο, το openQA δοκιμάζει αυτό το στιγμιότυπο πάνω από 100 φορές σε τέσσερις διαφορετικές αρχιτεκτονικές υλικού (i586, x86_64, ppc64 και aarch64). Αυτά δεν είναι τελείως αυτόματα. Κάποιοι προγραμματιστές γράψανε κάποιο κώδικα για να ξεκινήσουν κάποιου είδους δοκιμές. Το openQA κάνει πραγματικά σωστά σενάρια. Εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, dual boot, κρυπτογράφιση LVM, kde, gnome, xfce, live CD, εγκαταστάσεις δικτύου. Οτιδήοτε μπορείτε να φανταστείτε, το δοκιμάζουμε. Μπορείτε να βοηθήσετε συμβάλλοντας στις δοκιμές καθώς το openQA είναι 100% ανοικτού κώδικα.


Ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα openQA για ένα πρόσφατο στιγμιότυπο Tumbleweed για να πάρετε μια ιδέα

Να πούμε πάλι ότι το openQA δεν είναι κάποιο είδος τεχνητής νοημοσύνης τεστ “όπου κάποιος φανταχτερός προγραμματιστής έγραψε τον κώδικα ώστε ένα ρομπότ να βάζει τα κουμπιά στην σωστή σειρά”. Το openQA μπορεί πραγματικά να “δει” τις οθόνες που δοκιμάζει. Χρησιμοποιεί το openCV και μια βιβλιοθήκη στιγμιότυπων οθόνης αναφοράς (με επιλεγμένους τομείς ενδιαφέροντος που επιτρέπουν στο openQA να αγνοεί πράγματα που δεν μας ενδιαφέρουν) τα οποία ονομάζουμε “needles”.

Έτσι, κάθε δοκιμή ελέγχει ότι κάθε οθόνη φαίνεται όπως εμείς θέλουμε να φανεί στους χρήστες. Κάθε λειτουργία που δοκιμάζεται πιέζει τα ίδια πλήκτρα και κάνει κλικ στα ίδια κουμπιά του ποντικιού που θα έκανε ένας χρήστης και στη συνέχεια το openQA επιβεβαιώνει ότι το λογισμικό συμπεριφέρεται με τον τρόπο που έχει “διδαχθεί” να περιμένει.

Το openQA το κάνει αυτό για κάθε βήμα στις εγκαταστάσεις και τις αναβαθμίσεις.
Το openQA ελέγχει όλες τις εντολές της κονσόλας, το systemd, το zypper, το YaST σε κατάσταση ncurses, το curl, το vim, το firewall, το ssh, κ.λπ.
Το openQA συνδέεται στο περιβάλλον εργασίας της επιλογής (GNOME, KDE, lxde, xfce, κλπ.) και ελέγχει τις γραφικές εφαρμογές. Δουλεύουν οι εφαρμογές gedit; Το firefox; Το thunderbird; Το libreoffice; Το inkscape; Το gimp; Οι άλλες;

Και το κάνει αυτό σε δεκάδες διαφορετικά σενάρια, ξανά και ξανά, παράλληλα σε πολλά VM. Εξακολουθούμε να κάνουμε επιπλέον δοκιμές στις εισερχόμενες υποβολές πακέτων, σε πολλές περιπτώσεις προλαβαίνουμε πριν φτάσουν κοντά σε ένα στιγμιότυπο και οι προγραμματιστές μας παίρνουν ωραίο γρήγορο feedback σχετικά με την κατά τα άλλα δυνητικά καταστροφική τους αλλαγή.

Ταχύτατη παράδοση

1000 δοκιμές, πάνω από 100 σενάρια … και με το τρέχον υλικό μας (χάρη στην SUSE!), ένα πλήρες στιγμιότυπο δοκιμάζεται σε περίπου 3 ώρες.

Και αν περάσει, κυκλοφορεί αυτόματα, επίσημα προς χρήση από την κοινότητα.

Οι περισσότερες διανομές χρειάζονται εβδομάδες για να παράγουν δοκιμασμένα στιγμιότυπα και αποθετήρια.
Το Tumbleweed το κάνει περίπου 5 φορές την εβδομάδα.

Μια “ήσυχη” εβδομάδα μπορεί να αποτελείται από περίπου 150 νέα / ενημερωμένα πακέτα και ένα νέο πυρήνα.
Μια κανονική εβδομάδα είναι διπλή, αν όχι τριπλή, και κινείται γρηγορότερα και γρηγορότερα.

Όλη αυτή η πρόσθετη εργασία δεν μπερδεύεται. Συχνά προλαβαίνουμε άλλες παραδοσιακές rolling διανομές για την παράδοση δοκιμασμένων εκδόσεων του KDE Plasma και του GNOME, διότι μπορούμε να τα δοκιμάσουμε πιο γρήγορα και να τα στείλουμε με βεβαιότητα στα επίσημα αποθετήρια του Tumbleweed. Είμαστε βέβαιοι ότι τίποτα δεν θα βγει στα αποθετήρια και με την πρώτη αναβάθμιση θα καταλήξετε με χαλασμένο σύστημα.

Αυτό δεν είναι καθολικά αληθές, οι καλές δοκιμές εντοπίζουν τα σφάλματα, αυτά τα σφάλματα πρέπει να διορθωθούν, οπότε αν παρατηρήσετε κάτι που παίρνει περισσότερο από ότι θέλετε, είναι συχνά ένα σημάδι ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε με περισσότερους συνεισφέροντες βοηθώντας το πακέτο αυτού του συγκεκριμένου λογισμικού. Μπορείτε να μάθετε πώς να συνεισφέρετε στο Tumbleweed ΕΔΩ.

Μας εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι

Τα περισσότερα από αυτά που περιγράφω παραπάνω επήλθαν μετά τον Ιούλιο του 2014 και κορυφώθηκαν με τη «συγχώνευση» του παλιού Tumbleweed και του Factory τον Νοέμβριο του 2014.

Από τότε, το ποσοστό χρήσης του Tumbleweed δεν ήταν τίποτα λιγότερο από το αστρονομικό. Κοιτάξτε αυτούς τους αριθμούς


Εάν δούμε τους αριθμούς, το Tumbleweed μπορεί να είναι ήδη μεγαλύτερο από τις «πιο διάσημες» κυλιόμενες διανομές. Το αν αυτό είναι αλήθεια, δεν αλλάζει ένα γεγονός. Θέλουμε να δοκιμάσετε το Tumbleweed.

Μεταξύ των χρηστών, υπάρχουν και εταιρίες όπως η SoftIron που χρησιμοποιούν το Tumbleweed στους Overdrive 3000 64-bit ARM διακομιστές τους και η Fujitsu που προσφέρει το Tumbleweed ως επιλεγμένο κοινοτικό Linux σε πελάτες με hardware Skylake. Το GNOME διαφημίζει το GNOME Tumbleweed: Next LiveCD, ώστε οι χρήστες του να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες μόλις κυκλοφορήσουν, ακόμα και πριν τα δοκιμασμένα πακέτα εμφανιστούν σωστά στο Tumbleweed.

Μπορεί να είμαι προκατειλημμένος, αλλά το Tumbleweed είναι η μόνη διανομή που προτείνω σε κάθε λάτρη του Linux για καθημερινή χρήση.

Εάν ενδιαφέρεστε για το Linux, θέλετε τα πιο πρόσφατα πακέτα, αλλά τα θέλετε μόνο όταν δουλεύουν πραγματικά, το Tumbleweed είναι η καλύτερη επιλογή.

Και όποιος διαφωνεί είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στο project openSUSE, να μας βρει στη λίστα αλληλογραφίας opensuse-factory@opensuse.org και να βοηθήσει να γίνει ακόμα καλύτερο ;).

 

Πηγή  άρθρου:https://planet.ellak.gr/  https://eiosifidis.blogspot.com

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com