ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το openSUSE Leap 15: Νέα έκδοση βασισμένη στο εταιρικό SLE 15

Η νέα έκδοση του openSUSE Leap 15 προσφέρει στους επαγγελματίες, και τις επιχειρήσεις μια νέα, φρέσκια και βελτιωμένη διανομή βασισμένη στον συνδυασμό πακέτων της κοινότητας openSUSE και του SUSE Enterprise Linux 15.

Το openSUSE Leap, για όσους δεν το γνωρίζουν αποτελεί μια υβριδική διανομή Linux το του οποίου η βασικές υπηρεσίες του λειτουργικού προέρχονται από την εταιρική διανομή SUSE Enterprise (SLE) ενώ οι εφαρμογές και το γραφικό περιβάλλον προέρχονται από την συνεισφορά της κοινότητας openSUSE. Η πρώτη έκδοση του Leap ήταν η έκδοση 42.1 και βασίστηκε στο πρώτο Service Pack (SP1) του SLE 12. Τρία χρόνια αργότερα, η έκδοση της SUSE και η κοινότητα openSUSE κυκλοφορούν την έκδοση Leap 15.

Αυτός ο συνδυασμός, κοινοτικής και εταιρικής συνεισφοράς για την δημιουργία του openSUSE Leap, την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική για όσους ενδιαφέρονται να έχουν μια αξιόπιστη και σταθερή έκδοση Linux σε προσωπικούς αλλά και εταιρικούς workstations υπολογιστές.

Νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το openSUSE Leap 15

Το openSUSE Leap 15 επιτρέπει στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται, την εύκολη μετάβαση από openSUSE Leap σε SLE, διαθέτει ένα νέο εργαλείο partitioning δίσκου, ενσωματώνει το Groupware Kopano, χρησιμοποιεί πλέον το Firewalld ενώ επιπλέον η νέα έκδοση εισάγει μια επιλογή ρόλου συστήματος όπως τον κλασικό ρόλο διακομιστή και workstation ή διακομιστή για IoT και embedded συσκευές.

Έτσι, όπως και σε προηγούμενες εκδόσεις, οι sysadmin μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Leap για τη φιλοξενία διακομιστών email/groupware ή για διαχείριση δικτύου με DHCP, DNS, NTP, Samba, NFS, LDAP και εκατοντάδες άλλες υπηρεσίες.

Όσον αφορά τον desktop χρήστη, η έκδοση GNOME στο Leap είναι ίδια με την έκδοση που χρησιμοποιείται στο SLE 15 η οποία χρησιμοποιεί πλέον το Wayland. Το KDE βασισμένο στην τελευταία έκδοση του Plasma 5.12 Long-Term Support είναι επίσης διαθέσιμα συμπεριλαμβανομένων όλων των εργαλείων και εφαρμογών που υποστηρίζει η κοινότητα.

Οι απαιτήσεις συστήματος ειναι:

  • 2 Ghz dual core επεξεργαστή
  • 2 GB μνήμη RAM
  • 40GB+ ελεύθερος χώρος στον δίσκο

Τέλος, το Leap υποστηρίζει 64bit επεξεργαστές ενώ η υποστήριξη για άλλες αρχιτεκτονικές όπως η ARM64 και η POWER βρίσκονται υπό ανάπτυξη από την κοινότητα.

Λήψη openSUSE Leap

Αναβάθμιση σε openSUSE Leap 15

Για όλους τους υπάρχοντες χρήστες Leap οι αναβάθμιση είναι διαθέσιμη και συνίσταται η  οποιαδήποτε αναβάθμιση να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Το openSUSE Leap 15 θα λαμβάνει ενημερώσεις συντήρησης και ασφάλειας για τουλάχιστον τρία χρόνια. Επειδή οι ενημερώσεις Service Pack αναμένονται ετησίως, οι χρήστες που θα έχουν Leap 15, θα πρέπει να ενημερώνουν το σύστημά τους με τα πιο πρόσφατα Service Packs (SP) Leap 15 εντός έξι μηνών από κάθε κυκλοφορία SP για να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις ενημερώσεις.


Παραπομπή:

 

Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com