ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη.. planet.ellak.gr: Ψηφιακή απεικόνιση αρχείων DICOM στο Nextcloud

Τους τελευταίους μήνες, η Aysel Afsar Ozkan ενσωμάτωσε την εφαρμογή για την απεικόνιση ψηφιακών ιατρικών εικόνων (DICOM) στο Nextcloud, καθιστώντας δυνατό στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να εξετάσουν τις εικόνες ακτινογραφίας ή τομογραφίας με ευκολία και κυρίως με ασφάλεια.

Παρουσίαση του DICOM


Το DICOM είναι το διεθνές πρότυπο για τη μετάδοση, την ανάκτηση, την αποθήκευση, την εκτύπωση, τη διεκπεραίωση και την εμφάνιση ιατρικών εικόνων που είναι ενσωματωμένες με ιατρικές πληροφορίες ασθενών, όπως οι Προστατευόμενες Πληροφορίες Υγείας (Protected Health Information – PHI). Η Aysel ανέπτυξε μια ανοιχτού κώδικα εφαρμογή προβολής αρχείων DICOM για το Open Health Imaging Foundation (OHIF), ένα επίτευγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι το DICOM είναι πανταχού παρόν σε όλο τον κόσμο σε συσκευές και συστήματα ακτινολογικής απεικόνισης.

Σχετικά με το Nextcloud


Εκτός από τη συνεργασία της με την OHIF, η Aysel εργάστηκε στην TOCA, μια εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών καινοτομίας με μια ομάδα ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων και σχεδιαστών, βοηθώντας τις εταιρείες να καινοτομούν στα προϊόντα, κατανοώντας τα πρότυπα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στην TOCA που άρχισε να χρησιμοποιεί το Nextcloud για να εργάζεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια με την παγκόσμια ομάδα και τους πελάτες της.

Η Aysel συνέχισε να χρησιμοποιεί το Nexcloud για προσωπικούς σκοπούς και λόγω της εμπειρίας της στο OHIF, είχε τη λαμπρή ιδέα να δημιουργήσει μια ανοικτού κώδικα εφαρμογή προβολής αρχείων DICOM για το Nextcloud ως προσωπικό ερευνητικό πρόγραμμα. Μέσα σε λίγους μήνες, ολοκλήρωσε την εφαρμογή DICOM στο Nextcloud και την έθεσε στη διάθεσή όλων στο αποθετήριο εφαρμογών.

Εφαρμογή DICOM στο Nextcloud


Η εφαρμογή DICOM επιτρέπει στο χρήστη να προβάλλει και να χειρίζεται τις εικόνες DICOM, χωρίς να εγκαταλείψει το Nextcloud. Μόλις ενεργοποιηθεί η εφαρμογή DICOM στο Nextcloud, η εφαρμογή θα αντιστοιχεί αμέσως και αυτόματα σε όλα τα αρχεία DICOM με την επέκταση *.dcm και τον τύπο MIME της εφαρμογής/dicom.

Η πλευρική γραμμή αναλύει τα αρχεία DICOM και εμφανίζει όλες τις ιδιότητες του DICOM, όπως η ταυτότητα ασθενούς, το όνομα ασθενούς και την ημερομηνία/ώρα μελέτης, σε έναν βολικό πίνακα λεπτομερειών. Μια κρίσιμη λειτουργία αναζήτησης στην πλαϊνή μπάρα επιτρέπει στον χρήστη να αναζητά γρήγορα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά DICOM.

Με ένα μόνο κλικ, ο η εφαρμογή DICOM του Nextcloud εμφανίζει εικόνες με διαφορετικούς τρόπους απεικόνισης, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την ακτινολογική εκτίμηση, όπως η Computed Radiography (CR), η Computed Tomography (CT), η Digital Radiography (DX), η Mammography (MG) και ο Magnetic Resonance (MR). Κάθε εικόνα μπορεί να ενισχυθεί με ενημερωτικές επικαλύψεις που αφορούν τον ασθενή. Οι δείκτες προσανατολισμού εικόνας υποδεικνύουν την αντίστοιχη κατεύθυνση της εικόνας με τις πληροφορίες που κωδικοποιούνται στο αρχείο DICOM, όπως αριστερά (L), οπίσθια (P), κεφαλικά (H) κ.ο.κ. Η εφαρμογή έχει επίσης μια γραμμή εργαλείων με τα βασικά εργαλεία απεικόνισης: Παράθυρο/Επίπεδο, Εστίαση, Πανοραμική, Αναστροφή, Περιστροφή οριζόντια, Περιστροφή κάθετα, Περιστροφή αριστερά, Περιστροφή δεξιά. Παράθυρο/Επίπεδο για χειρισμό της εικόνας: Μήκος, Ανίχνευση, Ελλειπτική Περιοχή ενδιαφέροντος (ROI), Ορθογώνια Περιφέρεια ενδιαφέροντος (ROI) και Γωνία για σχολιασμό και μετρήσεις. Επαναφορά στην αρχική εικόνας και Εκκαθάριση για να διαγράψετε όλους τους σχολιασμούς και τις μετρήσεις στην εικόνα. Τέλος, το πρόγραμμα προβολής DICOM είναι ενεργοποιημένο για προβολή και χειρισμό εικόνων σε κινητές συσκευές.

Η Aysel καλωσορίζει τις ερευνητικές συνεργασίες και είναι διαθέσιμη για να συνεργαστεί με τους πελάτες του Nextcloud που έχουν ειδικές ανάγκες γύρω από θέματα που σχετίζονται με το DICOM.

 

Το Nextcloud στην υγεία


Πολλά από τα δεδομένα που συλλέγονται και εξετάζονται σε νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμα σε χαρτί, δημιουργώντας προβλήματα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας. Ως εκ τούτου, η ψηφιοποίηση των δεδομένων για την υγεία επιταχύνεται.

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης έχει μοναδικές προκλήσεις όσον αφορά τον χειρισμό δεδομένων. Οι ευαίσθητες πληροφορίες για τον ασθενή, όπως το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, που συχνά ονομάζεται Προστατευμένες Πληροφορίες για την Υγεία (PHI), πρέπει να είναι διαθέσιμες γρήγορα όταν χρειαστεί. Η άμεση πρόσβαση στα δεδομένα υγείας σώζει ζωές. Ωστόσο, τα δεδομένα για την υγεία εκτιμάται επίσης ότι αξίζουν εκατό φορές περισσότερα από τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, καθιστώντας το δημοφιλές στόχο για τους “εγκληματίες” υπολογιστών (για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην ανάλυση της “Βιομηχανία της Υγείας” εδώ.

Η χρήση λύσεων απομακρυσμένου cloud για τη διαχείριση δεδομένων είναι μια επικίνδυνη πρόταση. Τα νοσοκομεία πρέπει να ελέγχουν τα δεδομένα υγείας των ασθενών με μια εσωτερική ομάδα πληροφορικής και όχι να εξαρτώνται από μακρινούς παρόχους πληροφορικής. Από την άποψη αυτή, το Nextcloud παρέχει μια μοναδική λύση για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Όταν ο οργανισμός σας αποφασίσει ότι είναι καιρός να βασιστεί σε μια ασφαλή, αυτο-φιλοξενούμενη λύση για ευαίσθητα δεδομένα και χειρισμό του DICOM, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του κλάδου Υγείας ή να επικοινωνήσετε απευθείας με την ομάδα πωλήσεων Nextcloud για πληροφορίες.

Αν θέλετε να υποστηρίξετε το έργο της Aysel, μπορείτε! Μπορεί να την βρείτε στον Patreon.

Ξεκινήστε τη συζήτηση στο φόρουμ Nextcloud

Ελεύθερη μετάφραση της σελίδας:
https://nextcloud.com/blog/digital-imaging-for-medicine-in-nextcloud/

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/   , Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com