ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη: planet.ellak.gr… Unity is Dead. Long Live Unity?

48 ώρες μετά τη βόμβα του Shuttleworth για την παύση ανάπτυξης του unity, του mir αλλά και του Ubuntu phone, αποφάσισα και εγώ όπως και πολλοί άλλοι να πω τη γνώμη μου για αυτή την κίνηση και κατά πόσο ωφέλιμη ή όχι θα είναι για το μέλλον της δημοφιλούς διανομής.

Καταρχήν να πω ότι τα συναισθήματα μου είναι ανάμικτα. Από τη μια δεν ήμουν ποτέ φανατικός υποστηρικτής του unity αλλά δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα με τη χρήση του. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το Ubuntu και η canonical δε θα χάσει σε δημοτικότητα από αυτή την κίνηση, αντιθέτως μπορεί να φέρει “πίσω” τους haters του unity που σκόρπισαν στα διάφορα flavors του Ubuntu αλλά και σε παράγωγες διανομές.

Το ζητούμενο ήταν η καινοτομία που προσπάθησε να κομίσει η canonical μέσω του unity/mir προκειμένου να εδραιώσει το brand της, στον κόσμο του Open Source. Όμως απέτυχε και προκειμένου να μη χάσει άλλο χρόνο και να κάνει διαχείριση των “ζημιών” οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

Είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε το unity … από την canonical

Θέλω να πιστεύω ότι τα hate comments τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης ήταν περισσότερο in the heat of the moment. Δε νομίζω ότι κανείς λογικός άνθρωπος θα χαίρεται που θα χάσουν κάποιοι άνθρωποι (ενδεχομένως) τη δουλεία τους ή ότι σταματά ένα από τα μεγαλύτερα open source projects (τουλάχιστον σε εταιρικό επίπεδο).

Ίσως για αυτό το λόγο δεν έχω ξεκάθαρη θέση μέσα μου για το τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε ή ίσως να ήταν απλά το momentum που πολλές φορές λειτουργεί καρμικά στην επιτυχία ενός εγχειρήματος.

Προσωπικά μου αρέσει να δοκιμάζω. Στα PC μου χρησιμοποιώ 3 desktop environments. Στο PC του γραφείου τρέχω Lubuntu/windows , στο πατρικό Ubuntu με unity, στο netbook lxde και στο desktop του σπιτιού Gnome. Με λίγα λόγια μου αρέσει να έχω επιλογές. Από προχθές αισθάνομαι ότι έχω 1 επιλογή λιγότερη.

To MATE ήρθε να δώσει μια φρέσκια εναλλακτική σε αυτούς που προτιμούν το UI του gnome 2.x

Μπορεί να κάνω και λάθος γιατί η open source κοινότητα είναι αυτή που αποφασίζει πότε κάτι πεθαίνει και πότε όχι. Έτσι έγινε με το gnome 2.x που αναστήθηκε μέσω του fork του MATE, έτσι έγινε με το cinnamon που θέλει να προσφέρει κάτι διαφορετικό από το default περιβάλλον του gnome shell και ελπίζω ότι έτσι μπορεί να συμβεί και με το unity.

Πραγματικά θέλω να δω κάτι καινούριο με το unity και ίσως να το δω χωρίς τις εμμονές της canonical προς το convergence ή του Ubuntu phone. Το πότε και πως θα το δούμε εξαρτάται, ναι καλά καταλάβατε, από την κοινότητα.

Θα δούμε άραγε foss στην περίπτωση του unity;

Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη του open source. Δε σκαμπάζει από εταιρείες και deadlines. Έχεις τον κώδικα. Τον forkάρεις και κάνεις ότι γουστάρεις. Σου αρέσει; Πακέταρε το! Δε σου αρέσει; Παράτα το και ασχολήσου με κάτι άλλο. Για αυτό το λόγο δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να λυπηθώ. Θα τηρήσω μια στάση αναμονής. Μπορεί το μέλλον να με εκπλήξει, ίσως και εσάς, ελπίζω ευχάριστα.

 

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr  Cerebrux

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com