ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ballerina: Μια νέα γλώσσα προγραμματισμού ανοικτού κώδικα από το WSO2

Πως θα σας φαινόταν η ιδέα, να μπορούσατε να γράψετε ένα πρόγραμμα, χωρίς στην πραγματικότητα να γράψετε κώδικα; Ακούγεται ενδιαφέρον; Αυτό είναι ακριβώς αυτό που οι developers του WSO2  προσπαθούν να κάνουν με την  νέα γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα Ballerina.

To WSO2 παρουσίασε πριν από λίγες μέρες, μια νέα γλώσσα προγραμματισμού,με δυνατότητα συγγραφής κώδικα μέσω κειμένου και γραφικών, όπου τα διαγράμματα μπορούν να μετατραπούν απευθείας σε κώδικα. Οι προγραμματιστές μπορούν να κάνουν κλικ και να σύρουν τα κομμάτια ενός διαγράμματος μαζί για να περιγράψουν τη λειτουργία του προγράμματος. Όπως γνωρίζετε, το WSO2 δημιουργεί open source integration middleware. Σε έναν κόσμο όπου τα έτοιμα συστήματα, όπως οι υπηρεσίες cloud βρίσκονται παντού, οι προγραμματιστές περνούν τον περισσότερο χρόνο τους δημιουργώντας συστήματα συνδυάζοντας prebuilt modules. Η κλήση βιβλιοθηκών ή υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν, οδηγεί σε μια plug and play μέθοδο παρά σε ανάπτυξη από το μηδέν.

Αυτό  όμως που παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η ενοποίηση. Μόλις συνδυαστούν τα modules, ο προγραμματιστής θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι  όλα τα modules έχουν συνδεθεί μεταξύ τους άψογα. Μέχρι στιγμής, αυτή η λογική ενσωμάτωση τους πραγματοποιείται σε γλώσσες όπως η Java και Python, οι οποίες όμως προορίζονται για άλλες χρήσεις.

Αν έχετε ποτέ σχεδιάσει ένα διάγραμμα ακολουθίας, θα ξέρετε πόσο απλό είναι να εξηγήσετε μια διαδικασία σε κάποιον άλλο με τη χρήση ενός διαγράμματος. Έτσι, οι προγραμματιστές του WSO2, ετοίμασαν ένα εργαλείο που περιγράφει τι χρειάζεται μέσω  διαγραμμάτων, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε κώδικα. Με αυτόν το τρόπο, όχι μόνο μπορεί κανείς να εξηγήσει ένα σενάριο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τη λογική ενοποίηση με ευκολία.

Η Ballerina, διαθέτει 2 μορφές σύνταξης (γραφικά και κώδικα) που είναι εναλλάξιμες. Μόλις ολοκληρώσετε το σχεδιασμό του προγράμματος μέσω του editor, μπορείτε στη συνέχεια να περάσετε στην συγγραφή του κώδικα.
Στη σημερινή της κατάσταση, η  Ballerina είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Υπάρχει  μια σειρά από βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την ταχύτητα, τη σταθερότητα και τα εργαλεία. Αν και είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ικανή ως επί το πλείστον να κάνει τα πάντα,  ο βασικός του στόχος  είναι η ενσωμάτωση της σε εφαρμογές, δεδομένα και υπηρεσίες. Όπως αναφέρουν και οι προγραμματιστές της, μπορείτε να την  χρησιμοποιήσετε για να γράψετε μια εφαρμογή calculator, αλλά υπάρχουν καλύτερες  εφαρμογές για να το κάνετε. Από την άλλη πλευρά, εάν δουλεύετε σε integration logic,, τότε η Ballerina θα σας γίνει απαραίτητη

Μπορείτε να δείτε την τεκμηρίωση της Ballerina εδώ. Μπορείτε λοιπόν να γίνετε μέλος της ομάδας του έργου  και να  πάρετε μέρος στις συζητήσεις εδώ

Πηγές άρθρου: http://ballerinalang.org  http://www.readme.lk

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com