ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

SOFA: ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα ιατρικής προσομοίωσης

Το SOFA (Simulation Open Framework Architecture) είναι ένας εξομοιωτής ανθρώπινου σώματος  ανοιχτού κώδικα, που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής και για την προετοιμασία χειρουργικών επεμβάσεων,  σε έναν αυξανόμενο αριθμό ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο. Στην παρουσίαση του SOFA  στην φετινή FOSDEM, o Hugo Talbot, συντονιστής του SOFA consortium, δήλωσε ότι ένας προσομοιωτής ανθρώπινου σώματος  είναι μόνο μία από τις πολλές χρήσεις του SOFA. Το  SOFA είναι ένα πλαίσιο για multi-physics simulation. «Το λογισμικό μας έχει ως στόχο την διαδραστικές εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο, με έμφαση στην ιατρική προσομοίωση» είπε ο Talbot.

Το SOFA χρησιμοποιείται ήδη από  ιατρικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο , όπως επίσης και στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Το λογισμικό προσομοίωσης μπορεί να συνδυάσει τα δεδομένα του ασθενούς για να δημιουργήσει προσομοιώσεις,  όπως π.χ,  χειρουργική ματιών, νευροχειρουργική, χειρουργική επέμβαση στο ήπαρ, ή για την δημιουργία ανατομικών μοντέλων. “Αυτό επιτρέπει  στους χειρουργούς  να εκτελέσουν προσομοιώσεις για να σχεδιάσουν την καλύτερη στρατηγική για τον ασθενή», λέει ο μηχανικός λογισμικού Talbot. Αυτός είναι ένας από τους κύριους σκοπούς της SOFA, η άλλη είναι η εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής. Ωστόσο, το λογισμικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και τη δοκιμή νέων ιατρικών οργάνων, όπως καθετήρες και stents.

Το SOFA προσφέρει μοντελοποίηση soft και rigid body dynamics, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει την δυναμική υγρών και της μεταφοράς θερμότητας. Οι προγραμματιστές μπορούν να χτίσουν πάνω στον στον πυρήνα του SOFA, προσθέτοντας τα δικά τους plugins, να δοκιμάσουν ή να αναπτύξουν νέους αλγόριθμους και προσομοιωτές.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής της Γαλλίας INRIA , άρχισε να αναπτύσσει το SOFA το 2006, με αρχική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Πέρυσι, οι προγραμματιστές ίδρυσαν μια κοινοπραξία, με στόχο την αύξηση του αριθμού των ερευνητών και την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και άλλων εταιριών που ενδιαφέρονται για τη χρήση του προσομοιωτή. Η αυξανόμενη  κοινότητα  του SOFA περιλαμβάνει τόσο τα πανεπιστήμια όσο start-ups με σχέση την  ιατρική και τη ρομποτική στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του SOFA είναι η η έκδοση 16.12 που εκδόθηκε στις 8/01/2017.  Το μεγαλύτερο μέρος τπυ λογισμικού διατίθεται κάτω από την άδεια  GNU Lessor General Public Licence (LGPL).

 

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com