ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη… planet.ellak.gr: Κυκλοφόρησε ο χώρος εργασίας Plasma 5.9 για το KDE

Από τις 31 Ιανουαρίου 2017, είναι πλέον διαθέσιμη η έκδοση 5.9 του χώρου εργασίας Plasma. Καθώς πρόκειται για major έκδοση, μαζί με τις βελτιώσεις και τις επιδιορθώσεις των σφαλμάτων, σε αυτήν θα βρούμε και μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών.

Ακόμα μεγαλύτερη παραγωγικότητα

Στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για αύξηση της παραγωγικότητας των χρηστών, οι προγραμματιστές της κοινότητας πρόσθεσαν διαδραστική προεπισκόπηση στις ειδοποιήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Για να το καταλάβετε εύκολα και γρήγορα, τραβήξτε ένα στιγμιότυπο οθόνης με το το Spectacle και σύρετε κατευθείαν το σχετικό αρχείο από το αναδυόμενο της ειδοποίησης σε ένα chat ή σε ένα πρόγραμμα αλληλογραφίας. Δηλαδή, μπορείτε πλέον να στείλετε ένα στιγμιότυπο οθόνης χωρίς όμως να διακόψετε καθόλου αυτό που κάνατε! Επίσης, προστέθηκαν νέες λειτουργίες drag and drop, με τη δυνατότητα απ’ ευθείας προσθήκης γραφικών συστατικών στο πλαίσιο συστήματος.

spectacle-notification

Μιλώντας πάντα για τις βελτιώσεις που κάνουν τη χρήση του Plasma πιο αποδοτική, πρέπει να αναφέρουμε οπωσδήποτε τις νέες δυνατότητες που αποκτούν τα εικονίδια. Όπως ξέρετε, κάθε φορά που σέρνετε μια εφαρμογή ή ένα έγγραφο στην επιφάνεια εργασίας ή στον πίνακα (panel), δημιουργείται ένα γραφικό συστατικό εικονιδίου. Με τον ερχομό της νέας έκδοσης αυτό το γραφικό συστατικό αποκτά δυνατότητες διαμόρφωσης. Π.χ. μπορείτε να αλλάξετε το εικονίδιο, την ετικέτα και πολλές άλλες ιδιότητες. Επίσης, στο βοηθητικό μενού θα βρείτε την επιλογή “Άνοιγμα με” καθώς επίσης και έναν σύνδεσμο, για άνοιγμα του φακέλου στο οποίο ανήκει το αρχείο (π.χ. αν πρόκειται για κάποιο έγγραφο που σύρατε στην επιφάνεια εργασίας).

icon-dialog-wee

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε πως στη νέα έκδοση του χώρου εργασίας, η πλοήγηση μεταξύ των διαφόρων παραθύρων στον διαχειριστή εργασιών μπορεί να γίνει και με τη συντόμευση Meta + αριθμός. Επίσης, ο διαχειριστής εργασιών αποκτά και αυτός νέες δυνατότητες, καθώς πλέον μπορείτε να καρφιτσώνετε διαφορετικές εφαρμογές σε κάθε μια από τις δραστηριότητές σας. Θα θέλαμε επίσης να σημειώσουμε ότι στο Plasma 5.9 οι εφαρμογές που αναπαράγουν ήχο εμφανίζονται στον διαχειριστή εργασιών με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι σύγχρονοι περιηγητές ιστού. Και μαζί με αυτά θα βρείτε και ένα κουμπί για άμεση σίγαση αυτών των εφαρμογών, βελτιώνοντας έτσι την προσήλωσή σας σε αυτό που κάνετε.

mute

Για το τέλος των βελτιώσεων στην παραγωγικότητα αφήσαμε μια εφαρμογή που μας έρχεται από τα παλιά. Με την εφαρμογή αυτή μπορείτε να ομαδοποιήσετε πολλά γραφικά συστατικά σε ένα, και να περιηγείστε μεταξύ αυτών μέσω καρτελών. Όχι κι άσχημα ε;

Κι άλλες βελτιώσεις στην εμφάνιση

Ο νέος χώρος εργασίας έρχεται με μια σειρά βελτιώσεων και στο look and feel. Εδώ ξεχωρίζουν οι ανανεωμένες γραμμές κύλισης του Breeze, του προκαθορισμένου θέματος εμφάνισης του Plasma.

Τα καθολικά μενού είναι πάλι εδώ

Μια ακόμα δυνατότητα που μας έρχεται από το παρελθόν είναι και τα καθολικά μενού. Για όσους δεν τα θυμούνται, είναι η λειτουργικότητα με την οποία η γραμμή μενού μιας εφαρμογής διαχωρίζεται από το παράθυρο, παρέχοντας έτσι στον χρήστη έναν εναλλακτικό τρόπο αλληλεπίδρασης με τον χώρο εργασίας.

global-menus-widget-wee

Νέος τρόπος διαμόρφωσης του δικτύου

Είναι γνωστό πως για την κοινότητα του KDE οι δυνατότητες διαμόρφωσης του συστήματος έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να αναφερθούμε και στο νέο άρθρωμα των ρυθμίσεων συστήματος, που επιτρέπει τη διαμόρφωση των συνδέσεων δικτύου. Φυσικά, η δυνατότητα αυτή υπήρχε και στις περασμένες εκδόσεις, μόνο που τώρα έχει ανανεωθεί αισθητικά και τεχνολογικά, βασισμένη σε QML.

network-configuration-wee

Στον δρόμο για τη Wayland…

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως με κάθε νέα έκδοση βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην Wayland. Με τον ερχομό του χώρου εργασίας 5.9, οι “early adopters” μπορούν να δοκιμάσουν τον βαθμό ωρίμανσης του χώρου εργασίας όταν αυτός τρέχει πάνω σε Wayland και να αναφέρουν τυχόν σφάλματα. Σε περίπτωση που το ακούτε για πρώτη φορά, το Wayland είναι ο αντικαταστάτης του X, και αποτελεί ταυτόχρονα ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στον συνθέτη (στον Kwin μιας και αναφερόμαστε στο KDE) να μιλά σε εφαρμογές-πελάτες αλλά και την ίδια τη βιβλιοθήκη που υλοποιεί το πρωτόκολλο αυτό.

Τι γίνεται με τον χώρο εργασίας 5.8;

Με την κυκλοφορία αυτής της έκδοσης, έχουμε μια ακόμα καινοτομία: τη συνύπαρξη δυο σταθερών εκδόσεων του χώρου εργασίας. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, η έκδοση 5.8 του Plasma αποτελεί LTS έκδοση. Τι πάει να πει αυτό; Ως τον Απρίλιο 2018 (τουλάχιστον) θα κυκλοφορούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα νέες minor εκδόσεις του 5.8, που θα περιέχουν, αποκλειστικά, ενημερώσεις σφαλμάτων. Επομένως, αν ενδιαφέρεστε μόνο για το σύνολο χαρακτηριστικών του Plasma 5.8 μπορείτε να μείνετε σε αυτό και θα έχετε υποστήριξη για αρκετό καιρό ακόμα.

Πώς θα το εγκαταστήσω;

Ως προς την ενημέρωση του συστήματός σας τώρα, αν χρησιμοποιείτε κάποια Linux διανομή που παρέχει τις τελευταίες κυκλοφορίες της κοινότητας του KDE, και πλέον υπάρχουν πολλές τέτοιες, δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Σε λίγες ημέρες (ή και ώρες) η έκδοση θα είναι διαθέσιμη στο αποθετήριο της διανομής σας.

Μπορώ να κατεβάσω τον πηγαίο κώδικα;

Τέλος, αν ενδιαφέρεστε να διερευνήσετε τον πηγαίο κώδικα του Plasma 5.9 ή να τον μεταγλωττίσετε μόνοι σας, φυσικά και μπορείτε, καθώς όλα τα έργα της κοινότητας του KDE αποτελούν ελεύθερο λογισμικό. Μπορείτε λοιπόν να κατεβάσετε τον κώδικα από εδώ και να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες.

Πηγή άρθρου: planet.ellak.gr   Ελληνική ομάδα του KDE 

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com