ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Ανασκόπηση του 2016 από το χώρο του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin

Άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος και ήρθε η ώρα να κάνουμε την καθιερωμένη ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων στο χώρο του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.

Το 2016 μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρονιά ορόσημο για το τέλος των ψευδαισθήσεων ότι η τεχνολογία του Bitcoin θα μπορέσει έτσι απλά να αναμορφώσει όλο το τραπεζικό σύστημα διατηρώντας όπως και πριν τον κυρίαρχο κεντρικό του ρόλο. Η ψευδαίσθηση αυτή διατηρήθηκε σχεδόν σε όλο το πρώτο μισό του 2016 με την λέξη Blockchain να μονοπωλεί το ενδιαφέρων όλου του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού συστήματος ενώ η σταδιακή συνειδητοποίηση ότι ο διαχωρισμός token από την τεχνολογία είναι σχεδόν αδύνατος μείωσε και τις μεγάλες προσδοκίες για άμεση εφαρμογή της στο τραπεζικό σύστημα.

Το 2016 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και χρονιά ορόσημο και για το ίδιο το Bitcoin όχι μόνο για το ιστορικό του δεύτερο halving που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο αλλά και για την εντυπωσιακή του ανάκαμψη όταν στις αρχές της χρονιάς όλα τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης βιάστηκαν να το χαρακτηρίσουν ως νεκρό project μετά από την δραματική αποχώρηση του core προγραμματιστή Mike Hearn.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Bitcoin κοινότητας για την αύξηση του Block size συνεχίστηκε και αυτή την χρονιά με αμείωτη ένταση κυρίως τους πρώτους μήνες ενώ ολοκληρώθηκε με την τελική επικράτηση του core project και την απόρριψη της εναλλακτικής πρότασης Bitcoin Classic από τους miner. Το ίδιο συνέβη σε μικρότερη όμως ένταση στα τέλη της χρονιάς με την πρόταση του Bitcoin Unlimited project.

Οι πιέσεις που δέχθηκε το Bitcoin στην ισοτιμία τους πρώτους μήνες του 2016 ήταν αρκετά ισχυρή ενώ ισχυρός ήταν και ο ανταγωνισμός που δέχθηκε από νεόκοπα Blockchain συστήματα κυρίως του Ethereum που αρκετοί έσπευσαν να τo χαρακτηρίσουν ως Bitcoin 2.0. Στα μέσα της χρονιάς όμως αποκαλύφθηκαν σοβαρά δομικά προβλήματα και κενά ασφαλείας στο Ethereum με χαρακτηριστικότερο το hack του DAO που το οδήγησε στην σταδιακή του κατάρρευση και στο fork με την δημιουργία του Ethereum Classic.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός ήταν η δεύτερη απόπειρα του Craig Wright να αποδείξει ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin Satoshi Nakamoto που και αυτή οδηγήθηκε σε μεγαλειώδη φιάσκο.

Στο χώρο της τεχνολογίας του Bitcoin έχουμε το πρώτο soft fork τον Ιούλιο με σημαντικά χαρακτηριστικά να ενσωματώνονται στο κώδικα του ενώ στα τέλη του χρόνου είχαμε και την παρουσιαση της σημαντικότερης αναβάθμισης του Bitcoin συστήματος το segwit patch χωρίς όμως να έχει καταφέρει να γίνει μέρος του Bitcoin δικτύου κυρίως λόγο της απροθυμίας μερίδας miner να το ενεργοποιήσουν.

Για άλλη μια χρονιά είχαμε πλήθος χρηματοδοτήσεις σε Blockchain και Bitcoin startup με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η χρονιά κλείνει με το ποιο εντυπωσιακό ράλι της ισοτιμίας του Bitcoin από το 2013 με την τιμή του να αγγίζει τα 1000 δολάρια ενώ να φτάνει σε υψηλά όλων των εποχών σε ευρώ και pound. Τα capitacl control της Ινδίας με την μεγάλη αύξηση ζήτησης για Bitcoin καθώς και τα capital control της βενεζουέλας η υποτίμηση του Yuan αλλά και η παγκόσμια οικονομική αστάθεια ήταν οι παράγοντες που βοήθησαν σε αυτές τις εντυπωσιακές επιδόσεις.

Ας δούμε αναλυτικά όμως μήνα με τον μήνα τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2016:

 


Ιανουάριος

2/1

Το τεχνολογικό χρηματιστήριο Nasdaq πραγματοποιεί την πρώτη του πειραματική μεταβίβαση μετοχών μέσω Blockchain συστήματος σε συνεργασία με το Blockchain startup Chain.

6/1

7,1 εκατομμύρια δολάρια είναι η πρώτη χρηματοδότηση που λαμβάνει για το 2016 το Blockchain startup Gem σηματοδοτώντας για άλλη μια χρονιά την έναρξη επενδύσεων σε Bitcoin και Blockchain startup που έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Λίγες μέρες αργότερα είχαμε άλλο 1 εκατομμύριο δολάρια προς το ανταλλακτήριο της Ινδίας Zebpay

11/1

To περιοδικό forbes για πρώτη φορά φιλοξενεί στο εξώφυλλο του πρόσωπο από τον Bitcoin επιχειρηματικό κόσμο. Πρόκειται για την CEO του ανταλλακτήριο του Dubai BitOasis

13/1

Ο CEO του Bitcoin startup Xapo Wences Casares μπαίνει στο διοικητικό συμβούλιο της Paypal

13/1

Έχουμε την έναρξη της νέας απόπειρας Hard Fork του Bitcoin από τον πρώην lead developer του Gavin Andresen για την αύξηση του Block size. H νέα αυτή απόπειρα με την ονομασία Bitcoin Classic ήταν και η ποιο δημοφιλής ενώ για αρκετούς μήνες δίχασε την Bitcoin κοινότητα σε αντίπαλα στρατόπεδα δημιουργώντας πολύ έντονες καθημερινές αντιπαραθέσεις. Τελικά και αυτή η απόπειρα ελέγχου του Bitcoin  θα στεφθεί με αποτυχία με τον Gavin Andresen να αποσύρετε σταδιακά από τον χώρο του ψηφιακού νομίσματος.

 

16/1

Ο πρώην core developer του Bitcoin Mike Hearn με άρθρο του στο medium ανακοινώνει την αποχώρηση του δηλώνοντας ότι το Bitcoin είναι πλέον ένα νεκρό project που δεν έχει μέλλον. Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη του απόπειρα τους προηγούμενους μήνες να αυξήσει το Block size του Bitcoin με το προσωπικό του project BitcoinXT.

Η δραματική του αυτή αποχώρηση είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος κατακρημνίζοντας την μέσα σε λίγες μέρες κατά 150 δολάρια ενώ τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να ανακοινώσουν και αυτά από μέρους τους τον “θάνατο” του ψηφιακού νομίσματος.

Ο ίδιος ο Mike Hearn θα επιλέξει να συμμετέχει στην ομάδα προγραμματιστών του R3 project, της απόπειρας σχεδόν όλου του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος να δημιουργήσει το δικό του private blockchain σύστημα. Και αυτή όμως η προσπάθεια θα οδηγηθεί σε αποτυχία με την R3 στα τέλη του 2016 να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

20/1

Ξεκινάει το οικονομικό συνέδριο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο Davos. Στο συνέδριο σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρων η τεχνολογία του Bitcoin Blockchain με το διεθνές νομισματικό ταμείο να παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση για το θέμα ενώ σπάνια αναφερόταν καν η λέξη “bitcoin” από τους συνέδρους.  Την εποχή εκείνη υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εύκολα blockchain συστήματα χωρίς καν την ύπαρξη της κινητήριας δύναμης τους που είναι τα token. Ακόμα υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν αυτά τα συστήματα να διατηρήσουν τον κεντρικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην παγκόσμια μεταφορά χρημάτων. Γενικά υπήρχε ένας μεγάλος ενθουσιασμός γύρω από την νέα αυτή άγνωστη τεχνολογία που όλοι φαντασιώνονταν ότι θα λύσει σχεδόν όλα τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

Όσο όμως περνούσαν οι μήνες το 2016 και όσο γινόταν περισσότερο κατανοητή η λειτουργία της τεχνολογίας τοσο περισσότερο ξεθώριαζε και αυτή η ιδέα.

23/1

To Blockchain startup της πρώην στελέχους της JP Morgan Blythe Masters λαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από επενδυτές για το 2016 με 56 εκατομμύρια δολάρια.

24/1

Παρά την μείωση της ισοτιμίας η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin mining δικτύου συνεχίζει να αναβαίνει ξεπερνώντας το ένα δισεκατομμύριο GH/s. Αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι και το τέλος του χρόνου.

26/1

Πραγματοποιείτε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η πρώτη δημόσια ακρόαση για το Bitcoin και τα ψηφιακά νομίσματα.


 

Φεβρουάριος

2/2

To Blockchain startup της Blythe Masters συνεχίζει να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις κυρίως από τον τραπεζικό τομέα εκμεταλλευόμενο το hype γύρω από τα private blockchain συστήματα που είχε δημιουργηθεί εκείνη την εποχή.

Tην ίδια μέρα έχουμε και την πρώτη ανακοίνωση από τον τραπεζικό τομέα για την πειραματική υοθετηση της τεχνολογίας. Η τράπεζα της Ιαπωνίας Tokyo-Mitsubishi UFJ ανακοινώνει ότι έχει δημιουργήσει στα εργαστήρια της το δικό της ψηφιακό νόμισμα.

4/2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει την πρόθεση της για την άρση της ανωνυμίας αγοράς Bitcoin από ανταλλακτήρια με έδρα την Ευρώπη. Ο νόμος θα περάσει μήνες αργότερα και έχει ως στόχο το περιορισμό της ανώνυμης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

4/2

Η Blockstream εταιρεία που έχουν δημιουργήσει core developer του Bitcoin λαμβάνει την δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση οικοσύστημα για το 2016 με 55 εκατομμύρια δολάρια

17/2

H ΙΒΜ ανακοινώνει την δικιά της σουίτα Blockchain εφαρμογών.

19/2

Το Arhnem της Ολλανδίας έχει πλέον το 100 του εμπορικό κατάστημα που δέχεται το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin

20/2

Μέρος των core developer του Bitcoin πραγματοποιεί συνάντηση στης Κίνα με εκπρόσωπους από μεγάλα mining farm καταλήγοντας σε συμφωνία που βάζει τέλος στην πρόταση του Gavin Andresen για hard fork του Bitcoin Block size με την υιοθέτηση του Bitcoin Classic.

O εμφύλιος πόλεμος της κοινότητας του Bitcoin γύρω από το θέμα είναι στην κορύφωση του.

26/2

Πραγματοποίηθηκε το private συνέδριο των σημαντικότερων εκπρόσωπων του Bitcoin οικοσυστήματος το Satoshi Roundtable που απλά επιβεβαίωσε της ριζικές πλέον διαφορές φιλοσοφίας που διαμορφώνονται στο Bitcoin οικοσύστημα και που έχουν να κάνουν με το μέλλον του ψηφιακού νομίσματος.


 

Μάρτιος

1/3

To Bitcoin δίκτυο βρίσκεται για πρώτη φορά για το 2016 σε stress test μετά από ξαφνική αύξηση μικροσυναλλαγών. Αρκετοί υποπτεύονται ότι και αυτό το spam attack είναι κατευθυνόμενο από κάποιους που θέλουν να αποδείξουν ότι το Block size του bitcoin δεν επαρκεί για να διαχειριστεί τις συναλλαγές.

15/3

Το Ethereum Blockchain σύστημα γίνετε το πρώτο εναλλακτικό σύστημα που ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Αρκετοί το θεωρούν ως το νέο Bitcoin 2.0. Λίγους μήνες μετά τα δομικά του προβλήματα θα διαψεύσουν τις προσδοκίες όλων.

26/3

Η Εθνική τράπεζα διοργανώνει τον πρώτο της διαγωνισμό για Blockchain app.

26/3

O Ανδρέας Αντωνόπουλος έρχεται στην Ελλάδα με μια ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο foun.dation

29/3

Η πρώτη επίθεση hacker σε ανταλλακτήριο για το 2016 πραγματοποιείτε στο Cointrader με έδρα τον Καναδά το οποίο διακόπτει την λειτουργία του.


 

Απρίλιος

4/4

H p2p ψηφιακή αποκεντρωμένη marketplace πλατφόρμα Openbazaar βγάζει την πρώτη της σταθερή έκδοση.

7/4

Η Circle γίνετε η πρώτη εταιρεία του Blockckhain και Bitcoin οικοσυστήματος που παίρνει άδεια λειτουργίας ψηφιακού χρήματος στην Μεγάλη Βρετανία.

10/4

Οι δοκιμές για το segwit patch έχουν ξεκινήσει στο δοκιμαστικό δίκτυο του Bitcoin όπου δημιουργείτε το πρώτο Bitcoin block με μέγεθος 1.5mb

15/4

H γνωστή εταιρεία ενοικίασης δωματίων Airbnb προσθέτει στο δυναμικό της σχεδόν όλη την ομάδα των developer του δημοφιλούς bitcoin startup ChangeTip. Το startup μετά από λίγους μήνες θα σταματήσει την λειτουργία του καθώς δεν υπάρχει κανείς πλέον να συντηρεί την πλατφόρμα του.

15/4

Οι Ελληνες που θέλουν να αγοράσουν Bitcoin πλέον μπορούν να το κάνουν μέσω των μηχανημάτων EasyPay της Πειραιώς σε συνεργασία με την εφαρμογή ChipChap

21/4

To δημοφιλές ανταλλακτήριο altcoin ShapeShift ανακοίνωσε ότι παραβιάστηκε η πλατφόρμα του με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ψηφιακών νομισμάτων. Ύποπτος για αυτή την παραβίαση θεωρήθηκε ένας υπάλληλος της εταιρείας.

22/4

Ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές mining farm και κατασκευαστής Bitcoin mining hadware η Bitfury έρχεται σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Γεωργίας για την δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής τίτλων ιδιοκτησίας στο Bitcoin Blockchain σύστημα

25/4

Το Λουξεμβούργο δίνει την πρώτη κρατική άδεια λειτουργίας σε Bitcoin ανταλλακτήριο και αφορά ένα από τα παλαιότερα ανταλλακτήρια το Bitstamp.

26/4

H δημοφιλέστερη gaming πλατφόρμα Steam ανακοινώνει ότι δέχεται Bitcoin.

29/4

Η κυρίαρχη εταιρεία στην αγορά εμβασμάτων Western Union παίρνει μέρος σε επενδυτικό fund που έχει σκοπό την χρηματοδότηση Bitcoin και Blockchain startup


 

Μάιος

2/5

Η δεύτερη επανεμφάνιση του Craig Wright και η τελευταία του απόπειρα να πείσει την κοινότητα ότι αυτός είναι ο δημιουργός του Bitcoin Satoshi Nakamoto καταλήγει σε μεγαλειώδη φιάσκο. Τα στοιχεία που παρουσιάζει αποδεικνύονται πέρα για πέρα κατασκευασμένα με προφανή στόχο την εξαπάτηση της κοινότητας ενώ και ο ίδιος μετά από λίγες μέρες εξαφανίζεται τελείως από την δημοσιότητα.

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το Economist που αρχικά υποστήριξαν την ιστορία ανακοινώνουν δημόσια το λάθος τους.

10/5

Η ελβετική πόλη Zug και έδρα πλήθος blockchain και Bitcoin startup ανακοινώνει ότι δέχεται το ψηφιακό νόμισμα για τους δημοτικούς λογαριασμούς.

15/5

Χάνονται ψηφιακά νομίσματα αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από επίθεση hacker στο ανταλλακτήριο Gatecoin

25/5

Η BitOasis είναι το πρώτο Blockchain startup του αραβικού κόσμου που χρηματοδοτείτε από επενδυτές

27/5

Η Paypal κατοχυρώνει την πρώτη της πατέντα που αφορά mobile wallet ψηφιακών νομισμάτων μεταξύ τους και του Bitcoin

27/5

Ο άλλοτε μεγάλος mining farm διαχειριστής και κατασκευαστής mining hardware η KNC miner με έδρα την Σουηδία μπαίνει σε καθεστώς χρεωκοπίας

30/5

Και ενώ βρισκόμαστε ένα μήνα πριν το ιστορικό halving η ισοτιμία του Bitcoin αρχίζει ένα εντυπωσιακό ράλι ξεπερνώντας τα 500 δολάρια. Αυτή η ανοδική τάση θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι και την μείωση των παραγόμενων Bitcoin ανά block που θα συμβεί τον Ιούλιο.

30/5

Η Αυστραλία γίνετε η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά της Ηνωμένες Πολιτείες που δημοπρατεί κατασχεθέντα Bitcoin από παράνομες δραστηριότητες. Την δημοπρασία την αναλαμβάνει ο διεθνής οίκος Ernst & Young και αφορά 24,518 Bitcoin.


 

Ιούνιος

2/6

Δημιουργείτε το πρώτο ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας των developer με την Bitcoin κοινότητα στο slack. Η δημιουργία του ήρθε ως απάντηση στις επικρίσεις ότι οι προγραμματιστές του Bitcoin είναι τελείως απομονωμένοι από την κοινότητα του.

6/6

Το Βιετνάμ αποκτάει το πρώτο του Bitcoin ATM

7/6

Δοκιμάζονται τα πρώτα sidechain στο πειραματικό δίκτυο του Bitcoin testnet

10/6

O δημιουργός του Web Sir Tim Berners-Lee κατοχυρώνει την ταυτότητα του στο Bitcoin Blockchain

17/6

Το Bitcoin ξεπερνάει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση συνεχίζοντας το ανοδικό ράλι της ισοτιμίας λίγο πριν πραγματοποιηθεί το ιστορικό halving.

18/6

Ένα flaw στον κώδικα του ποιο χρηματοδοτούμενου smart contract του Ethereum του DAO επιτρέπει σε hacker να αντλήσουν ethereum token αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους developer του Ethereum σε μια σειρά καταστροφικών αποφάσεων με συνέπεια το split του chain  με την δημιουργία του Ethereum Classic και την σταδιακή του κατάρρευση βγάζοντας στην επιφάνεια τα σοβαρά δομικά προβλήματα στον σχεδιασμό του Blockchain συστήματος του Ethereum.

18/6

H Σουηδία σε συνεργασία με ένα Blockchain startup ξεκινάει την πειραματική κατοχύρωση τίτλων ιδιοκτησίας μέσω του Bitcoin Blockchain συστήματος

23/6

Η Circle λαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για το 2016 με 60 εκατομμύρια δολάρια

 


Ιούλιος

1/7

Αποφοίτησαν οι πρώτοι σπουδαστές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα για το Bitcoin και την τεχνολογία του από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

4/7

Eνεργοποιήθηκε το soft fork στο Bitcoin που προσθέτει την δυνατότητα μελλοντικών πληρωμών.

10/7

Πραγματοποιήθηκε το ιστορικό Bitcoin halving στο block 420.000 μειώνοντας τα παραγόμενα Bitcoin ανα block στα 12.5 από 25. Το επόμενο halving υπολογίζεται το 2020.

15/7

H Ubitquity καταγράφει την πρώτη μεταβίβαση ακινήτου στο Bitcoin Blockchain

19/7

Δίνετε η πρώτη rc έκδοση του Bitcoin core 0.13.0 που φέρνει και επίσημα το patch segwit στο Bitcoin δίκτυο ξεκινώντας μια πολύμηνη διαδικασία προσπάθειας ενεργοποίησης του.

25/7

Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζει ότι το Bitcoin δεν είναι χρήμα κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με προηγούμενες ανάλογες δικαστικές αποφάσεις.


 

Αύγουστος

3/8

Πραγματοποιείτε μα από τις μεγαλύτερες επιθέσεις hacker σε Bitcoin ανταλλακτήριο. To ανταλλακτήριο Bitfinex χάνει πάνω από 120.000 Bitcoin με την αξία τους να υπολογίζονται σε εκατομμύρια δολάρια. Η ισοτιμία του Bitcoin κατακρεμνίζεται ενώ το ίδιο το ανταλλακτήριο αργότερα θα κουρέψει όλες τις καταθέσεις των πελατών του ώστε να μπορέσει να καλύψει τις απώλειες.

6/8

Ο Kim Dotcom ανακοινώνει την δημιουργία του MegaUpload 2.0 που θα βασίζει την λειτουργία του σε Bitcoin μικροσυναλλαγές.

17/8

Τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει τα Bitcoin και Blockchain startup για το πρώτο εξάμηνο ξεπερνούν τα 290 εκατομμύρια δολάρια

23/8

Ολοκληρώνετε άλλη μια δημοπράτηση 2700 κατασχεθέντων Bitcoin από τις Ηνωμένες Πολιτείες


 

Σεπτέμβριος

3/9

Κυκλοφορεί η πρώτη Beta έκδοση του Brave Broswer που ενσωματώνει τις μικροπληρωμές με Bitcoin

7/9

H Deloitte βάζει σε λειτουργία το πρώτο της Bitcoin ATM στα κεντρικά της γραφεία στο Τορόντο

7/9

Το iMessages της Apple ενσωματώνει την εφαρμογή της Circle για άμεσες μικροπληρωμές με την χρήση του Bitcoin Blockchain

12/9

H Europol δημιουργεί ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων με την χρήση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin

17/9

H Enercity γίνετε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ευρώπη που δέχεται το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin

20/9

Δικαστήριο της Νέα Υόρκης αποφασίζει ότι το Bitcoin είναι χρήμα κάτι που για άλλη μια φορά έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου στο Μαϊάμι.

22/9

Το ανταλλακτήριο Gemini φέρνει άλλο ένα χρηματιστηριακό εργαλείο στον χώρο των Bitcoin συναλλαγών, τις καθημερινές δημοπρασίες.

27/9

To Bitcoin mining network φτάνει το όριο των 1,000,000,000,000,000,000,000 hashes/block. Λίγες μέρες αργότερα το Bitcoin mining δίκτυο σπάει και το φράγμα των 2 exahash/s Η αυξητική αυτή τάση του mining δικτύου θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό μέχρι το τέλος της χρονιάς.

28/9

H Purse.io παρουσιάζει την δικιά της έκδοση του Bitcoin τo Bcoin βασισμένο σε JavaScript library

28/9

Η Bitfury ανακοινώνει την πρώτη πετυχημένη δοκιμή στην δικά της έκδοση των offchain καναλιών πληρωμών Lighting Network

30/9

Αποτυχημένη απόπειρα social engineering attack στο ανταλλακτήριο Coinbase


Οκτώβριος

3/10

H RedBull δημιουργεί το πρώτο της μηχάνημα αναψυκτικών που δέχεται Bitcoin. H δημιουργία του έγινε κατόπιν παραγγελίας της Bitcoin κοινότητας στην Πράγα της Τσεχίας στην Paralelní Polis

 

5/10

Η Blockstream πραγματοποιεί την πρώτη της πετυχημένη δοκιμή στην δικιά της έκδοση του Lighting Network

8/10

Ξεκινάει το μεγάλο συνέδριο των προγραμματιστών και την κοινότητας του Bitcoin στο Μιλάνο Scaling Bitcoin. 1 2

19/10

Κυκλοφόρησε η πρώτη rc έκδοση του Bitcoin core 0.13.1 που δίνει την δυνατότητα στους miner να ενεργοποιήσουν το segwit patch μέσω hard fork. Μέχρι και το τέλος του χρόνου το soft fork δεν έχει πραγματοποιηθεί κατά πολλούς λόγο απροθυμίας αναβάθμισης των miner.

29/10

Ο Ελβετικός εθνικός σιδηρόδρομος ξεκινάει την πώληση Bitcoin από τα μηχανήματα εισιτηρίων

30/10

To MIT Media Lab δημιουργεί εφαρμογή πιστοποίησης ακαδημαϊκών τίτλων στο Bitcoin Blockchain


 

Νοέμβριος

4/11

Ξεκινάει η εντυπωσιακή άνοδος της ισοτιμίας του Bitcoin μετα την υποτίμηση του Yuan που θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου ξεπερνώντας το ATH(all time high) της συνολικής κεφαλαιοποίησης, της ισοτιμίας σε ευρώ και σε pound.

Παράγοντες που μπορούν να θεωρηθούν ότι βοήθησαν εκτός από την υποτίμηση του Yuan είναι η παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα με την εκλογή Trump, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ιταλία και την Ευρώπη μετά και το δημοψήφισμα, τα capital control της Ινδίας καθώς και τα capital control στην Βενεζουέλα.

6/11

Η πλατφόρμα της Rootstock που φέρνει στα sidechain και τα ethereum smart contracts το Bitcoin μπαίνει στην πρώτη της δοκιμαστική λειτουργία.

19/11

Οι φορολογικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ζητάνε αναλυτικά στοιχεία όλων των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα της Coinbase καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής. Η Coinbase αρνειται να το πράξει ξεκινώντας ένα πολύμηνο δικαστικό αγώνα.

19/11

To Ελληνικό ανταλλακτήριο BTCGREECE σταματάει την λειτουργία του ενώ αργότερα ανακοινώνει στο Bitcointalk forum ότι θα ανοίξει ξανά τις πόρτες τους με άλλο όνομα κάτι που μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έχει γίνει.

19/11

Η δημοφιλής πλατφόρμα μικροπληρωμών ChangeTip σταματάει την λειτουργία του καθώς όλοι η ομάδα προγραμματιστών έχει μετακομίσει στην Airbnb

19/11

Ξεκινάει η διαδικασία ενεργοποίησης του segwit patch από τους Bitcoin miner. Για να ενεργοποιηθεί το soft fork 95% από τους miner θα πρέπει να το έχουν κάνει singal κάτι που μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έχει συμβεί.

20/11

Η επεξεργαστική ισχύ του Bitcoin δικτύου πλέον ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια gh/s

23/11

Το Bitcoin ξεπερνάει τα 16 εκατομμύρια νομίσματα

23/11

Η Blockchain.info ανακοινώνει ότι ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ενεργά bitcoin wallet

23/11

Τα Bitcoin ανταλλακτήρια σε όλο τον κόσμο ξεπερνάνε τα 145

27/11

Ο διεθνής οίκος Ernst & Young ανακοινώνει ότι δέχεται το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin για τις υπηρεσίες του ενώ βάζει σε λειτουργία το πρώτο του Bitcoin ATM στα κεντρικά του γραφεία.


Δεκέμβριος

1/12

Η γνωστή πλατφόρμα Wikileaks ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τα 4000 bitcoin από δωρεές

1/12

Η πλατφόρμα δανεισμού με bitcoin Bitlendingclub σταματάει την λειτουργία της

1/12

O επενδυτικός όμιλος με έδρα την Κίνα Huiyin Group ανακοίνωσε την δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Huiyin Blockchain Ventures (HBV)

7/12

Η Circle ανακοινώνει ότι σταματάει την πώληση Bitcoin από την πλατφόρμα της

8/12

Το διεθνούς φήμης οικονομικό πανεπιστήμιο της Γερμανίας ESMT ανακοινώνει ότι δέχεται Bitcoin.

10/12

Τα capital control της Ινδίας με την ξαφνική απόσυρση των 80% των διαθέσιμων χαρτονομισμάτων αυξάνουν εντυπωσιακά την χρήση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin στην χώρα.

18/12

Η  ξεκινάει την λειτουργία της χρηματιστηριακής πλατφόρμας μέσω blockchain με την πρώτη διαπραγμάτευση μετοχών.

21/12

Το πανεπιστήμιο του Cambridge ανακοινώνει ότι τρέχει το δικό του Bitcoin node

21/12

To μέγεθος του Bitcoin Blockchain ξεπερνάει τα 100Gb

21/12

Διήμερη επίσκεψη του Ανδρέα Αντωνόπουλου στην Ελλάδα με την πρώτη μέρα με ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά ενώ την δεύτερη μέρα με ομιλία του στο Athens Tech στην Κηφισιά.

22/12

Το Bitcoin ξεπερνάει το φράγμα των 800 δολαρίων ενώ λίγες μέρες αργότερα σπάει και το φράγμα των 900 δολαρίων φτάνοντας μια ανάσα πριν τα 1000 δολάρια μια ισοτιμία που είχε να καταγράψει από τον Δεκέμβριο του 2013.


 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα για το 2016. Το 2017 προβλέπεται να είναι ακόμα ποιο συναρπαστικό σε αυτό το τεχνολογικό ταξίδι του Bitcoin. 

Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά! 

 

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/   Ελληνική κοινότητα του Bitcoin

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com