ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: KDE Neon: Μια διανομή που αξίζει να δοκιμάσουμε !

by: Cerebrux

Σε ότι αφορά το KDE ως γραφικό περιβάλλον εργασίας, δε χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα. Θα αναφέρουμε μόνον ότι είναι ένα από τα αρχαιότερα γραφικά περιβάλλοντα, ότι πάνω στην QT έχουν βασιστεί πολλά και γνωστά projects, ανάμεσα σε αυτά και το Ubuntu Touch, και ότι πλέον αποτελεί ένα σύγχρονο γραφικό περιβάλλον το οποίο διατηρεί και εξελίσσει το κλασσικό περιβάλλον για Desktops.

Από την έκδοση 5x το KDE άλλαξε πρόσωπο. Έχουν αναθεωρηθεί πολλά, αναπτύσσεται πάνω σε νέες βάσεις και γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το KDE 5x ή όπως το ονομάζουν πλέον KDE Frameworks 5 (KF5), αποτελεί μια προσπάθεια σχεδόν from scratch.

kde-neon-e1454448724263

KDE Neon

To KDE Neon είναι ένα project-διανομή που αναπτύσσεται από τους ίδιους εκείνους ανθρώπους που αναπτύσσουν το Plasma 5 (βασικό περιβάλλον – KF5 core desktop).
Προς έκπληξη πολλών οι προγραμματιστές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ως βάση το Ubuntu Xenial (16.04 LTS). Το γιατί δε θα το εξετάσουμε, ας σεβαστούμε την απόφαση των developers και ας προχωρήσουμε σε πιο ενδιαφέροντα πράγματα.

Το συγκεκριμένο έργο περιέχει τα τελευταία διαθέσιμα και σταθερά πακέτα του Plasma 5, νέο Artwork πάνω στο (πλέον) προεπιλεγμένο θέμα Breeze, ανανεωμένο SDDM (Simple Desktop Display Manager) και πολλά, πάρα πολλά, bug fixes (διορθώσεις σφαλμάτων).

Η κεντρική σελίδα του KDE Neon βρίσκεται εδώ: https://neon.kde.org , στην οποία μπορούμε να βρούμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με το έργο, την υποστήριξη, την ανάπτυξη ..κλπ.

Εγκατάσταση KDE Neon

Νέα εγκατάσταση

Ο ασφαλέστερος τρόπος εγκατάστασης είναι η εκ νέου – φρέσκια – εγκατάσταση της διανομής KDE neon. Λήψη της εικόνας μπορούμε να κάνουμε από εδώ: https://neon.kde.org/download και φυσικά προτιμάμε τη User Edition, εκτός αν θέλουμε να συμμετάσχουμε στην ανάπτυξη με bug fixes ..κλπ, οπότε επιλέγουμε τη Developers Edition (είναι η unstable έκδοση).

Για τη διαδικασία της εγκατάστασης δε θα αναφέρουμε κάτι, μιας και χρησιμοποιεί το πρόγραμμα εγκατάστασης του Ubuntu, οπότε είναι ένας γνώριμος για πολλούς και εύκολος τρόπος εγκατάστασης.

Μετατροπή υφιστάμενης εγκατάστασης

Ο ριψοκίνδυνος τρόπος εγκατάστασης, εκείνος που θα δείξουμε εδώ, είναι η προσθήκη του επίσημου αποθετηρίου και η εγκατάσταση του neon-desktop στο σύστημά μας.

Ότι κάνει κάποιος από εδώ και στο εξής, το κάνει με δική του ευθύνη και με ρίσκο να αντιμετωπίσει μικρά έως και σοβαρά προβλήματα.

Ανοίγουμε ένα τερματικό και τρέχουμε τις παρακάτω εντολές μια-μια.

sudo apt-get update 
sudo apt-get dist-upgrade
wget -qO - 'http://archive.neon.kde.org/public.key' | sudo apt-key add -
sudo apt-add-repository http://archive.neon.kde.org/user
sudo apt-get update 
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install neon-desktop
  • Πρόκειται να γίνουν εγκατάσταση αρκετά πακέτα και ίσως αναβάθμιση κάποια που υπάρχουν ήδη στο σύστημά μας.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα μας ρωτήσει για το ποιος θέλουμε να είναι ο Default Display Manager, εκεί επιλέγουμε τον SDDM για καλύτερη ενσωμάτωση – ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης.

Spoiler: Σε αυτή την έκδοση του Plasma έχει εφαρμοστεί μια απαίτηση πολλών χρηστών, να ανοίγει ο Application Launcher απευθείας με το πάτημα του Super(Windows) Key.

  • Μένει μια επανεκκίνηση για να βρεθούμε μπροστά στον όμορφο SDDM όπου μπορούμε να επιλέξουμε το Plasma ως συνεδρία (session) και να κάνουμε Login για να απολαύσουμε το ανανεωμένο, γρήγορο, σταθερό και όμορφο Plasma 5.8

 

plasma5-8-7-cerebrux-net

One thought on “Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: KDE Neon: Μια διανομή που αξίζει να δοκιμάσουμε !

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com