ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

7 συνήθη λάθη που κάνουν οι νεοεισερχόμενοι στο Linux χρήστες

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που στο linux αναζητούν κάτι καινούριο, διαφορετικό, μακριά από τα γνωστά παράθυρα. Όμως αυτή η μετάβαση για αρκετούς από αυτούς δεν είναι και η καλύτερη, κυρίως γιατί συνοδεύεται από κάποια συνήθη λάθη ή παρανοήσεις που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε εκτενέστερα στο παρόν άρθρο. Πέραν από τα λάθη θα αναφερθούμε και πως μπορούμε να τα ξεπεράσουμε ούτως ώστε η μετάβαση μας στο Linux και στο ΕΛ/ΛΑΚ να είναι όσο το δυνατό ομαλότερη.


Λάθος 1ο : Κακή επιλογή διανομής

Σημαντικό κομμάτι της ελευθερίας που παρέχει το ανοιχτό λογισμικό και κατ επέκταση το Linux είναι οι μερικές εκατοντάδες διαφορετικές διανομές που όμως αρκετές από αυτές στοχεύουν σε χρήστες ειδικού ενδιαφέροντος και επομένως δεν προτείνονται για τον αρχάριο χρήστη. Η λάθος επιλογή διανομής πολύ γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη και βέβαιο είναι ότι αρχάριος θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια αργά η γρήγορα.lathos1

 

Η σωστή επιλογή διανομής είναι καθοριστικός παράγοντας για μια επιτυχημένη μετάβαση

Αν η μετάβαση γίνεται με τη βοήθεια ενός φίλου που ήδη χρησιμοποιεί Linux καλό είναι να γνωρίζει τις ανάγκες του χρήστη και να μην προτείνει κάτι βάσει των δικών του εμπειριών γιατί πολλές φορές θα πάμε για μαλλί και θα βγούμε Γιουλ Μπρίνερ. Μια καλή λίστα με τις διασημότερες διανομές θα βρούμε στο distrowatch που σε συνδυασμό με τη χρήση ενός εξ αυτών σε Live DVD ή USB θα είμαστε σε θέση να δούμε αν μας κάνει και κατά πόσο δουλεύουν out of the box τα περιφερειακά μας.


Λάθος 2ο : Περιμένουμε όλα να είναι όπως ήταν και στα Windows

Από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις που έχουν γίνει ποτέ εις βάρος του ελεύθερου λογισμικού. Πολλοί χρήστες Windows δεν καταλαβαίνουν ότι με ένα νέο λειτουργικό έρχονται νέα προγράμματα και ως εκ τούτου κάποια πράγματα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Όχι το Linux δεν θα τρέξει τα εκτελέσιμα .exe αρχεία εκτός αν χρησιμοποιήσουμε το WINE ή κάποια εικονική μηχανή με windows. Δε θα τρέξουμε το MS-Office ή το Photoshop αλλά μπορούμε να κάνουμε χρήση των Libreoffice και Gimp αντιστοίχως. Τα προαναφερθέντα έχουν σχεδόν τις ίδιες λειτουργίες με τα αντίστοιχα εμπορικά με μοναδικές διαφορές άλλες ονομασίες ή τοποθέτηση των menus.

lathos2

Η μετάβαση από windows δεν είναι μόνο η όψη αλλά και ουσιώδεις λειτουργίες κάτω από το καπό.

Επιπλέον ο νέος χρήστης μπορεί να αγχωθεί στην ιδέα ότι μπορεί να διαλέξει πολλά διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα — τουλάχιστον 7 — .


Λάθος 3ο : Μπερδέματα στην εγκατάσταση του Software

Στα windows, τα νέα λογισμικά εγκαθίστανται σαν ξεχωριστά προγράμματα με τις δικές τους βιβλιοθήκες και εξαρτήσεις. Στο Linux υπηρεσίες όπως το Flatpak και τα πακέτα Snap προσπαθούν να κάνουν κάτι ανάλογο. Κατά βάση στο Linux εγκαθίστανται μόνο τα απαραίτητα πακέτα καθώς το σύστημα ξέρει τι έχει και τι χρειάζεται προκειμένου να δουλέψει μια εφαρμογή.lathos3

 

Η εγκατάσταση πακέτων στο Linux είναι παιχνιδάκι ανεξαρτήτως διανομής. Εδώ το synaptic package manager για Debian based διανομές.

Η διαχείριση πακέτων μπορεί να μας εξοικονομήσει ένα 20-35% αποθηκευτικού χώρου στο σκληρό δίσκο γιατί δε θα υπάρχουν διπλές εγγραφές και διαφορετικές εκδόσεις των ίδιων εξαρτήσεων.


Λάθος 4ο : Υποθέτουμε ότι οι ενημερώσεις θα εγκατασταθούν από μόνες τους

Οι χρήστες Linux δίνουν αξία στον έλεγχο που μπορούν να έχουν οι ίδιοι στο σύστημα τους. Για αυτό το λόγο, κάποια πράγματα πρέπει οπωσδήποτε να τρέξουν χειροκίνητα. Για παράδειγμα, οι περισσότερες διανομές μας ενημερώνουν για την ύπαρξη ενημερώσεων αλλά εμείς θα πρέπει να διαλέξουμε ποιες και πότε θα τις κάνουμε.

lathos4

Στο χέρι μας είναι να διαλέξουμε τις ενημερώσεις που θα εγκαταστήσουμε.

Μπορεί να θέλουμε να μείνουμε στον τρέχων πυρήνα ή να θέλουμε να βάλουμε μόνο τις ενημερώσεις ασφαλείας. Όπως και να έχει ο έλεγχος καθώς και η επιλογή, είναι αυστηρά δική μας.


Λάθος 5ο : Αγνοούμε τα passwords

Πολλοί χρήστες windows αγνοούν τα passwords γιατί η χρήση τους είναι σχετικά άβολη. Επιπλέον αρκετοί εξ αυτών ανεξαρτήτου εμπειρίας, έχουν λογαριασμό με δικαιώματα διαχειριστή.

Στο Linux τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πληθώρα διανομών, ειδικά αυτές που βασίζονται στο Ubuntu, χρησιμοποιούν το sudo για να αποφύγουν να λειτουργούν πάντοτε ως root, ενώ άλλες δεν μπορούν να είναι root όσο είναι σε γραφικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά αν καταφέρουν και παρακάμψουν αυτές τις λειτουργίες ακυρώνουν τα πλεονεκτήματα στο κομμάτι τις ασφάλειας που προσφέρει το Linux (και φυσικά αυτή η τακτική δεν προτείνεται ούτε στα windows).

lathos5

Η χρήση password είναι μια καλή συνήθεια που όμως στα windows παρακάμπτεται χάριν «ευκολίας».

Ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει η επιλογή του αυτόματου login καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς αυτή η τακτική προτείνεται για ασυνήθιστες περιπτώσεις όπως η χρήση εικονικών μηχανών που συνήθως δεν περιέχουν ιδιωτικές πληροφορίες.


Λάθος 6ο : Ανησυχούμε για κατακερματισμό και αντιιικά

Το Linux κατά καιρούς μπορεί να χρειάζεται defragment, αλλά μόνο σε περιπτώσεις που γίνεται ανάκτηση ενός partition ή είναι σχεδόν γεμάτο. Φυσικά αν επιλέξουμε τη χρήση SSD δίσκου τότε το defragmentation δε θα το ξανακούσουμε, ενώ η διαδικασία αυτή θα αντικατασταθεί από τη λειτουργία trim.

lathos6

Ο νοσοκόμος tux δεν έχει και πολύ δουλειά να κάνει προκειμένου να κρατήσει το σύστημα μας υγιές. Εκτός αν πάρει δυσμενή μετάθεση σε PC με windows.

Στο ίδιο ύφος το anti-virus έχει νόημα αν και μόνο αν το Linux σύστημα μας διανέμει αρχεία και σε windows μηχανήματα. Ελάχιστοι ιοί και εξίσου ελάχιστα malware υπάρχουν για το Linux και αν κάποιος έχει στην καθημερινότητα του τη χρήση ενός non-root λογαριασμού με δυνατά passwords και τακτικά backups, τότε δε χρειάζεται να ανησυχεί ούτε για αυτά.


Λάθος 7ο : Αίσθηση ότι περιοριζόμαστε σε συγκεκριμένα λογισμικά

Το software κοστίζει στα Windows, και οι περισσότερες κατηγορίες είναι μονοπώλιο μιας εταιρείας — πχ. MS Office για σουίτες γραφείου και Adobe για γραφικά και design. Αυτές οι συνθήκες ενθαρρύνουν τους χρήστες να παραμείνουν σε αυτές τις λύσεις ανεξαρτήτως των προβλημάτων τους.

lathos7

Το libreoffice είναι μόνο μια από τις πολλές εναλλακτικές σουίτες γραφείου που δύναται να κάνει σχεδόν τα πάντα που κάναμε με το MS Office.

Στο Linux τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ελάχιστα high end προγράμματα κοστίζουν, και σχεδόν σε κάθε κατηγορία υπάρχουν δυο ή τρία εναλλακτικά. Αν ένα δε μας κάνει το τάδε πρόγραμμα, μπορούμε κάλλιστα να μεταπηδήσουμε στο δείνα χωρίς σημαντική προσπάθεια. Στο Linux σχεδόν πάντοτε υπάρχει επιλογή.


Επίλογος

Καμία συμβουλή δεν είναι αρκετή να προετοιμάσει τη μετάβαση των χρηστών Windows για Linux. Ακόμη λέγοντας ότι οι χρήστες πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, αρκετές φορές οι προσδοκίες είναι μεγάλες σε βαθμό που ούτε οι ίδιοι χρήστες ήξεραν ότι τις έχουν.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας νεοεισερχόμενος χρήστης στο Linux είναι να προετοιμαστεί ψυχολογικά ώστε να περιμένει να κάνει παραχωρήσεις και να δώσει χρόνο στον εαυτό του προκειμένου να τις συνηθίσει. Η μετάβαση θέλει κάποια προσπάθεια αλλά στο διηνεκές θα ανταμειφθεί πολλαπλά από τα οφέλη της.

Πηγές άρθρου:  https://cerebrux.net   http://www.datamation.com

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com