ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη… planet.ellak.gr: Ποια η σημασία της ένταξης της Microsoft στο Linux Foundation;

by: Cerebrux

Η Microsoft, επίσημα πλέον, είναι Platinum Member του οργανισμού που ελέγχει την ανάπτυξη του πυρήνα Linux. Η ένταξή της δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα και αντιδράσεις από τον ξένο τύπο αλλά και από τις κοινότητες ανοιχτού λογισμικού. Ποια η σημασία όμως, της ένταξης της Microsoft στο Linux Foundation και τι σημαίνει αυτό για εμάς τους απλούς χρήστες;

why-microsoft-no-longer-hates-linux-446742-2

Εισαγωγή

Ήταν ίσως αναμενόμενο κάποια στιγμή να γίνει, θα έλεγε κανείς αφού εδώ και μερικά χρόνια η Microsoft συνεισφέρει ή έχει αρχίσει να συνεισφέρει ανοιχτό κώδικα σε διάφορα project αλλά και στον ίδιο τον πυρήνα Linux ενώ παράλληλα κάνει διαθέσιμα και τα εμπορικά της προϊόντα για το Linux. Συγκεκριμένα :

Όπως βλέπετε και από την παραπάνω λίστα, η ένταξή της Microsoft στο Linux Foundation ήταν το αμέσως επόμενο βήμα για την ίδια.

Ποια η σημασία της ένταξης;

Ως Platinum Member η Microsoft θα καταβάλει ένα ετήσιο ποσό (φημολογείται ότι είναι πάνω από 500χιλ δολάρια) και το τμήμα της το οποίο ασχολείται με το Linux θα έχει μια προνομιούχα θέση σε ότι αφορά τις συνέργειες και την τεχνογνωσία των μελών του Linux Foundation.

Αυτό…. τίποτα άλλο…

Πως να το θέσω διαφορετικά;

Είναι περισσότερο ζήτημα, πρεστίζ παρά ουσίας.

Είναι σημαντικό για την ίδια να δείχνει στους πελάτες της ότι είναι μέλος του Linux Foundation και ότι τα προϊόντα της τρέχουν απροβλημάτιστα στο Linux παρά να προσπαθεί να πείσει λέγοντας το χωρίς να είναι μέλος.

Βλέπετε, όλες οι εταιρίες, πόσο μάλλον με μέγεθος όπως αυτοί της Microsoft δεν αναλώνουν πόρους αν δεν έχει έμμεσο ή άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών της. Έτσι, η Microsoft με την στροφή που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σε υπηρεσίες cloud, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός παιχνιδιού από την ραγδαία εξάπλωση του Linux σε αυτή την πλατφόρμα.

Επίλογος

Παρότι, φυσικά ο απλός χρήστης κάποιας διανομής Linux, δεν θα δει να αλλάζει η καθημερινότητα του με το Linux, παρόλα αυτά το Linux Foundation ελπίζει ότι η παρουσία της Microsoft στον κατάλογο των μελών της θα επισφραγίσει την «νίκη» της πλατφόρμας Linux στην χρήση της σε Servers και Cloud υποδομές. Διότι όπως είπε και ο Ram Shriram:

I think, ultimately, open always wins out. It wins out because you cannot lock data in; you can’t lock people in. They will find a way out.

Ο ανοιχτός κώδικας λοιπόν κέρδισε, διότι οι προγραμματιστές και οι μηχανικοί λογισμικού αποδεσμεύτηκαν από πλατφόρμες. Απλώς τώρα, η Microsoft κάνει ότι μπορεί για να μην μείνει εκτός παιχνιδιού.

 

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/    https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com